Spielberg, Jaws'taki ölümcül çekim kazasını unutamıyor

"Oyuncuların 'Bot gönderin, bizi çıkarın, bot gönderin!' diye bağırdıkları anı çok net hatırlıyorum"

Jaws, 1976'da 3 dalda Oscar kazanmayı başarmıştı (Universal)

Steven Spielberg, meşhur korku filmi Jaws'ın çekimleri sırasında meydana gelen ölümcül tekne kazasını bir türlü unutamıyor.

1975'te gösterime giren ikonik film, Roy Scheider'ın canlandırdığı polis şefi, Richard Dreyfuss'un hayat verdiği deniz biyoloğu ve Robert Shaw'un performansıyla hafızalara kazınan eksantrik denizcinin, Orca adlı tekneyle büyük beyaz köpekbalığını avlamaya çalışmasını konu alıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm zamanların en başarılı filmlerinden biri olan Jaws, gişe rekorları kırsa da yapım sürecinde pek çok sorunla mücadele edildi.

Vanity Fair'e verdiği röportajda yönetmen, Jaws'ın çekimleri sırasında meydana gelen tekne kazasının neredeyse oyuncularla ekibin boğulmasına neden olacağını anlattı.

Spielberg, sorunun bir sürat teknesinin Orca'yı çok hızlı çekmesinden kaynaklandığını söyledi. Orca'nın döşemesinin söküldüğünü anlatan 76 yaşındaki yönetmen, hızla suyla dolan teknenin iki dakika içinde battığını anlattı.

Spielberg, sözlerine şöyle devam etti:

Oyuncuların 'Bot gönderin, bizi çıkarın, bot gönderin!' diye bağırdıkları anı çok net hatırlıyorum. Ses mikserimiz John Carter -ki kendisi Jaws'taki ekibiyle Oscar kazanmıştı- kayıt cihazını aldı, başının üzerinde tuttu ve 'Oyuncuları boşverin, ses departmanını kurtarın!' dedi.

76 yaşındaki yönetmen sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün bile aklımda John'un önce ayak bileklerine, sonra da dizlerine kadar su içindeyken kayıt cihazını başının üstünde tuttuğu görüntü var. O sırada teknelerdeki ekipler herkesi batmakta olan Orca'dan çıkarmak için çabalıyordu. Aylar sonra John, ellerinde bir Oscar tutuyordu!

Orca'nın hem oyuncular hem de mürettebatla birlikte batması, Jaws'ın problemleriyle meşhur prodüksiyonu sırasında karşılaştığı tek sorun değildi. 

Jaws okyanusta çekilen ilk filmdi ve bu nedenle prodüksiyonun bütçeyi ve programı aşmasına neden olan bir dizi sorun yaşadı. 

Filmin ana sorunu, kötü hava koşulları ve tuzlu suyun etkileri nedeniyle sık sık arızalanan mekanik köpekbalıklarıydı.  

Bu sorunların prodüksiyona 3 milyon dolara, yani filmin toplam 9 milyon dolarlık bütçesinin üçte birine mal olduğu tahmin ediliyor.


Independent Türkçe, ScreenRant, Vanity Fair

DAHA FAZLA HABER OKU