UNICEF: Güney Asya'da yarım milyar çocuk aşırı sıcağa maruz kalıyor

Güney Asya'daki çocukların yüzde 76'sı aşırı sıcaklarla boğuşurken, dünya genelinde bu oranın yüzde 32 olduğuna dikkat çekildi

UNICEF, fırlayan sıcaklıkların kuraklık ve salgın hastalık gibi riskler yaratabileceğine de dikkat çekti (UNICEF)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Güney Asya'daki yarım milyara yakın çocuğun aşırı yüksek sıcaklara maruz kaldığını bildirdi.

UNICEF'in bugün yayımladığı açıklamada, aralarından Afganistan, Hindistan ve Pakistan'ın da yer aldığı ülkelerde yaklaşık 460 milyon çocuğun yüksek derecedeki sıcaklara maruz kaldığı ifade edildi.

Güney Asya'daki çocukların yüzde 76'sı aşırı sıcaklarla boğuşurken, dünya genelinde bu oranın yüzde 32 olduğuna dikkat çekti.

UNICEF Güney Asya Bölge Direktörü Sanjay Wijesekera, bölgedeki duruma ilişkin şunları söyledi: 

Bunlar sıcaklıkların en yüksek olduğu ülkeler değil fakat buradaki sıcak dalgası milyonlarca savunmasız çocuk için hayati risk oluşturuyor. Özellikle bebekler, küçük çocuklar, yetersiz beslenen çocuklar ve hamile kadınlarla ilgili endişeliyiz. Sıcak çarpması ve diğer ciddi etkilere karşı en savunmasız olanlar bu grupta yer alıyor.

Açıklamada, sıcak havaların çocuklarda bayılma ve kardiyovasküler rahatsızlıkların yanı sıra nörolojik işlevlerde bozukluğa sebep olabileceği de belirtildi.

Wijesekera, iklim krizi nedeniyle artan hava sıcaklıklarına karşı bir an evvel önlem alınması gerektiğine işaret ederek, "Küçük çocuklar bu sıcağa dayanamaz. Şimdi harekete geçmezsek, bu çocuklar kendi hataları olmamasına rağmen gelecek yıllarda daha sık ve şiddetli görülecek sıcak hava dalgalarına maruz kalacak" dedi. 

1,4 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi konumundaki Hindistan'da haziranda hava sıcaklığı 47 dereceye çıkmış, 44 kişi sıcak çarpması ve buna bağlı rahatsızlıklardan ötürü hayatını kaybetmişti. 

Pakistan'da 1,8 milyon kişinin yaşadığı Sind eyaletinde de termometreler 40 dereceyi görmüştü.


Independent Türkçe, CNN, UNICEF

DAHA FAZLA HABER OKU