Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova'nın 11 Eylül benzetmesi Kremlin'i zora soktu

"Aynı tabloyu görüyoruz"

 11 Eylül saldırıları yaklaşık 10 milyar dolarlık zarara yol açmıştı (AP)

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, başkent Moskova'ya düzenlenen drone saldırılarını ABD'deki 11 Eylül saldırılarına benzetti. 

Zaharova, Kremlin'e yakın Solovov Live adlı kanalda dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

İkiz Kuleler'e düzenlenen 11 Eylül saldırılarında çok sayıda kişi hayatını yitirmişti ve yöntemler aynıydı. Moskova'nın şehir merkezi de ofislerin, konutların, sivil idari binaların ve bir iş merkezinin yer aldığı, orduyla hiçbir ilişkisi olmayan bir bölge. Burada da aynı tabloyu görüyoruz. Sanki aynı olay tekerrür ediyor.

Öte yandan Zaharova'nın iki saldırı arasında kurduğu paralellik Kremlin'den destek görmedi. 

Kremlin Basın Sözcüsü Dimtiri Peskov, Ukrayna'nın drone saldırılarıyla 11 Eylül olayları arasında benzerlik görmediklerini belirtti. 

Rusya Savunma Bakanlığı, pazartesiyi salıya bağlayan gece Ukrayna ordusuna ait drone'ların Moskova'ya saldırı düzenlediğini, iki aracın da etkisiz hale getirildiğini bildirilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ise drone'lardan birinin bölgedeki iş merkezine çarparak camları indirdiğini söylemişti.

Kremlin, geçen hafta da Ukrayna ordusuna ait droneların Moskova'ya saldırı düzenlediğini duyurmuştu. 24 ve 28 Temmuz'daki drone saldırılarında can kaybı veya yaralı olmadığı savunulurken, 30 Temmuz'daki saldırı da yine aynı iş merkezinin hasar gördüğü belirtilmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise saldırıların ardından "Savaş, Rus topraklarına dönüyor" demişti. 

11 Eylül 2001'de El Kaide'nin düzenlediği saldırılar, resmi rakamlara göre en az 3 bin kişinin ölümüne, 25 binden fazla kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.

Militanlar, ilk iki uçağı New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleler diye anılan binalarına, üçüncü uçağıysa Pentagon'a çarptırmıştı.


Independent Türkçe, Kyiv Independent, Meduza

DAHA FAZLA HABER OKU