Büyük şirketler, geri dönüştürülebilir maddelerin kullanımını artırıyor

Birçok teknoloji kuruluşu, geri dönüştürülmüş malzemeleri ürün serilerine ustalıkla dahil etme konusundaki kararlılıklarını gösterdi

Çevre dostu elektronik ürünlerin yaşam döngüsünün her aşamasındaki etkisinin önemine dikkat çekiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Çevre sorunlarına yönelik küresel farkındalığın artması ve birbirini izleyen küresel ısınma uyarısı kampanyaları ile önde gelen birçok teknoloji şirketi, sürdürülebilir uygulamalara uymaya ve karbon ayak izlerini azaltmaya çalışıyor.

Gerçekten de dünyanın dört bir yanındaki birçok teknoloji kuruluşu, geri dönüştürülmüş malzemeleri ürün serilerine ustalıkla dahil etme konusundaki kararlılıklarını gösterdi.

Ancak bir ürünü sürdürülebilir kılan nedir?

Cevap basit: Bu elektronik ürünün tasarım, üretim, paketleme, nakliye ve ürünü çalıştırmadan, kullanım tamamlandıktan sonra geri dönüşüme ulaşana kadar yaşam döngüsünün her aşamasının çevre dostu olması...

Sürdürülebilirlik arayan uluslararası teknoloji şirketleri

Teknik alanda HP, Acer, Sony, Samsung, Microsoft, Canon ve diğer birçok isim söz konusu bu şirketler arasında yer alıyor.

Acer ile başlarsak, Vero serisi geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış sürdürülebilir ürünlere örnek gösteriliyor.

Ayrıca bazı bilgisayarlarda ‘eko +’ seçeneği de yer alıyor ki bu seçenek, kullanıcıların enerji verimliliğini kontrol etmelerine ve karbon ayak izlerini azaltmalarına olanak tanıyor.

Markanın Earthion girişimi aracılığıyla Acer, 2025 yılına kadar ürünlerinde yüzde 40 oranında tüketici sonrası geri dönüştürülmüş içerik bulunacağını taahhüt ediyor.

Ayrıca tüm ürünlerinin yüzde 100 geri dönüştürülebilir ambalaj kullandığını taahhüt ediyor. Bunun yanında 2050 yılına kadar karbon tüketimini yüzde 80 oranında azaltma sözü veriyor.

Acer ürünlerinin 2025 yılına kadar yüzde 45 daha az enerji tüketmesi bekleniyor.

Sürdürülebilirlik ve yüksek fiyatlar

Çevre dostu malzemeler içeren ürünlerin fiyatları genellikle çevre dostu olmayan ürünlerden daha yüksek olduğu için eleştiriliyor. Ancak Acer'in Ürün ve Pazarlama Birimi Başkanı Jumana Kerem, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Fiyatlardaki bu küçük farkı haklı görüyorum. Çevre dostu ürünler kısa ve uzun vadede kullanıcıya fayda sağlıyor. Çevre dostu ürünler, ürünün çalışma enerjisinin kullanımının azaltılması açısından da faydalı. Ayrıca elektronik ürünün yaşına, kullanım için geçerli olduğu süreye ve bu ürünün geliştirilmesi veya içindeki herhangi bir arızanın giderilmesi sürecinde gerekebilecek herhangi bir ilavenin maliyetine de bakmak gerekir.”

Kerem ayrıca Acer'in çevre dostu olan ve olmayan ürünler arasındaki fiyat farkını her yıl daha fazla azaltmadaki başarısına dikkat çekti.

Logitech de aynı yönde ilerliyor

Şu an klavyeleri tamamen karbon nötr bir ürün olan Logitech G Pro X Superlight kablosuz oyun faresi dahil Logitech farelerinin yüzde 65'i, tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastik içeriyor. Bu, Logitech'in karbon ayak izini önemli ölçüde azalttı ve şirketin 2020'de yüzde 50'ye ulaşma taahhüdünün çok ötesine geçti.

Logitech ayrıca 2021'de yaklaşık sekiz bin ton işlenmemiş plastiği ürünlerinden kaldırdı. Bu, ürünün yaşam döngüsü boyunca tüketeceği karbondioksitten 19 bin ton tasarruf edildiği anlamına gelir.

Nikon sıfır karbon hedefliyor

Karbon emisyonlarını azaltmak için çalışan şirketler listesine eklenen isimler arasında, 2050 yılına kadar emisyonlarını ‘sıfıra yakın’ bir orana indirmeyi planlayan Nikon da yer alıyor.

2021'de, tesislerinde bu emisyonları Mart 2031'e kadar yüzde 71,4 oranında azaltmak üzere sera gazlarını azaltmak için yeni hedefler belirledi.

Yenilenmiş akıllı telefonlar

Akıllı telefon endüstrisi, e-sürdürülebilirlik alanındaki en büyük zorluklardan birini oluşturuyor.  Counterpoint Research tarafından 2020 yılında yayınlanan bir rapora göre, küresel yenilenmiş akıllı telefon pazarında 137 milyon adetlik satış yapıldı. Bu satışlardan 65 milyar dolarlık gelir elde edildi. Yenilenmiş akıllı telefon pazarı, sürdürülebilirlik açısından önemli.  Çünkü donanım ömrünü uzatır ve yeni kaynaklara olan ihtiyacı azaltır.

Avrupalı ​​bir teknoloji girişimi olan Fairphone, sürdürülebilir kaynaklardan kolayca tamir edilebilen akıllı telefonlar üreterek de dikkatleri üzerine çekti.

Şirket, 2019 yılında küresel akıllı telefon pazarının küçük ama önemli bir bölümünü oluşturan yaklaşık 95 bin telefon satmayı başardı.

Gerçekler

Google, 2025 yılına kadar faaliyetlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmayı taahhüt ediyor.

Amazon, 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma sözü verdi.

Microsoft, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 80 oranında azaltma hedefi belirliyor.

Karbon ayak izini azaltma

Karbon ayak izi terimi, faaliyetler veya ürün yaşam döngüleri yoluyla doğrudan ve dolaylı olarak üretilen sera gazı emisyonlarının (esas olarak karbondioksit) toplam miktarını ifade ediyor

Elektrik üretiminin karbon ayak izi, kullanılan yöntemlere ve yakıt kaynaklarına bağlı olarak büyük ölçüde değişebiliyor

2022 Küresel Karbon Atlası’na göre elektrik ve ısı üretiminden kaynaklanan küresel karbondioksit emisyonları, 2020'ye göre yüzde 3,3 artışla 2021'de 14,9 milyar ton olarak gerçekleşti.

Bu artışa, Kovid-19 salgınından ekonomik toparlanma ve elektrik üretimi için kömür kullanımının devam etmesi de dahil olmak üzere birçok faktör neden oldu.

Elektrik ve ısı üretiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının toplam küresel emisyonlar içindeki payı son yıllarda yüzde 40 civarında nispeten sabit kaldı. Ancak kömürden doğal gaza ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişle birlikte emisyonların bileşimi değişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU