8 yıl hapis cezası alan eski Tayland Başbakanı Şinavatra, ilk geceden hastaneye kaldırıldı

74 yaşındaki Taksin Şinavatra, 15 yıllık gönüllü sürgünden döner dönmez tutuklanmıştı

Şinavatra, dün havalimanında Kral Vajiralongkorn ve Kraliçe Suthida'nın portreleri önünde saygı duruşunda bulundu (Reuters)

15 yıllık gönüllü sürgünün ardından ülkesine dönen ve 8 yıl hapse mahkum edilen eski Tayland Başbakanı Taksin Şinavatra'nın hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Ceza İnfaz Kurumu'ndan dün yapılan açıklamada, 74 yaşındaki eski başbakanın yerel saatle 01.00'de başkent Bangkok'taki Klong Prem Merkez Hapishanesi'nden hastaneye sevk edildiği belirtildi.

Şinavatra'nın uykusuzluk, göğüs ağrısı ve hipertansiyon gibi belirtiler üzerine tedaviye alındığı ifade edildi.

Ceza İnfaz Kurumu Sözcüsü Sitti Sutivong, hapishanedeki revirde tedavi için gerekli ekipmanların bulunmaması nedeniyle eski başbakanın acilen hastaneye transfer edildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sutivong, Şinavatra'nın aralarında kalp ve akciğer hastalıklarının da yer aldığı çeşitli sağlık sorunlarından mustarip olduğunu belirtti.

2006'da askeri darbe sonucu görevinden uzaklaştırılan ve ülkeden kaçan Şinavatra hakkında, görevini suistimal ettiği gerekçesiyle gıyabında yargılama başlatılmıştı. Şinavatra, 2008'de kısa süreliğine ülkeye dönmüş fakat sonrasında gönüllü sürgüne gitmişti.

Eski başbakan, dün yerel saatle 09.00'da Bangkok'taki Don Mueang Havalimanı'na gitmiş, buradan da Yüksek Mahkeme binasına götürülmüştü. Burada görülen duruşmada Şinavatra, 2001-2006'daki görevi sırasında yolsuzluk yaptığı ve yetkilerini kötüye kullandığı gerekçesiyle 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
 


Öte yandan Şinavatra'nın 2007'de kurduğu Taylandlılar İçin Partisi (Pheu Thai Party/PTP), mayıstaki genel seçimleri ikinci sırada tamamlamıştı.

Dün başbakanın belirlenmesi için düzenlenen meclis oturumunda, PTP'nin 10 siyasi partiyle kurduğu koalisyonun ortak adayı emlak kralı Srettha Thavisin, 727 parlamento üyesinin 482'sinin oyunu alarak başbakan seçildi.

Genel seçimleri kazanan İleri Hareket Partisi'nin (Move Forward Party/MFP) başbakan adayı Pita Limjaroenrat ise temmuzda mecliste yeterli oy alamadığı için göreve gelememişti. 

Şinavatra'nın, partisinin güç kazandığı bir dönemde geri döndüğüne dikkat çeken Fransız haber ajansı AFP, eski başbakanın yetkililerle gizli bir anlaşma yaparak cezasının ciddi şekilde hafifletilmesini sağlayabileceğini savundu. 


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU