Çin ve Filipinler neden II. Dünya Savaşı'ndan kalma paslı bir gemiden dolayı anlaşmazlık yaşıyor?

Sierra Madre 1999'da tartışmalı bir sığlıkta kasten karaya oturtulmuştu

Bir zamanlar ABD Donanması'nda görev yapmış, II. Dünya Savaşı'ndan kalma karaya oturmuş paslı bir gemi, Güney Çin Denizi bölgesi üzerinde Filipinler ve Çin arasındaki yeni bir diplomatik parlama noktası haline geldi.

Çin, Filipinler'den BRP Sierra Madre'yi tartışmalı resiften çekerek bölgeyi "işgal edilmemiş durumuna" geri getirmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Manila, Vietnam Savaşı'nda da görev yapmış savaş gemisini bir avuç askerin üssü olarak kullanıyor. Filipinler'in, denizdeki tartışmalı bölgede Çin'in ilerleyişini denetlemesini sağlama amacıyla gemi 1999'da, İkinci Thomas Sığlığı'nda kasten karaya oturtulmuştu.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. yönetimindeki ülke, yönünü Birleşik Devletler'e çevirirken gerginlik yeniden baş gösterdi.

Pekin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle belirtildi: 

Çin bir kez daha Filipin tarafını, savaş gemisini İkinci Thomas Sığlığı'ndan derhal çekerek burayı işgal edilmemiş durumuna geri getirmeye çağırıyor.

 

BRP Malapascua
Filipinler Sahil Güvenlik'in gemisi BRP Malapascua, karaya oturmuş donanma gemisi BRP Sierra Madre'nin çevresinde devriye geziyor (AFP)


Bakanlık diplomatik kanalları kullanarak Filipinler'le konuyla ilgili "birçok kez" temasa geçtiğini ve iyi niyetlerinin "göz ardı edildiğini" de öne sürdü.

Çin'in Filipinler Büyükelçisi pazartesi günü yaptığı açıklamada karşılık vermekten başka çareleri olmadığını söyledi. Huang Şilian şöyle dedi: 

Çin, Filipinler tarafının geri bildirimini bekliyor ve ilgili sularda barışı ve huzuru ortaklaşa sürdürmek için her iki tarafın da mümkün olan en kısa sürede görüşmelere başlamasını umuyor.

Manila defalarca Çin Sahil Güvenliği'ni, tedarik görevlerini engelleyerek oradaki birliklerine tedarik sağlama imkanını sekteye uğratmakla suçladı. Örneğin Çin Sahil Güvenliği cumartesi günü "aşırı ve saldırgan" bir hamleyle Filipinler'in bir gemisine tazyikli su sıkmıştı.
 

Çin Sahil Güvenlik
Çin Sahil Güvenliği cumartesi günü Güney Çin Denizi'ndeki Filipin Sahil Güvenliği'nin gemilerine tazyikli su sıktı (Reuters)​​​​​​​


Japonya ve Fransa, Manila'daki büyükelçilikleri aracılığıyla bu tür eylemlerden duydukları endişeyi dile getirirken, Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki geniş kapsamlı hak iddialarını geçersiz kılan 2016 tarihli tahkim kararına desteklerini yinelediler.

Manila, tartışmalı sığlığı terk etmemekte ısrarcı.

Filipinler Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Müdür Yardımcısı Jonathan Malaya, Filipinler'in sığlığa verdiği ismi kullanarak "Filipinler, Ayungin Sığlığı'ndaki mevzilerimizi asla terk etmeyecek" dedi.

Çin'i, Filipinlilerin hayatını riske atan tazyikli su veya askeri lazerler kullanarak meseleyi tırmandırmaktansa samimi müzakereleri ve diğer diplomatik yolları kullanmaya davet ediyoruz.

Malezya, Vietnam, Brunei, Tayvan ve Filipinler'in sularıyla çakışmasına rağmen Çin, uzun süredir Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde egemenlik iddia ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU