Mali'nin çöküşünden sonra "yeni Afrika labirentinde" bu kez Cezayir var

Bamako ve Azavad hareketleri arasındaki gerilim barış anlaşmasının kaderini tehdit ediyor

2015 Cezayir anlaşması Malili taraflara nefes alma şansı verdi, ancak şu anda tehdit altında / Fotoğraf: AFP

Mali ordusu ile Tuareg (Tavarık) kabilelerine bağlı silahlı unsurlar arasında ani bir gelişmeyle çatışma çıktı.

Bu durum, daha önce "barış ve uzlaşma anlaşmasına" sponsor olan Cezayir'in endişelerini artırdı.

İki taraf arasındaki karşılıklı suçlamalar ışığında, terörist gruplar kontrollerini daha fazla alana yayma fırsatını değerlendiriyor. 

Nijer'de seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'u deviren darbenin ardından ülkenin içinde bulunduğu açmazdan çıkması için çabalar Nijer'e yöneltilmişken Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu bölgesine bağlı "Bir" kentinde Mali hükümet güçleri ile Azavad Hareketi unsurları arasında beklenmedik bir şekilde silahlı çatışma çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel kaynaklara göre Mali'deki bu çatışmalar geride her iki taraftan da ölü ve yaralı bıraktı. Bu durum Sahel'in istikrarına büyük ölçüde güvenen Cezayir'in elini ayağına doladı.

Cezayir, Nijer'e askeri müdahale kararını ima eden ECOWAS grubu ile görüşmenin yanı sıra, "barış anlaşmasını" kurtarmak da dahil olmak üzere kuzey Mali'deki durumu yatıştırmak için her bir yandan mücadele ediyor.

Mali'deki Birleşmiş Milletler Misyonu MINUSMA'nın ülkenin kuzeyinde Timbuktu yakınlarındaki Bir kentinde bulunan üssü tahliyesi ve Mali ordusunun bu üssü ele geçirme çabası Azavad hareketinin tepkisini çekti ve taraflar arasında silahlı bir çatışmayı ateşledi.

Mali ordusu ölümlere, yaralanmalara, yerinden edilmelere ve önemli maddi kayıplara neden olan "2012 savaşını" akla getiren tehlikeli bir gelişmenin içinde.

Bölge, taraflar arasında arabuluculuk yapan Cezayir'in müdahalesine kadar, Azavad içindeki birkaç tarafın ortaya çıkardığı ayrılık kaosuna sürüklendi.

Bu kaosun ardından "Cezayir Anlaşması" adı altında bir uzlaşmaya varıldı. BM güçleri, 2015 Cezayir Anlaşması ile Mali ve Azavad siyasi hareketleri arasındaki barış çabaları çerçevesinde kendilerini bölgede buldu.

Eski Cumhurbaşkanı İbrahim Ebu Bekir Keita'yı deviren darbe Azavad tarafından Cezayir anlaşmasının hiçe sayılması olarak nitelendirildi.

Bu durum iki taraf arasındaki husumetin kapılarını ardına kadar aralamış ve böylece geçen haftaya kadar gizlenen gerilim serisi son gelişmelerle gün yüzüne çıkmış oldu.

Bu bağlamda, Azavad Arap Hareketi Sözcüsü ve Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) Üyesi Muhammed Mevlud Veled Ramazan, Independet Arabian ile yaptığı röportajda şu ifadeleri kullandı:

Bölgedeki durum tekrar sakinleşti, ancak geçici olarak durmuş olan silahlı çatışmaların patlak vermesine neden olan sorunu çözmek için herhangi bir arabuluculuk yapılmadı. Bölgenin nasıl olacağını tahmin etmek zor.

Ramazan, Cezayir Barış ve Uzlaşma Anlaşması'nın kaderi hakkında yorum yapmadı.

 
Cezayir deneyimi

Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin siyasi aktivisti Bi Ag Mahmud ise barış ve uzlaşma anlaşmasının geleceğinin Azavad hareketleriyle ilgili bir heyetin Cezayir'e yaptığı ziyaret sırasında "Bir" olayından önce tartışıldığını söyledi.

Mahmud, “Anlaşma bir süredir uygulanmıyor ve artık istenildiği gibi ilerleme kaydetmiyor. Cezayir'in Sahel'de pek çok dostu var ama durum artık değişti ve kuzey komşusu da Sahel'deki yeni politikayı kabul etmeli ve ona eşlik etmelidir. Sahel'de neler olup bittiğini yalnızca Cezayir biliyor. Azavad hareketleri ile Mali hükümeti arasındaki sorunlar Bir'deki durumu karmaşık hale getirdi. BM güçleri MINUSMA'nın çekildiği üsleri ele geçirmeye çalışan Mali ordusu ortaya çıkan gergin durumun sorumluluğunu taşıyor. Daha önceki güvenlik anlaşmalarına göre Mali ordusunun Bir gibi Azavad'a ait olan giremeyeceği alanlar var” dedi.

Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin siyasi aktivisti, Rus Wagner grubundan askerlerin Mali'deki varlığına ilişkin soruya verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

Rus Wagner grubu Azavad hareketine karşı Mali ordusuna eşlik eden güçlerdir. Bu, durumu zorlaştırmakta ve Sahel'deki vatandaşları ve güvenliği tehdit etmektedir. Cezayir Barış ve Uzlaşma Anlaşması yürürlüğe girene kadar bölgede istikrar için her bir taraf üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeli ve pozisyonlarında kalmalı.

Yeni yöneticiler müzakerelere katılmıyor. Barış belgesini imzalayan eski rejim. Cezayir'in bölgede yaşananlardan uzak durması mantıksız. Anlaşmanın tüm taraflarıyla iletişim kanallarını açarak duruma yakın olmak onun görevidir. Her bir taraf müttefiklerinden destek beklerken müzakerelerde bulunmamaları yanlış. Arabulucu olması hasebiyle krizi çözmek için yalnızca Cezayir müdahale edebilir. Barış durumuna dönüş için ümit var.

 

 
Anlaşma hala geçerli

Bamako, Cezayir Anlaşması'nı imzalayan Azavad hareketlerine karşı savaşa girmeyi kabul etmiyor, sadece aşırılık yanlısı gruplarla savaşıyor.

Yerel basında yer alan haberlere göre Malili yetkililer, halihazırda savaş ilan eden, askerleri öldüren ve esir alan Ensaruddin grubuna karşı savaş halinde olduklarını bildirdiler.

Yetkililer Azavad'daki siyasi hareketler ile Mali hükümeti arasında 2015 yılında imzalanan Cezayir Anlaşması'nın, son gelişmelere rağmen halen iki taraf arasında geçerli ve bağlayıcı olduğunu bildirdiler.

İki taraf arasındaki çatışmalar durmadığı gibi özellikle Cezayir'in arabuluculuk yaptığı olmak üzere çok sayıda anlaşma da yapılmaya devam etti.

İlk anlaşma 1991'de yapıldı, ikincisi 1996'da ve 2015'te Cezayir Anlaşması yapıldı. Cezayir Anlaşması'nın en önemli maddeleri şöyle:

Ulusal birlik ve insan haklarına saygı gösterilmesi, şiddete, etnik çatışmalara ve silahlı gösterilere son verilmesi, Azavad hareketlerinden arındırılan kurumlarda bundan böyle halkın tüm bileşenlerinin temsil edilmesi, Azavadi olmayan milyonlarca kişiden tesis edilen silahlı ve güvenlik güçlerinin yeniden tesis edilmesi, tarafların terörle mücadele taahhüdü, sayıları bir milyonu bulan mültecilerin komşu ülkelere dönüşü ve yeniden entegrasyonunun sağlanması, 3 bin Azavadi savaşçısının orduya entegre edilmesi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU