İran ve Hamas, Netanyahu'ya koz vermemek için yargı reformuyla ilgili ses çıkarmayacak

"Hizbullah da İsrail'in karışmasını fırsat olarak görüyor"

Netanyahu hükümetinin yargı reformu paketi toplumsal krize yol açtı (Reuters)

İran ve Hamas yönetimlerinin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "günah keçisi" vermemek için yargı reformuyla ilgili sessiz kalma kararı aldığı belirtildi. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nden üst düzey yetkililerin, Hamas yönetiminden isimlerle toplantı yaptığını yazdı. 

Buluşmanın ne zaman ve nerede gerçekleştiğine dair bilgi paylaşılmadı.

Kimliği açıklanmayan İranlı üst düzey güvenlik yetkilileri, toplantıda İsrail'de büyük tepki toplayan yargı reformuyla ilgili tartışmalarda Netanyahu'nun suçu üstlerine atmasını önlemek amacıyla olaya ilişkin "doğrudan müdahalede bulunmama" kararı alındığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'tan kimliğini açıklamayan bir yetkili de tarafların yargı reformu ve protestolarla ilgili kapsamlı bir görüşme düzenlediğini belirtirken, konuşmaların detaylarını paylaşmadı. 

İran Dışişleri Bakanlığı ve Devrim Muhafızları da iddialara ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

Netanyahu hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören reform paketi nedeniyle İsrail ocaktan beri protestolarla sarsılıyor. 

Başbakan, yoğun tepkilerin ardından 27 Mart'ta reform paketine dair görüşmelerin ertelendiğini duyurmuş fakat tasarıdan vazgeçmediklerini belirtmişti. 

Pazartesi günü mecliste yapılan ve muhalefetin boykot ettiği oturumda reform paketi onaylanmıştı. Bunun üzerine İsrail'de yeniden binlerce kişi sokaklara döküldü.

Reuters'ın haberinde, bu gelişmenin ardından salı günü Hizbullah militanlarının Lübnan - İsrail sınırında devriye gezdiğinin görüldüğü bildirildi.

Hizbullah'tan kimliğini paylaşmayan bir yetkili, devriyenin protestolarla ilgili olmadığını savundu. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, pazartesi günkü açıklamasında İsrail'in "çöküş ve parçalanma yoluna girdiğini" söylemişti. 
 


İsrail ordusundan aralarında savaş pilotlarının da yer aldığı 10 bin kadar yedek asker, hükümetin yargı düzenlemesine karşı gönüllü askerlik hizmetinden ayrılacaklarını duyurmuş, bunun uzun vadede orduya zarar verebileceği belirtilmişti. 

Reuters'a konuşan yetkili, Hizbullah'tan üst düzey kişilerin İsrail'deki toplumsal krizi etraflıca değerlendirdiğini ve Tel Aviv yönetiminin yaşadığı kaosu bir fırsat olarak gördüğünü de söyledi.

İran destekli Hamas ve Filistin İslami Cihat Örgütü'nün de İsrail'deki protestoları yakından takip ettiği bildirildi.


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU