Filistinlilerin strateji eksikliği, onları yerel silah üretmeye zorluyor

İsrail ordusu, Balata mülteci kampına baskın düzenledikten sonra silah üretimi atölyesini imha etti

Muhammed Ebu Asab adlı genç, 19 Ağustos Cumartesi günü İsrail ordusunun Balata kampına düzenlediği baskında yaralanarak üç gün sonra öldü / Fotoğraf: AFP

İsrail güçleri El Fetih bağlantılı El Aksa Şehitleri Tugayları üyesi Abdullah Ebu Şallal'ın Batı Şeria'nın kuzeyindeki Balata mülteci kampındaki evine üç kez baskın düzenlemesine rağmen, onu tutuklamayı başaramadı.

Bu baskınlar sonrası İsrail askerleri, Şallal'ın Batı Şeria'daki aşırı kalabalık, en ücra kamptaki evini yıktı.

İsrail geçen hafta, ordusunun mühendislik birimiyle birlikte yaklaşık 30 bin Filistinli mültecinin yaşadığı Balata kampına baskın düzenlemesinin ardından Ebu Şallal'ın evindeki patlayıcı üretimi için kurulan atölyenin imha edildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamp baskınları Filistinli militanlar sebebiyle silahlı çatışmalarla kesintiye uğrasa da İsrail güçleri bölgeyi havaya uçurmadan önce bir El Fetih karargahına ek olarak bir patlayıcı üretim atölyesinde 15'ten fazla el yapımı bomba buldu.

19 Ağustos Cumartesi günü, Muhammed Ebu Asab adlı genç, İsrail ordusunun Balata kampını işgal girişimine karşı koyması sırasında aldığı yaralardan üç gün sonra vefat etti.

İsrail ordusu, kampın girişini patlayıcılarla doldurulmuştu. Bu kamp, Nablus'un güneydoğusundaki Balata köyüne ait bir arazi üzerine 1950'lerin başlarında kurulmuş ve siyonist grupların özellikle Yafa, Lod ve Ramla gibi köylerinden ve şehirlerinden sürdüğü Filistinlileri barındırıyordu.

Ancak kampın alanı yaklaşık bir kilometrekareye ulaşmış olsa da, çevresindeki alanların kısıtlı olması nedeniyle yerleşim genellikle dikey olarak genişledi.

Yazar Cihad Harb, konuyla ilgili şunları dile getirdi:

Kamp, El Fetih hareketi ve askeri kanadı olan Filistin direnişinin ana kalelerinden biridir. Balata kampında yoksulluk oranı yüzde 55'in üzerine çıkıyor. Bu oran Batı Şeria'daki diğer Filistin kampları arasındaki en yüksek orandır. Bu nedenle gençler özellikle Fetih Hareketi gibi direniş hareketlerine yöneliyorlar.


Diğer Filistin kamplarında olduğu gibi, Filistin güvenliğinin Balata kampında karargâhı bulunmuyor ve 1994'te Filistin Yönetimi'nin kurulmasından bu yana oraya nadiren giriyor.

Ancak Harb'e göre Filistin güvenliği aile içi anlaşmazlıkları çözmek ve siyasi güvenlik tutuklamaları gerçekleştirmek için mülteci kamplarında yıldırım operasyonları yürütüyor. 

İsrail işgal güçleri ise Balata kampı dahil diğer kamplara, önceden alınmış önlemler ve istihbarat çalışmalarının ardından baskınlar düzenliyor.
 


Ayrıca, El Fetih Devrim Konseyi üyesi Cihad el-Masimi, kamplarla ilgili şu detaylara değindi:

Kamplar, Filistinli direniş savaşçılarının doğumunun ana merkezini temsil ediyor, çünkü Filistinli direniş savaşçıları yerlerinden edilmeleri nedeniyle Filistin davasının ana sahipleriler. Balata kampı ve diğer Filistin kampları, ister Filistin içinde ister yurt dışında olsun, mülteciler ülkelerine dönene kadar bekleme istasyonları olacaklar. Lod, Ramla, Yafa ve Acre'deki evlerimize dönene kadar burada misafiriz. Filistinlilerin silah ve patlayıcıları ithal etmek için stratejik bir derinliğe sahip olmamaları, onları silahları köyler, şehirler ve kamplardaki tesislerde yerel olarak üretmeye zorluyor. Bu patlayıcıları üretenler, bu tesislerin çevresindeki Filistinlilere karşı kendi güvenliklerinden daha fazla endişe duyuyorlar.  Çünkü onlar kendi insanları için savaşıyorlar, onlara karşı değil.


Resim altı yazısı: İsrail, Nablus'un güneyinde bulunan Balata kampındaki bir patlayıcı üretim tesisini yok ettiğini açıkladı.

Masimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Önümüzdeki dönem, Filistin direnişinin her türlü yükselişine sahne olacak. İsrail'in girişimleri direnişi ortadan kaldırmayı başaramayacak. Kazanmaktan başka seçeneğimiz yok ve çatışma o zamana kadar devam edecek.


Yaklaşık bir buçuk yıldır, İsrail'in Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlar nedeniyle Filistin ve İsrail arasındaki şiddet dalgası arttı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılar nedeniyle 2023 yılının başından itibaren 200 Filistinlinin öldüğünü bildirdi.

Geçen Temmuz'un 24'ünde İsrail ordusu, Tulkarm şehri doğusundaki Nur Şems kampına birkaç saat boyunca baskın düzenledi ve iki taraf arasındaki çatışmalar sırasında çok sayıda Filistinliyi yaraladı.

Ayrıca, İsrail ordusu kamptan çekildikten sonra patlayıcı bir cihazın "tesadüfen" patlaması sonucu dört Filistinli yaralandı.

Bundan üç hafta önce İsrail ordusu, oradaki silahlı kişileri ortadan kaldırmak amacıyla kuzey Batı Şeria'daki Cenin kampına yönelik bir askeri operasyon başlattı ve bu operasyonda 12 Filistinli öldü.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU