Venezuela Kızılhaçı Başkanı Villarroel taciz suçlamasıyla görevden alındı

75 yaşındaki Mario Enrique Villarroel hakkında hukuki işlem başlatıldı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Venezuela'daki insani yardım çalışmalarının hukuki süreçten olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti (Reuters)

Venezuela Kızılhaçı Başkanı Mario Enrique Villarroel, çalışanlara taciz ve kötü muamele iddialarının ardından görevinden alındı.

Yüksek Mahkeme'den dün yapılan açıklamada, 75 yaşındaki Villarroel'in görevine son verildiği belirtildi. Açıklamada, ülkedeki Kızılhaç yönetim kurulu üyelerinin de görevden alındığı ifade edildi.

Villarroel'in yerine, Venezuela'nın en büyük iş sendikası Fedecamaras'ın eski başkanı Ricardo Cusanno atandı. 

Yüksek Mahkeme, kurumda köklü bir yeniden yapılandırmaya gidilmesini talep ederken, Venezuela Kızılhaçı'nın halihazırda yürüttüğü çalışmaların süreçten etkilenmeyeceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemenin açıklamasında, Villarroel'in kurumda çalışanlara "kötü muamele yaptığı ve bazı kişilere taciz ettiği" öne sürüldü. Suçlamalarla ilgili detay paylaşılmazken, eski yönetici hakkında hukuki süreç başlatıldığı belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP, Villarroel'in görevden alınmasında, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (Psuv) başkan yardımcısı Diosdado Cabello'nun açıklamalarının da etkili olduğuna işaret etti.

Caballeo, eski Venezuela Kızılhaçı başkanını ülkenin lideri Nicolas Maduro'ya karşı komplo kurmakla ve kurumu "mafyavari şekilde yönetmekle" suçlamıştı. Haberde, ABD'nin Cabello hakkında 2020'de uyuşturucu kaçakçılığı yüzünden dava açtığı ve başına 10 milyon dolar para ödülü koyduğu da hatırlatıldı. 
 

villarroel.jpg
Villarroel, 45 yıldır Venezuela Kızılhaçı'nın başındaydı (Facebook / @mariovillarroellander)


Kızılhaç ise Yüksek Mahkeme'nin kararını eleştirerek, Maduro'ya süreci durdurma çağrısı yaptı. Venezuela lideri olayla ilgili henüz açıklamada bulunmadı. 

Venezuela'nın önde gelen insan hakları kuruluşu Provea'dan Rafael Uzcategui ise mahkemenin kararının örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğini ve "tehlikeli bir örnek oluşturduğunu" savundu.


Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU