Yapay zekanın yükselişi: Hollywood dublörleri için tehlike çanları çalıyor

Gran Turismo'nun yönetmeni Neill Blomkamp "6 ila 12 aya dönüşüm tamamlanabilir" dedi

Yapay zekanın gelişmesiyle dublörler de sektörde iş bulmakta zorlanabilir (AFP)

Hollywood'daki dublörler, yapay zekanın yükselişiyle işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. 

2021 yapımı Gerçek Kahraman (Free Guy) ve 2019 yapımı Terminatör: Kara Kader'de (Terminator: Dark Fate) dublör koordinatörü olarak çalışan Freddy Bouciegues, yapay zekanın sektörde ciddi endişe yarattığını söyledi.

Bouciegues, Fransız haber ajansı AFP'ye "Şu anda gerçekten korkutucu bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Haberde, birçok film şirketinin dublörlerden üç boyutlu tarama programları aracılığıyla görüntülerinin dijital ortama aktarılmasını talep ettiğine fakat görüntülerin ne zaman ve ne şekilde kullanılacağına dair bilgi vermediğine dikkat çekildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapay zekadaki ilerlemelerle birlikte, bu görüntülerin dublörlerin "dijital replikalarına" dönüştürülüp farklı sahnelerde defalarca kullanılabileceğine işaret edildi.

Bouciegues, "Öyle bir durum oluşabilir ki stüdyolar 'Hayır, bu 10 adamı getirmek istemiyoruz. Onları filme daha sonra efektler ve yapay zeka aracılığıyla ekleyeceğiz' diyebilir. O zaman da bu insanlar işsiz kalır" dedi. 

Kadrosunda Archie Madekwe ve Orlando Bloom'un yer aldığı 25 Ağustos'ta vizyona girecek Gran Turismo'nun yönetmeni Neill Blomkamp ise durumun bundan da öteye geçeceğini söyledi.

Blomkamp, 6 ila 12 ay içinde yapay zekanın, sadece yönetmenin talimatlarıyla hareket edip, aksiyon filmlerindeki yüksek hızlı çarpışmaların çok gerçekçi görüntülerini üretebilecek noktaya geleceğini söyledi. 

Yapımcılığını Peter Jackson'ın üstlendiği 2009 çıkışlı Yasak Bölge 9'la (District 9) ünlenen yönetmen, "O zaman tüm görsel efektleri, bilgisayar grafiklerini, dublörleri, kameraları unutun. Hatta çekim için yarış pistine bile gitmeniz gerekmeyecek" dedi.
 


Yapay zekanın yükselişi, devam eden Hollywood grevlerinde de temel konulardan biri.

Amerikan Senaristler Birliği'ne (WGA) üye yaklaşık 11 bin 500 senarist, stüdyoları ve yayın şirketlerini temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'yle (AMPTP) iş güvencesi ve maaşlarda anlaşma sağlanamaması üzerine 2 Mayıs'ta greve gitti.

Film ve dizi endüstrisinde büyük yankı uyandıran grev, yaklaşık 65 bin oyuncuyu temsil eden Televizyon Yapımcıları Birliği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları'nın (AFTRA) da 14 Temmuz'da iş bırakmasıyla büyüdü. 

ABD'nin 134 milyar dolarlık sinema sektörünü ayağa kaldıran grevde, WGA ve SAG-AFTA temelde maaşların enflasyon karşısında iyileştirilmesini, dizi ve film yapımlarında yapay zeka kullanılmasına karşı iş güvencesi talep ediyor.

Öte yandan dün itibarıyla WGA, yeniden AMPTP'yle tekrar pazarlık masasına oturdu. Müzakerelerden henüz sonuç çıkmadı.


Independent Türkçe, AFP, LA Times

DAHA FAZLA HABER OKU