Nijer'in devrik lideri Bazum'dan ABD'ye çağrı: "Bunu bir rehine olarak yazıyorum"

Bazum, bölgede Rus etkisinin artacağı uyarısında bulundu

Nijer'deki darbeye destek olan binlerce kişi ülkedeki Fransa Büyükelçiliği'ni basma girişiminde bulundu (Reuters)

Nijer'de geçen hafta gerçekleşen askeri darbenin ardından görevden alınan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, ABD merkezli Washington Post gazetesi için bir köşe yazısı kaleme aldı.

Bazum yazısında, "Bunu bir rehine olarak yazıyorum. Nijer, demokrasimizi alaşağı etmeye çalışan bir askeri cuntanın saldırısı altında" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazum, askeri darbenin Nijer demokrasisinin gösterdiği kaydedeğer ilerlemeyi yok etme amacı taşıdığını savundu.

Washington'ı yardıma çağıran Bazum, "ABD hükümeti ve uluslararası toplumu, anayasal düzenin yeniden tesisi için yardım etmeye çağırıyorum. Demokratik çoğulculuk ve hukukun üstünlüğüne saygı da dahil olmak üzere ortak değerlerimiz için savaşmak, yoksulluk ve terörizme karşı sürdürülebilir ilerleme için tek yoldur" diye yazdı.

Darbenin başarılı olması durumunda Nijer, bölge ve tüm dünya için "korkunç sonuçlar" doğuracağını belirten Bazum, "Nijer halkı tarihimizin bu çok önemli anında vereceğiniz desteği asla unutmayacak" ifadelerini kullandı.


Wagner ve Rusya uyarısı

Bazum ayrıca Rus paralı asker grubu Wagner'in komşu ülkelerde faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, bölgenin tamamen Rus etkisi altına girebileceği uyarısında bulundu.

Bazum, "Tüm Sahel bölgesi, vahşiliğini Ukrayna'da gösteren Wagner grubu yoluyla Rus etkisi altına girebilir" diye yazdı.

Nijer'deki darbenin ardından binlerce kişi Rus bayraklarıyla sokağa çıkarak Rusya yanlısı sloganlar atmıştı.

ABD yönetimi Nijer'de gerçekleşen darbede Wagner'in rol oynadığına ilişkin bir kanıt olmadığını söylese de, Rus paralı asker grubunun lideri Yevgeni Prigojin darbeyi bir zafer olarak tanımlamıştı.

Nijer'de seçim kazandıktan sonra görevi barışçıl şekilde devralabilen ilk lider olan Bazum geçen hafta yaşanan darbenin ardından kendi korumaları tarafından gözaltına alınmıştı. Darbeye liderlik eden General Abdurrahman Tchiani, Bazum'un görevden alınmasının ardından kendini yeni devlet başkanı ilan etmişti.


Independent Türkçe, BBC, RT, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU