Hızlı Destek Kuvvetleri: Sudan ve Darfur'da barış zamanı

Batı Darfur, yeni savaşın patlak vermesiyle şiddet eylemlerine tanık oluyor

Fotoğraf: AA

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) üst düzey bir temsilcisi, dün yaptığı açıklamada, Sudan ve Darfur bölgesinde barış zamanının geldiğini ilan etti. Bu sırada HDK ve Sudan ordusu arasındaki çatışmalar 100 gün eşiğini aştı.

Darfur bölgesinin daha fazla çatışmaya kaymasını önleme yönünde çaba gösterilirken HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu'nun (Hamideti) danışmanı Yusuf İzzet ise Batı Afrika'da yer alan Togo'nun başkenti Lome'de açıklamalarda bulundu.

15 Nisan'da Abdulfettah Burhan liderliğindeki ordu ile HDK arasında başlayan çatışmaların Darfur'a uzanmasıyla yeni bir şiddet sarmalı kaydedildi.

Gerçekleştirdiği görüşmenin oturum aralarında AFP'ye konuşan İzzet, "Darfur ve Sudan'da barışı sağlamak, insanları bir araya getirmek, savaşı durdurmak için her türlü toplantıya katılmaya hazırız. Bu nedenle savaşı bitirmenin ve Sudan halkı için yeni bir geleceğe başlamanın zamanı geldi. Barış, kalkınma ve eşitlik. Aradığımız bunlar. Bence Sudan'da barışı sağlamanın zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Yol haritası

2000'li yılların başlarında kanlı bir savaşın ağırlığı altında ezilen Batı Darfur bölgeleri, yeni savaşın patlak vermesiyle birlikte en ağır şiddet olaylarına tanıklık ediyor.

Darfur'daki büyük bir isyancı grubun mensubu olan Nuri Abdullah, Togo görüşmelerinin bölgedeki şiddetin yayılmasını durdurmanın önünü açan bir yol haritası çizmeyi amaçladığını söyledi. Aynı zamanda, "Şuan kaos hali mevcut. Ancak topyekun bir iç savaşa dönüşmüş değil. Bundan kaçınmaya çalışıyoruz. Bu nedenle, takip edebileceğimiz ve bölgedeki, Darfur'daki ve hatta Sudan'daki diğer toplum liderleriyle birlikte çalışabileceğimiz bir yol haritası ve eylem planı oluşturduk" açıklamalarında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geneina Havalimanı

Lome'deki toplantıda Darfur'daki Geneina Havalimanı'nın yeniden açılmasının ve insani yardım getirmek amacıyla HDK'nın kontrolü altına alınmasının yolları ele alındı.

Togo'daki görüşmeler, insan hakları aktivistlerinin tecavüz, yağma ve etnik azınlıkların toplu katliamı gibi buradaki kalelerinde işlenen zulümlerden HDK'yı ve müttefik Arap milislerini sorumlu tutması ardından kaydedildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, insan hakları örgütlerinin yağma, cinsel şiddet ve etnik çatışmaların yoğunlaşmasına ilişkin raporları soruşturma çağrılarının ardından Darfur'daki şiddetle ilgili bir soruşturma başlattı.

Barış Muhafızları

Sudan Ordusu Başkomutan Yardımcısı Yasir el-Ata, Kenya'nın Sudan'daki çatışmayı sona erdirmek için Doğu Afrika'dan barış gücü gönderme girişimini şiddetle reddetti. Dün bir video klip yayınlayan Ata, bu güçlerin hiçbirinin ülkesine canlı dönmeyeceğine, HDK güçlerinin ve ordunun çok sayıda uluslararası arabuluculuk teklifi aldığına dikkat çekti. Ancak hiçbirinin savaşı bitirmeyi, hatta önemli ölçüde durdurmayı başaramadığını da ekledi.

Kenya'nın da bir üyesi olduğu Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD), bu ayın başlarında, Sudan'ın başkenti Hartum'a barış gücünün konuşlandırılmasını içeren bir girişim önerisinde bulundu. Kenya liderliğindeki girişimi HDK'nın desteklendiği suçlamasıyla defalarca reddeden Sudan ordusu, herhangi bir yabancı barış gücünü düşman güçler olarak göreceğini bildirdi.



Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU