Afrika ülkeleri doktor ve hemşirelerini kaybediyor

DSÖ, beyin göçü nedeniyle 2030'a kadar 10 milyon kişilik açık bekliyor

Afrika ülkelerinden gelen hemşirelik eğitimi alan birçok kişinin, Avrupa'da bakıcı olarak çalışmayı kabul ettiği biliniyor (AFP)

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, Afrika ülkelerinde doktor ve hemşirelerin beyin göçünü sayfalarına taşıdı. 

Haberde Nijerya, Gana ve Zimbabwe'de sağlık çalışanlarını ülkede tutmak için çıkarılan yasalara rağmen, doktorların ve hemşirelerin başka ülkelere göç etmesinin yarattığı sıkıntılar ele alındı.

Nijerya'nın Lagos kentinde 10 yıl önce diyabet teşhisi konan emekli memur Hadijat Hassan, mayıstan bu yana randevu almakta zorlandığını belirtirken, "Hastaneye geliyorsunuz ve 50 kişinin daha sırada beklediğini görüyorsunuz. Tüm doktorlar ve hemşirelerin yurt dışına gittiğini söylüyorlar. Sadece çok azı kaldı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir hastane yetkilisiyse neredeyse her ay doktorlar ve hemşirelerden istifa mektupları aldıklarını ifade ederek, "Birçoğu ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve son zamanlarda Avustralya için ayrılıyor" dedi.

Haberde Nijerya'da 5 bin hasta başına bir doktor düştüğü belirtilirken, bu rakamın gelişmiş ülkelerde 254 hastaya bir doktor olduğu hatırlatıldı.

Nijerya Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Michael Nnachi, 2017'den bu yana 75 bin hemşirenin ülkeyi terk ettiğini belirtirken, "Sağlık çalışanlarının hizmet şartlarına bakarsanız, güncel ekonomik koşulların yarattığı zorlukları görürsünüz. Servis koşulları ve sosyal güvenlik çok önemli. İnsanlar işlerinin sağlam olduğunu ve ödemelerin zamanında yapılacağını bilmeli" diye konuştu.


DSÖ, sağlık sektöründe 10 milyon kişilik açık bekliyor

Doktorların ve hemşirelerin beyin göçü sadece Nijerya'yla sınırlı değil. 

Dünya Sağlık Örgütü, 2030'a kadar birçoğu düşük gelir seviyesinde ülkelerde olmak üzere sağlık sektöründe 10 milyon kişilik bir açık bekliyor.

Bunu engellemek için 2020'de bir "kırmızı liste" yayımlayan DSÖ, Nijerya, Gana ve Zimbabve'nin de aralarında olduğu 34 Afrika ülkesinin kritik eşikte olduğunu ilan etmiş ve bu ülkelerden sağlık çalışanı alınmaması çağrısı yapmıştı.

Buna karşın sadece 2022'de yaklaşık 4 bin hemşire Gana'yı, 2021 ve 2022'deyse 2 bin 600'ü hemşire 4 bin sağlık çalışanı Zimbabve'yi terk etti.

Uzmanlar DSÖ'nün konuyla ilgili bir yaptırım gücü olmadığına dikkat çekerken, kırmızı listedeki 47 ülkenin 14'ünden sağlık çalışanlarını istihdam eden Birleşik Krallık'ın tutumunun diğer gelişmiş ülkelerin yaklaşımlarını da yansıttığını belirtiyor.

Birleşik Krallık hükümeti aracı kurumlardan gelen başvuruları kabul etmese de, Ulusal Sağlık Sistemi ve bakım evlerine doğrudan başvuran sağlık çalışanlarının başvurularını işleme koyuyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçen aylarda konuyla ilgili bir açıklama yaparak, kırmızı listeye saygı duyulmasını ve birçok ülkenin uluslararası göç nedeniyle sağlık çalışanlarını kaybetmenin eşiğinde olduğunu söylemişti.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU