Barbie'nin yasaklandığı ülke sayısı 4'e çıktı

Cezayir yönetimine göre film "eşcinselliği ve Batı'nın diğer sapkınlıklarını övüyor"

21 Temmuz'da vizyona giren Barbie, dünya çapında 1 milyar dolar hasılatı aştı (Reuters)

Son aylarda tüm dünyada gündeme damga vuran Barbie filmi, Cezayir'de yasaklandı.

Cezayirli yetkililer, filmde "eşçinselliğin övüldüğü" gerekçesiyle yasak kararı alındığını duyurdu.

Konuyla ilgili Reuters'a konuşan Cezayirli bir yetkili filmin, eşcinselliğin yanı sıra "Batı'nın diğer sapkınlıklarını da övdüğünü" söyledi. Yetkili, Barbie filminin Cezayir'in dini ve kültürel değerleriyle uyuşmadığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasak kararı alınan film Cezayir'de birkaç haftadır gösterimdeydi.

Daha önce Lübnan ve Kuveyt de benzer gerekçelerle Barbie'nin gösterimini yasaklayan ülkeler olmuştu.

Kuveyt yönetimi filmin, Kuveyt toplumuna düşman fikir ve inanışları ön plana çıkardığını iddia ederken, Lübnan Kültür Bakanı Muhammed Murtaza ise Barbie'nin evliliği ve aile kurmayı bir engel olarak gösterdiğini söylemişti.


Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeyse film, üzerinde bazı değişiklikler yapıldıktan sonra gösterime girebilmişti.

Barbie filmi Arap ülkelerinin yanı sıra Güney Asya'da da tartışma konusu olmuştu. Filmde yer alan bir sahnede, Çin'in tek taraflı hak iddia ettiği Güney Çin Denizi'nin haritasının gösterilmesi nedeniyle Vietnam yönetimi de Barbie'yi yasaklama kararı almıştı.

Son yıllarda bazı Hollywood filmleri, çoğunluğu Müslüman nüfusa sahip Ortadoğu ülkelerindeki kimlik politikalarıyla çeliştiği gerekçesiyle tartışma konusu oluyor. 

Barbie'den önce, 2022'de, Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi Disney-Pixar yapımı Lightyear filmini eşcinsel bir çift bulunduğu gerekçesiyle yasaklamıştı.


Independent Türkçe, Reuters, Jerusalem Post 

DAHA FAZLA HABER OKU