Demokratlar gelecek yılki seçimlerde Michelle Obama'yı öne sürerler mi?

Ne kendisi ne de eşi Obama bunu açıklamamış olsa bile, büyük olasılıkla Michelle'in beklenen bu rolünü bilen birçok kişi var

Fotoğraf: Reuters

Biden 2024'te tekrar başkanlığa aday olursa, ABD'de Demokratlar derin bir korkuyla karşı karşıya mı kalacak?

Son birkaç gün içinde, etrafını saran davaların birbirine dolanmış ve kesişen iplerine rağmen aday olma şansı giderek artan Donald Trump'a karşı koyabilmek için ulusal sahnede daha aktif ve daha parlak bir Demokrat yüzden yardım alma olasılıklarından çokça bahsedildi.

İngiliz gazeteci Tim Stanley'nin The Telegraph gazetesinde yer alan makalesi, Demokrat Parti'nin Biden yerine Beyaz Saray tarihinde ilk Afrika kökenli First Lady olan Michelle Obama'yı aday gösterme olasılığına ilk atıfta bulunanlardan değildi.

Ama aynı makale, partinin kurmayları arasında bununla ilgili konuşmaların geçtiğini ve ciddi olduğunu düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Michelle Obama'dan aday olarak bahsedilmesi, her şeyden önce Demokratların 2008'den 2024'e uzanan, Donald Trump'ın kestiği (pek çok Demokrat bunu geçici bir sapma olarak görüyor) siyasi çizginin devamı anlamına geliyor.

Biden'ın yeniden aday olmasıyla ilgili endişeler, özellikle popülaritesi artık yüzde 40'ı geçmediği için geniş çaplı görünüyor.

ABD'deki ekonomik koşullar kötüleştikçe, popülaritesinin de gittikçe kötüleşmesi olasılığı açık. İşin başındakiler enflasyonu düşürme kudretlerini kaybettiler.

Reuters-Ipsos tarafından yürütülen son kamuoyu araştırması, araştırmaya katılanların yüzde 54'ünün başkanın performansından memnun olmadığını gösterdi. Seçim gününe kadar sağlık durumunun ne olacağı da göz önünde bulunduruluyor.

Bunlara bir de Biden ailesini bekleyen yasal sorunlar ekleniyor. Her halükarda onu da etkileyecek olan oğlu Hunter'ın davası, seçimin son saatlerinde Biden'ın kazanma şansını kaybetmesine neden olabilir.

Michelle Obama, Demokrat Parti sahnesinde popüler, sevilen ve istenilen bir yüz olarak görünüyor. Gerçekten de o, entelektüel ve toplumsal olarak şu anda Demokratlara liderlik edecek ve belki de bir bütün olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne liderlik edecek nitelikte.

2012'de, Barack Obama'nın ilk başkanlık döneminin ortasında Michelle'in popülerliği Obama'nın kendisinden daha fazlaydı ve fiilen onun dayanak noktalarından biri olarak kabul ediliyordu.

Michelle Beyaz Saray'da yaşarken, her daim gülümseyen, nazik, arkadaş canlısı, şaka yapmayı seven ve onu seven Amerikalıları kucaklamaktan kaçınmayan biri olarak biliniyordu.

Bir zamanlar kendisini lider bir anne olarak tanımlamıştı ve bununla iki kızı Malia ve Sasha'yı kontrol ettiğini kastetmişti. Demokrat Parti onu aday göstermeye karar verirse bugün tüm ABD'nin lideri olacak mı?

Michelle'in nitelikleri, onu ülkedeki bu en üst düzey makama taşıyacak yola girmeye teşvik ediyor gibi görünüyor.

Kendisi bir hukukçu, akademisyen ve yazar. 1988 yılında Harvard Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve yine Harvard'dan doktora derecesini aldı.

Sonra kader onu, ülkenin ilk Afrika kökenli başkanı olarak tarihe geçecek olan adamla hayatını birleştirmeye yönlendirdi.

Michelle erken yaşta siyasi faaliyetlere dahil oldu ve aynı zamanda hukuki danışmanlık alanında çalıştı. Bugün sadece ABD'de değil, dünya çapında en etkili kadın figürlerinden biri haline geldi.

​First lady olduktan sonraki ilk aylarında, Amerikalıların büyük memnuniyet duyduğu işler yaptı.

Yoksullar için ücretsiz yemek sunan restoranları ziyaret etti, okullara temsilcilerini göndererek kamu hizmetlerini destekledi.

Eşinin politikalarını onlara ivme kazandıracak yasa tasarıları ile pekiştirerek destekledi.

Rakip adaylar Biden ve Trump'ın aksine, Beyaz Saray'a giden yolda Michelle Obama'nın elbisesini kirleten herhangi bir siyasi leke yok.

Aksine, bir zamanlar ulusların ve halkların umudu olan ABD'nin kabul edilebilir yüzünü temsil ettiği söylenebilir.

Michelle, 2008 Demokrat Parti Ulusal Kongresi sırasında, kendisini ve ailesini Amerikan Rüyası'nın vücut bulmuş hali olarak tasvir etmeye çalıştığı bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, kendisinin ve kocasının, bir kişinin hayatta istediğini elde etmek için çok çalışması gerektiğini, bir kişinin sözünün yerine getirmesi gereken bir ahit olduğunu, onları tanımasa veya onlarla aynı fikirde olmasa bile herkese onurunu koruyan ve saygınlığını garanti eden bir şekilde davranması gerektiğini teyit ettiklerini açıklamıştı.

Michelle, 2018 yılının Kasım ayında yayınlanan "Becoming" (Benim Hikayem) başlıklı otobiyografik kitabında, Michelle zorlu çocukluğunu ve en büyük hayalinin iki katlı bir evde yaşamak ya da ailesinin dört kapılı büyük, yeni bir arabaya sahip olması olduğunu anlattı.

426 sayfa olarak yayımlanan ve 24 dile çevrilen bu kitap, Amazon'da siparişlerde birinci sırada yer aldı. Kitap, babası yatalak bir çocuğun verdiği mücadeleyi ve bu konuma nasıl ulaştığının heyecan verici öyküsünü anlatıyordu.

İnsan şunu merak ediyor:

Michelle Obama'nın adaylık hikayesi iyi düşünülmüş ve bir süredir planlanmış bir şey mi?

Yoksa Biden'ın göklerinde uçuşan hayal kırıklıklarından korkan Demokratların duygusal bir tepkisi mi?

Ne kendisi ne de eşi Obama bunu açıklamamış olsa bile, büyük olasılıkla Michelle'in beklenen bu rolünü bilen birçok kişi var.
 


Yaklaşık bir yıl önce, Cumhuriyetçi Parti'nin eski danışmanlarından Roe Gerston, Demokrat Parti'nin Michelle'i aday göstereceğini vurgulamıştı.

Aynı dönemde ünlü Amerikalı sunucu "Bubba Pussy", Biden'ın başkanlığının son günlerinde istifa etmesi, yardımcısı Kamala Harris'in birkaç haftalığına başkanlık görevini yerine getirmesi, ardından Michelle'in Demokrat Parti adayı olarak sahneye çıkması şeklinde olası bir senaryonun olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Michelle Obama, geçen kasım ayında Beyaz Saray'a giden yolun taşlarını döşediğini varsayabileceğimiz ikinci kitabını yayınladı ve adı "Taşıdığımız Işık" anlamına gelen "The Light We Carry" idi.

Kitap, insanın kendisiyle ve başkalarıyla barışması ve hoşgörülü olması için bir anayasa sayılabilir.

Derinlemesine okuması, kendi içinde bölünmüş ABD içinde tarafların arasını bulmak için özel olarak yazıldığını söylüyor.

Trump ve Biden'ı sahne dışına itip, ABD'yi çağdaş tökezlemelerinden sonra ayağa kaldıracak yeni Amerikan yüzleri aramanın zamanı geldi mi?

Bunun için belki de gelecek kadın başkanın Biden ve Trump'ı sahne dışına itecek bir ön anlaşma yapması gerekiyor. Böylece ABD "içindeki ışığı arama" aşamasına başlayabilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU