Lübnan'da bazı şeyhlerin Şii Konseyi'nden ihraç edilmesi krize neden oldu

Lübnan Yüksek Şii İslam Konseyi'nin Dini Tebliğ Kurumu, artık "yetkin" görülmediği gerekçesiyle Şii topluluğunun 15 şeyhini ihraç etti

Seyyid Ali Fadlullah / Fotoğraf: Facebook

Lübnan Yüksek Şii İslam Konseyi'nin Dini Tebliğ Kurumu, Şii topluluğunun 15 şeyhinin artık "yetkin" görülmediğini duyurduğu kararı ile tartışma yarattı.

İhraç kararı, başta Şeyh Yasir Avde olmak üzere, farklı siyasi konumlarıyla öne çıkan veya Hizbullah ve Emel Hareketi ikilisinin tutumlarına karşı çıkan bazı şeyhleri ​​kapsıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurum, 15 şeyhin "ya ideolojik sapmalar veya ahlaki davranışlar ya da dini bilgileri yeterli olmayıp Havze-i İlmiyye'ye mensup olduklarını söylemeleri sebebiyle; dini irşad ve rehberlik yapmak, Şii İslam mezhebi mensuplarıyla ilgili tüm dini işler ve kişisel durumlarla ilgilenmek için vasıfsız olduklarını" duyurdu.

Bir saatten az bir süre sonra "Yüksek Şii İslam Konseyi'nden, Dini Tebliğ Kurumu tarafından yayınlanan bildirinin, İslam Konseyi'ni yansıtmadığını belirten bir açıklama geldi. Dini Tebliğ Yüksek Kurumu Başkanı ve Konsey Başkan Yardımcısı Ali el-Hatib'in içeriği bir yana, bu bildiriden herhangi bir şekilde haberdar olmadığına" dikkat çekildi.

Ayrıca bildirinin hiç yayımlanmamış gibi değerlendirilmesini ve Yüksek Şii İslam Konseyi Başkanlığı tarafından imzalanmadığı sürece, Yüksek Şii İslam Konseyi adıyla herhangi bir açıklamanın yayınlanmamasını talep ettiği kaydedildi.

Şeyh Yasir Avde, televizyonda yaptığı açıklamada, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin Dini Tebliğ Kurumu'nun kararından rahatsız olduğunu belirtti.

Avde, "Başkan Nebih Berri, hakkımda verilen karardan rahatsız oldu ve yaptıklarını düzeltmeleri için Yüksek Şii İslam Konseyi ile temasa geçti" dedi.

 

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU