Taliban yetkilisi Afganistan'da kravatın yasaklanmasını istedi

Wror, kravatın bir Hristiyanlık sembolü olduğunu söyledi

20 yıl süren Afganistan Savaşı boyunca en az 176 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor (Reuters)

Afganistan'da bir Taliban yetkilisi, kravat takmanın bir Hristiyan sembolü olduğunu söyleyerek yasaklanması çağrısı yaptı.

Ülkedeki dini işleri düzenleyen Afganistan Davet ve Rehberlik Direktörlüğü'nün başkanlığını yapan Muhammed Haşim Şahid Wror bir Afgan televizyonunda katıldığı canlı yayında, Müslüman br doktorun veya mühendisin kravat taktığını görünce sinirlendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wror, "İslam'da kravatın tarihi çok nettir. Kravat nedir? Haçtır. Şeriatta yok edilmesi emredilmiştir" diye konuştu.

Wror, "Haç, paganların sembolüdür. İsa'nın şehitliğinin bir sembolüdür. İsa'nın bu şekilde asıldığını söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da toplumu "İslam'a uygun davranmaya" yönlendirmekle görevli Davet ve Rehberlik Direktörlüğü'nün başında bulunan Wror, kravatların yok edilmesi gerektiğini ifade etti.

Taliban yönetimi uzun yıllardır uyguladığı katı sosyal yasaklarla gündeme geliyor ancak 2021'de yönetimi yeniden devralmasından bu yana erkeklere yönelik herhangi bir kısıtlama kararı alınmadı.


Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından kadınların, kamuya açık alanlarda kapanması zorunlu kılınmış, son olarak da ülkedeki tüm güzellik salonlarının kapatılmasına karar verilmişti.

Taliban'dan önceki Afgan yönetimleri de bazı giyim düzenlemeleri üzerinde çalışmıştı. 10 yıllık Sovyet işgali döneminde Afgan memurlar, geleneksel kıyafetler yerine takım elbise giymeye teşvik edilmişti.

Taliban yetkililerinin ise şalvar, geleneksel tunik, yelek ve sarık giydikleri biliniyor.

Eski Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ise ülkede geleneksel Afgan kıyafetleri giyerken, yurtdışı seyahatlerinde takım elbise giymeyi tercih ediyordu.


Independent Türkçe, RT, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU