Başarısız Ay görevi Luna-25'te çalışan Rus fizikçi hastaneye kaldırıldı

"Bu Ay programımızın yeniden canlandığını görmek için belki de son umudumdu"

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu'nun paylaştığı videodan alınan karede, Rusya Uzak Doğusu'nda yer alan Vostoçni Kozmodromu'ndaki fırlatma rampasında Soyuz-2.1b roketi Ay'a iniş aracı Luna-25 otomatik istasyonuyla kalkış yapıyor (AP)

Vladimir Putin'in Ay görevinin en önemli danışmanı olan önde gelen bir fizikçi ve gökbilimci, Rusya'nın 47 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ilk Ay keşif görevinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Moskova'da hastaneye kaldırıldı.

90 yaşındaki Mikhail Marov, Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkıp Ay'a çarpmasının ardından sağlığındaki "hızlı bozulma" nedeniyle hastaneye yetiştirildi.

Marov, Luna-25'in başarısız olduğunun duyurulmasının ardından "Aracı indirmenin mümkün olmaması çok üzücü" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın devlet uzay ajansı Roskosmos, iniş öncesi yörüngeye oturtulurken yaşanan bir sorunun ardından cumartesi günü TSİ 14.57'de araçla irtibatın kesildiğini açıkladı. Pazartesi günü gerçekleştirilecek yumuşak bir iniş planlanmıştı.

Roskosmos yaptığı açıklamada, "Araç öngörülemeyen bir yörüngeye girdi ve Ay yüzeyine çarpması sonucunda kullanım dışı kaldı" dedi.

Luna-25 görevi Moskova'da Rusya'nın büyük güçlerin Ay yarışına geri döneceği umudunu artırmıştı ve uzay aracının kaybedilmesinin ardındaki nedenleri araştırmak üzere özel bir birimler arası komisyon kurulduğu belirtildi.

Moskovsky Komsomolets gazetesine konuşan Marov, kazanın ardındaki nedenlerin titizlikle ele alınıp incelenmesini umduğunu söyledi.

Reuters'a göre Marov, "Bu Ay programımızın yeniden canlandığını görmek için belki de son umudumdu" dedi.

Daily Mail'in aktardığına göreyse Marov şunları söyledi:

Algoritmalarda Ay'a yakın yörüngeye fırlatmayla ilgili bir hata vardı.

Bu hata bulunmalı.

 

Luna-25

Ay'a iniş yapması planlanan uzay aracı Luna-25'in kamerasından Ay'a uçuşu sırasında çekilen bir fotoğraf (Reuters)

 

Komisyonun çalışmalarına katılacak uzmanlar için bu büyük bir sorun olmayacak. Cevabın yakın gelecekte bulunacağını düşünüyorum.

Sağlık durumuyla ilgili detayları paylaşan Marov, yayın kuruluşuna şu anda "gözlem altında" olduğunu söylerken, görevin başarısızlığından duyduğu büyük öfkeyi de paylaştı.

Nasıl endişelenmeyebilirim? Bu benim hayatımın en önemli meselesiydi. Tüm bu şey çok zor.

Luna-25'in başarısızlığı, Moskova'nın 1957'de Dünya yörüngesine uydu (Sputnik 1) fırlatan ilk ülke ve Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya çıkan ilk insan olduğu Soğuk Savaş rekabetinin görkemli günlerinden bu yana Rusya'nın uzay gücündeki gerilemenin altını çizdi.

 

Luna-25

Fregat üst kademesine sahip bir Soyuz-2.1b roket güçlendiricisi ve Ay'a iniş uzay aracı Luna-25, Rusya'nın uzak doğusundaki Amur bölgesinde kurulu Vostoçni Kozmodromu'ndaki fırlatma rampasından fırlatılıyor (Reuters)

 

Bu başarısızlık Rusya'nın 2 trilyon dolarlık ekonomisinin onlarca yıldır karşılaştığı en büyük dış sorunlarla da aynı döneme denk geliyor: Batı yaptırımlarının baskısı ve II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük kara savaşında çarpışmak.

Ay görevlerinin son derece zor olmasına ve birçok ABD ve Sovyet girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen Rusya, Komünist lider Leonid Brejnev'in Kremlin'i yönettiği 1976'daki Luna-24'ten bu yana bir Ay görevi girişiminde bulunmamıştı.

Rusya, Chandrayaan-3 uzay aracının bu hafta Ay'ın güney kutbuna iniş yapması planlanan Hindistan'a ve daha geniş anlamda, her ikisi de ileri Ay hedeflerine sahip olan Çin ve Birleşik Devletler'e karşı yarışıyor.

Rus yetkililer Luna-25 görevinin, Sovyet sonrası gerilemesine ve Ukrayna savaşının muazzam maliyetine rağmen Rusya'nın uzayda süper güçlerle rekabet edebileceğini göstermesini umuyordu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU