Nijer'deki darbe yanlılarının yürüyüşlerinde Cezayir bayrağının dalgalandırılması ne anlama geliyor?

Nijer Askeri Şura Üyesi Albay Mahman Salisu, "Yaşananlar, sömürüyü, yağmayı ve iç işlerine karışmayı reddeden bir halkın başkaldırısıdır" dedi

Başkent Niamey’in ana caddelerinde darbe yanlılarının kitlesel mitinglerinde Cezayir bayrağı görüntülendi / Fotoğraf: Sosyal medya

Nijer'in darbeyi destekleyen ve birkaç Afrikalı ve Batılı tarafın tehditte bulunduğu askeri müdahaleyi kınayan mitinglerinde birdenbire Cezayir bayrağı belirdi.

Bu şaşırtıcı bir durum, ancak bazı soruları gündeme getirdi. Aynı zamanda özellikle Rus bayrağı yanında Cezayir bayrağının da yükseltilmesi dolayısıyla Cezayir'in güney komşusundaki güncel olaylarla ilişkisi konusunda endişelere de kapı araladı.

Peki sebep ne?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sürpriz görünüm

Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum ve hükümetini deviren darbenin ardından herkes, Nijer'deki koşulları takip ederken aniden, başkent Niamey'in ana caddelerinde darbe yanlılarının Fransa'nın eleştirildiği ve yabancı müdahalenin reddedildiği kitlesel mitinglerinde Cezayir bayrağı belirdi. 

Öyle görünüyor ki Cezayir'in Nijer'e askeri müdahaleyi reddetmesi, Nijer parlamento binasının üzerine Cezayir bayrağının çekilmesi için en olası gerekçe olmaya devam ediyor.

Bu, büyük Nijerli grupların Cezayir'in CEDEAO veya ECOWAS olarak bilinen Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun yanı sıra Fransa ve ABD'den gelen tehditlere verdiği yanıtı tanıdığına işaret ediyor.
 

Öyle görünüyor ki Cezayir’in Nijer’e askeri müdahaleyi reddetmesi, Nijer parlamento binasının üzerine Cezayir bayrağının çekilmesi için en olası gerekçe olmaya devam ediyor (Sosyal Medya).jpg
Öyle görünüyor ki Cezayir'in Nijer'e askeri müdahaleyi reddetmesi, Nijer parlamento binasının üzerine Cezayir bayrağının çekilmesi için en olası gerekçe olmaya devam ediyor / Fotoğraf: Sosyal medya

 

Bir halkın ayaklanması, nüfuz mücadelesi ve kişisel anlaşmazlıklar arasında

Nijer'deki askeri konseyin bir üyesi olan Albay Mahman Salisou, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada "Cezayir'in kurtuluşu gibi Nijerya halkı da kurtuluş peşinde" dedi.

Salisou, "Cezayir, 1954'te bağımsızlık uğruna bir devrim gerçekleştirdi ve bu yolda 1962'de başarıya ulaşıldı. Nijer de aynı yolu izliyor ve Cezayir'in adı ve bayrağı bağımsızlık ve egemenlik kavramlarıyla ilişkilendiriliyor" ifadelerini kullandı.

"Nijer, özgürlüğüne özlem duyan insanları korumak için uyanık olmayı gerektiren, kendi işlerine müdahale etme girişimleri ve askeri müdahale tehditleriyle karşı karşıya" diyerek, "Nijer'de yaşananlar, sömürüye, köleleştirmeye, yağmaya ve iç işlerine karışmaya karşı çıkan bir halkın başkaldırısıdır" şeklinde konuştu. 

Gözlemciler, darbeye Batı ile Rusya arasındaki nüfuz mücadelesinin yol açmış olabileceğine inanıyor.

Diğer bazı gözlemciler ise yeni durumun, devrik Cumhurbaşkanı Muhammad Bazoum ile selefi Muhammedu Issoufou arasındaki kişisel anlaşmazlıklardan kaynaklandığını savunuyor.

Nijer Demokrat ve Cumhuriyetçi Yenilenme Partisi siyasi büro üyesi Ömer el-Ensari, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istihbarat servisi başkanına yaptığı kınama, darbenin ani olduğunu gösteriyor. Ancak farklı görüşler ve gerekçeler arasında, Nijerya halkının bedelini belirsiz bir süre için çeşitli düzeylerde ödeyeceği konusunda fikir birliği devam ediyor" dedi. 


Sevinç

Ensari, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, elektrik kesintilerine ve banka kesintilerine neden olan acımasız ECOWAS yaptırımları olmasaydı, ülkesindeki durumun sakin ve istikrarlı olacağını dile getirdi.

"Yürüyüşlerde ve parlamento binasının çatısında Cezayir bayrağının görünmesi; Cezayir'in Nijer'e askeri müdahaleyi reddetmesi, meşruiyeti, barışçıl ve sivil çözümleri desteklemesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle Nijer halkı Cezayir'e bu duruşundan dolayı teşekkür etmektedir" diyen yetkili, "Halk, Cezayir'in bizi Fransa'dan ayıran hava sahası ve sınırları ile bölgedeki rolünün önemi konusunda bilinçlendirildi. Cezayir'in konumu, Fransızların kararını etkileyebilir" şeklinde konuştu.

Ömer el-Ensari, "Cezayir bayrağını dalgalandırmayı Cezayir'in darbeye karıştığının bir teyidi olarak görenlere, Cezayir'in darbeyle hiçbir ilgisi olmadığını ve aslında Rusya'nın da darbeyle hiçbir ilgisi olmadığını söylüyoruz. Darbe, iç işlerimize karışmak için daha fazla gerekçe bulmak üzere iktidar partisi, ordu ve Fransa arasındaki uluslararası bir müdahaleden çok bir iç anlaşmazlığa veya bir komploya daha yakın. Şu anda ülkeyi yöneten cumhurbaşkanlığı muhafızları komutanının, eski Cumhurbaşkanı Muhammadu Issoufou ile güçlü bir akrabalığı var. Ayrıca Avrupa Birliği'nin (AB) diğer politikacılar olmadan arabuluculuk yapmak için Issoufou'ye doğru koştuğunu gösterebilecek emareler de var" açıklamasında bulundu. 

Ensari, "Cezayir komşu bir ülke ve sınır geriliminin ne anlama geldiğinin gayet iyi farkında. Nijer ile ekonomik ilişkisine ek olarak bundan her yönden zarar gördü. Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı Bazoum'un iktidardan çekilmesine yol açsa bile, mümkün olduğu sürece barışçıl ve sivil bir çözüm bulmaktan başka çaresi yok" diyerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Nijerya halkı, devrik hükümet ve dış güçlerden yardım istediği söylenen ordu ne yönde olursa olsun, topraklarına yönelik her türlü müdahaleye karşı dururken, Rus bayrağının halk tarafından Fransa'ya karşı yükseltildiğini vurguluyor. Cezayir bayrağı, askeri müdahaleyi reddeden Cezayir'de sevinçle karşılandı.


Ömer el-Ensari ayrıca, "Durum hala belirsiz. Ancak insanların çoğu, Bazoum'un geri dönmesini reddediyor. Bu nedenle belki de darbecilerle bir anlaşmaya varıldıktan ve onlara seçimleri düzenlemeleri için makul bir süre tanındıktan sonra anayasal düzen geri dönebilir" dedi. 
 

Paris ve Washington, diğer ülkeler gibi Nijerya halkının yürüyüşlerinde Cezayir bayrağının dalgalandırılması konusunda açıklama yapmadı (Sosyal Medya).jpg
Paris ve Washington, diğer ülkeler gibi Nijerya halkının yürüyüşlerinde Cezayir bayrağının dalgalandırılması konusunda açıklama yapmadı / Fotoğraf: Sosyal medya

 

Sembolizm, mesaj ve Batı'nın yorumsuzluğu

Independent Arabia, Nijer'in Paris Büyükelçisi Aichatou Boulama Kane ile temasa geçerek Nijer'in devrik hükümeti hakkında bir açıklama elde etmeye çalıştı. Ancak yanıt alamadı. 

Aynı şekilde Paris ve Washington, diğer ülkeler gibi Nijer halkının yürüyüşlerinde Cezayir bayrağının dalgalandırılması konusunda açıklamada bulunmadı.

Cezayir'de ise bu mesele tartışmalara ve yorumlara sahne oldu. Afrika meseleleriyle ilgilenen uluslararası ilişkiler profesörü Mebruk Kahi, "Cezayir bayrağı ve bir bütün olarak kurtuluş devrimi, insanların özgürlüğe olan sevgisini ve onurlu bir yaşam arzusunu ifade eden sembolizm ve evrensel bir insani mesaj taşıyor. Bu nedenle Cezayir bayrağının dalgalandırılması, Cezayirlilerin fedakarlıklarının ve her türlü adaletsizliği ve zayıf halkların mallarının doğrudan ve dolaylı olarak sömürülmesini reddetmelerinin bir yansımasıdır. Resmi olmayan kitleler tarafından gündeme getirildiyse, buna resmi bir pozisyon dayandıramayız. Darbe henüz emekleme aşamasında ve birçok ülkenin yürüttüğü çabalar ve arabuluculuklar ortasında koşullar henüz net değil" ifadelerini kullandı. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU