OpenAI'ın ChatGPT'yi eğitmek için geliştirdiği bot tartışma yarattı

Verilerinin toplanmasını istemeyen internet sitesi sahipleri bunu açıkça devre dışı bırakmak zorunda kalacak

(AP)

OpenAI, yapay zeka sistemlerini eğitmek için internette dolaşıp bilgi toplayacak yeni bir bot geliştirdi.

İnternet sitelerini işletenler, botun kendi sitelerinden veri almasını durdurmak istiyorsa onu aktif olarak devre dışı bırakıp engellemek zorunda kalacak.

OpenAI'ın ChatGPT'si gibi yapay zeka sistemleri, modellerini eğitmek ve doğru çıktıları nasıl vereceklerini öğretmek için muazzam miktarda veriye ihtiyaç duyar. Şimdiye kadar bu verilerin çoğu internetten özgürce alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, yazarlardan ve internetteki diğer kullanıcılardan çok sayıda şikayet gelmesine yol açıyor. Pek çok kişi OpenAI ve diğerlerini, modellerini eğitmek için kişisel bilgileri ve telif hakkıyla korunan içerikleri aldıkları için eleştiriyor. Bu metinler muhtemelen sistemin verdiği cevaplarda kullanılıyor ya da hatta kopyalanıyor.

Yapay zeka şirketleri de bu türden araçların internet altyapılarını genişlettiğini iddia eden başkalarının eleştirileriyle karşı karşıya kalıyor. Örneğin Elon Musk, bu tür botlardan kaynaklanan yükün Twitter'ı kullanıcıların sitede kaç gönderi görebileceğine dair sınırlamalar getirmeye zorladığını söyledi.

OpenAI'ın mevcut ChatGPT 3.5 ve 4 'ü, 2021'in sonlarına kadar internetten alınan verilerle eğitildi. Bu verilerin sahiplerinin veya toplandıkları internet sitelerinin bu verileri OpenAI'ın modellerinden kaldırmalarının bir yolu yok.

Şimdi OpenAI, "GPTBot" adlı yeni sistemin, gelecekteki modelleri eğitmek için daha fazla bilgi toplamak adına verileri tarayacağını ve internete yazacağını belirtiyor.

Şirket internet sitesi yöneticilerine, bu bilgilerin toplanmasını istemiyorlarsa, botun bir internet sitesini taramasını durdurmak için talimatlar eklemeleri gerektiğini söyledi. Yöneticiler bu tür bilgileri, Google tarafından arama sonuçları için kullanılanlar gibi diğer araçlara talimat veren "robots.txt" adlı bir dosyaya ekleyebilir.

OpenAI, botun "gelecekteki modelleri geliştirmek için muhtemelen kullanılabileceğini" söylüyor. Şirket ayrıca bu aracın ödeme duvarı gerektiren, kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri toplayan ya da kurallarını ihlal eden metinlere sahip "kaynakları kaldırmak" için de geliştirildiğini belirtiyor.

OpenAI, botun sitelere erişmesine izin vermenin "yapay zeka modellerinin daha doğru hale gelmesine, genel yeteneklerini ve güvenliğini artırmasını sağlayabileceğini" öne sürdü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU