New York Times: İstanbul'un dertlerinden kurtulmak isteyenler ilahi müdahaleyi türbelerde arıyor

Gazete türbelerin, modern Türkiye'nin siyasi ve ekonomik çalkantılarından etkilenmediğini belirtti

İstanbul'da 500'e yakın türbe olduğu tahmin ediliyor (AA)

ABD merkezli New York Times gazetesi, İstanbul'un türbeleriyle ilgili bir haber yayımladı.

"İstanbul'da saygı gören türbeler modern kentin dileklerini ve dertlerini kabul ediyor" başlıklı haberde, şehrin dini figürlerin mezarlarıyla dolu olduğuna ve insanların buralarda "ilahi müdahale" aradığına dikkat çekildi.

Haberde iyi korunmuş bu türbelerin tarihi kalıntılardan daha çok, kentin dertlerinden arınmak isteyenlerin dua ettiği yaşayan bölgeler olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türbelerin İslam inancı, Türk tarihi ve İstanbul kültürünün bir toplamını yansıttığı ifade edilirken, buraları ziyaret eden kişilerin görüşleri de haberde yer aldı.

Yıllar önce kız kardeşi yumurtalık kanserine yakalandıktan sonra dua etmek için türbeye geldiğini belirten 40 yaşındaki Mahire Türk, kemoterapi sonrasında kardeşinin iyileştiğini ve bu günlerde bebek beklediğini söyledi.

Türk o günden bu yana ne zaman endişelense şehirdeki türbelerden birini gittiğini ifade etti.

Üsküdar'daki Aziz Mahmud Hüdayi türbesinde konuşan Türk, "Bunlar İstanbul'un koruyucuları. Onları ziyaret edersem, beni de koruyacaklarından eminim" ifadelerini kullandı.


Gazete, Boğaz yakınında gömülü olan Aziz Mahmud Hüdayi ve üç diğer kişinin kentin denizcileri tarafından deniz yollarının koruyucusu olarak görüldüğünü hatırlattı.

Haberde bazı türbelerin, belgelenmiş şekilde tarihi figürlerin mezar yeri olduğu belirtilirken, bazı türbelerin kökenlerininse şüpheli olduğu ancak bunun ruhani rollerini hafifletmediği kaydedildi. 

Kentteki türbelerin Türkiye'nin modern siyasi ve ekonomik çalkantılarından etkilenmediğine dikkat çekilen haberde, türbelerde Allah'tan başka kimseye dua edilmemesi gerektiğini hatırlatan uyarılar bulunduğu ifade edildi.

Gazete, Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi'nin yanı sıra Beşiktaş'taki Yahya Efendi, Sarıyer'deki Telli Baba ve Anadolu Kavağı'ndaki Hazreti Yuşa türbelerini de sayfalarına taşıdı.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU