Rusya-Afrika Zirvesi’nde ‘stratejik ortaklık’ vurgusu

Putin ve Afrikalı liderlerin masasında gıda, terörizm ve kalkınma başlıkları yer alıyor.

Putin, Afrikalı liderlerle bir araya geldi / Fotoğraf: Reuters

Taraflar, Rusya ile Afrika kıtası ülkeleri arasındaki ortaklığın ‘stratejik’ yönünü yinelemelerine rağmen, Moskova Zirvesi’nde iki taraf arasında bir tür öncelik farklılığı ortaya çıktı. Rusya'nın odak noktası, Batı ile mevcut çatışmaya ve Batı yaptırımları karşısında mali ve ekonomik politikaların koordinasyonunu artıracak mekanizmalar bulma gerekliliğine odaklanırken, Afrika tarafı daha çok kalkınma, altyapı, güvenlik dosyaları, terörle mücadele ve çağdaş tehditlere odaklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açılış konuşmasında, Afrika'nın tüm talihsizliklerini kıtanın sömürge geçmişine bağlayarak, Batı'ya güçlü bir saldırı başlattı. Putin, iki gün boyunca zirve kapsamında düzenlenen faaliyetlerin, Rusya ve Afrika'nın birçok sektörde iş birliğini pekiştirme isteğini gösterdiğine işaret ederek “İş adamlarımızın Afrika'daki meslektaşlarına sunacakları çok şey var” dedi. Gıda güvenliği konusunda da Afrika’ya tahıl tedarikinde büyük bir artış sözü veren Putin, “Geçen yıl tahıl arz hacmi 11 milyon tona ulaştı ve bu yılın ilk yarısında bize yönelik tüm yasadışı yaptırımlara rağmen arz hacmi 10 milyon tona yaklaştı” ifadelerini kullandı.

Afrika Birliği (AfB) Başkanı Gazali Osmani ise Afrika ile Rusya arasındaki etkin iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çalışmamız sırasında, özellikle gençlerin bu işe dahil olması durumunda, dostluğumuzun olumlu atmosferini ve parlak geleceğini hissettik. Yabancı yatırımı teşvik eden dijital teknoloji alanında çalışacak insan kaynağı hazırlamamız gerekiyor” dedi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU