Steven Soderbergh, Christopher Nolan'ın Hollywood'a nasıl kabul edildiğini anlattı

"O yöneticiyi aradım ve toplantıyı kabul etmesini söyledim"

Uykusuz'un başrollerini Al Pacino, Hilary Swank ve Robin Williams paylaşıyordu (Warner Bros)

Steven Soderbergh, Christopher Nolan'ın, 2002 yapımı gerilim Uykusuz'u (Insomnia) yönetmesi için Warner Bros'la nasıl temasa geçtiğini anlattı.

60 yaşındaki Soderbergh, Rolling Stone'a verdiği röportajda Warner Bros'la Nolan arasında 20 yıllık ilişkinin kurulmasındaki rolünü pek de önemsememiş gibi göründü. Oysa bu ilişki, aynı zamanda Nolan'ın Hollywood'a kabul edilmesi anlamına da geliyordu.

Soderbergh, Uykusuz'u yönetmemiş olsaydı bile Nolan'ın bugün yine çok önemli bir yönetmen olacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatta Soderbergh, Nolan'ın 2000 yapımı filmi Akıl Defteri'ni (Memento) ilk izlediğinde "bir klasik" olarak nitelendirmişti.

"Chris'in menajeri Dan Aloni'den bir telefon aldım ve 'Bu filmi izleyebilir misin?' siye sordu. Film, bir müşterimin ve gerçekten iyi olduğunu düşünüyoruz ama kimse filmi almıyor ve nedenini anlamıyoruz. Belki de hepimiz deliyiz."

Soderbergh, sözlerine şöyle devam etti: 

Akıl Defteri, bir yıl boyunca festivallerde gösterildikten sonra dağıtımcı bulamamıştı. Filmi izledim ve bunun bir klasik olduğunu düşündüm.

Amerikalı yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aylar sonra Dan beni yine aradı ve 'Bak, Warner'da Uykusuz diye bir senaryo var. Chris gerçekten ilgileniyor ama Warner görüşmeyi kabul etmiyor' dedi. Ben de 'Ne demek görüşmeye gelmiyorlar?' dedim.

Dan Aloni'nin, Warner Bros'taki yöneticilerden birinin Akıl Defteri'ni beğenmediğini anlatması üzerine Soderbergh, şöyle dedi:

Ben de o yöneticiyi aradım ve dedim ki 'Toplantıyı kabul et'. 'Ama filmi beğenmedim' dedi. Ben de 'Peki, film yapımını beğendin mi?' diye sordum. O da, 'Evet, harika yapılmış' dedi. Ona toplantıyı kabul etmesini söyledim.

İlk gösterimi 2000 yılında Sundance'te yapılan Akıl Defteri, düşük bütçesine rağmen yaklaşık 40 milyon dolar hasılat elde etti. Film, En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Kurgu dallarında Oscar adaylığı aldı.

Ocean serisinin yönetmeni, ekledi:

Tek yaptığım buydu. Chris'i, odaya girerse o işi alacağını bilecek kadar iyi tanıyordum.

Uykusuz, Nolan'ın Warner Bros'la 19 yıllık ortaklığını başlatmış oldu. 53 yaşındaki Nolan, pandemi sırasında yapım şirketiyle yollarını ayırmıştı.

Nolan'ın son filmi Oppenheimer, bir Universal yapımı ancak Warner Bros Film Grubu Eş CEO'su Michael De Luca şirketin "Nolan'ı geri almayı umduğunu" söylemişti.


Independent Türkçe, Indiewire, Rolling Stone

DAHA FAZLA HABER OKU