Irak Seçim Komisyonu seçimlerde 56 numarasının kullanılmasını yasakladı

‘Dolandırıcılık’ vakalarıyla bağlantılı olduğu için

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert ile dün Bağdat’ta bir araya geldi. Fotoğraf: Irak Dışişleri Bakanlığı

Irak Seçim Komisyonu, 18 Aralık’ta yapılması planlanan yerel seçimlere katılanlar listesindeki numara tablosundan 56 numarasının çıkarılmasına karar verdi. Seçimlere çoğunluğu 50 siyasi ittifaka dağılmış 280’den fazla partinin katılması bekleniyor.

Komisyon daha önceki genel ve yerel seçimlerde böyle bir karar almamıştı. Sadr Hareketi’ne bağlı Sairun Koalisyonu’nun, önceki seçimlerde numarası 156 idi ve bu bazı söylentilere maruz kalmasına yol açmıştı. Seçim listesi numaraları genellikle 100’den yukarı doğru başlıyor.

Irak’ta 56 sayısı, bir kişiyle ilişkilendirildiğinde genellikle alay ve iğneleme konusu olur. ‘Adam 56’ denildiğinde, bu onun başkalarını dolandıran biri olarak tanımlandığı anlamına gelir. Bunun nedeni, Irak Ceza Kanunu’nun 456. maddesinin dolandırıcılık vakalarıyla ilgili olması. Bu maddeye göre failler tarafından maddi veya manevi menfaat elde etmek için vatandaşların kandırılmasının cezası 5 yıla kadar hapistir.

Komisyon kaynakları, “Kararın alınmasının sebebini, Irak vatandaşları arasında alay ve küçümseme uyandırdığı için bu numarayı taşıyan listenin hedef alınmasını önlemek” olarak belirttiler

Bu sırada Seçim Komisyonu dün (Pazar), üst üste üçüncü kez, parti ve ittifak listelerini kabul etme süresinin önümüzdeki salı gününe kadar uzatıldığını duyurdu.

Öte yandan dün Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert ile yerel seçim hazırlıklarını görüştü.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, “Irak’ın önümüzdeki ay New York’taki BM genel merkezinde gerçekleştirilecek olan 78. BM Genel Kurulu toplantılarına katıldığı sırada gündeme getireceği öncelikli konular” ele alındı.

Görüşmede ayrıca “Irak’ın BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) ve uzman uluslararası kuruluşlarla ilişkileri ve görevlerinin yanı sıra Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun yerel seçimler için yürüttüğü hazırlıklar” ele alındı.

Irak makamları tarafından -özellikle de Seçim Komisyonu tarafından- alınan ve devam eden önlemlere rağmen, bazı şahsiyetler ve siyasi partiler tarafından sıklıkla dile getirildiği üzere, seçimlerin önümüzdeki aralık ayında planlanan tarihte yapılabileceği hala şüpheli. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre şu ana kadar Sadr Hareketi’nin seçimlere katılıp katılmayacağı netlik kazanmadı. Seçimlerin önümüzdeki bahara kalabileceğini ya da 2024’teki genel seçimlerle eş zamanlı olarak yapılabileceğini söyleyenler var.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU