Mahmut Abbas ve İsmail Heniye Türkiye'de bir araya gelecek

FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri: Abbas'ın Türkiye ziyaretinin zamanlaması Filistin'in Türk halkıyla arasındaki özel yerini yansıtıyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas lideri İsmail Haniye'nin Türkiye'de bir araya gelebilecekleri belirtildi 

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yardımcılarından Hüseyin eş-Şeyh, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Abbas'ın ziyaretinin zamanlamasının Filistin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş Türk halkıyla arasındaki özel yerini yansıttığını belirtti.

Şeyh açıklamasında, bu ziyaretin Filistin Devlet Başkanı'nın Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından Ankara'ya ilk ziyareti olacağını ifade ederek, temmuz başından bu yana ziyaret için temasların sürdüğünü ancak Abbas'ın Çin'e uzun bir süredir planladığı ziyareti olduğu için teknik koşulların buna engel olduğunu söyledi.

 

532ee65e-2ac2-49a8-a96b-83d4ac0e03c0.jpg
Hüseyin eş-Şeyh / Fotoğraf: Independent Türkçe 



FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri, Erdoğan'ın Ankara'nın Filistin'e desteğini göstermeye ve her durumda yanında olmaya çalışması isteğiyle Abbas'a bu özel davetini diğer yabancı liderlerden önce iletmeye istekli olduğunu aktardı.

Açıklamasında Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu, tüm uluslararası ve bölgesel durumlarda büyük bir güç ve etkiye sahip olduğuna değinen Şeyh, Ankara'nın bölgede giderek daha önemli ve güçlü bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Filistin halkının kendi topraklarında maruz kaldığı tehlikeli İsrail eylemlerine karşı Filistin'in yanında olmasının büyük önem taşıdığını aktardı.

Abbas'ın ziyareti Türkiye'nin Filistin ve Filistin halkına verdiği desteği vurgulamak için önemli bir vesile. Ziyaret sırasında Filistin halkının topraklarındaki direncini güçlendirmeye katkıda bulunacak birçok destek, ortak işbirliği girişimleri ve anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Türkçe'ye konuşan bir başka Filistinli yetkili, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Ankara ziyaretinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye ziyaretiyle bir ilgisi olmadığını söyledi.
 

download.jpg
Mahmud Abbas'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik ziyaretinden bulunacağı belirtildi / Fotoğraf: AA 



Abbas ve Heniye bir araya gelecek

Türk hükümetini rahatsız etmemek için adının gizli kalmasını tercih eden yetkili, "Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ziyareti, üç gün sürecek ve resmi karşılama törenlerini içerecek bir devlet ziyareti iken; Netanyahu'nun ziyareti resmi bir ziyaret olmayıp İstanbul'a bir çalışma ziyareti niteliğinde olacak ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas için Ankara'da yapılacağı gibi bir kabul töreni içermeyecek" ifadelerini kullandı. (Editörün notu: Netenyahu'nun seyahati sağlık gerekçesiyle iptal edildi)

Öte yandan Independent Türkçe'nin ulaştığı bilgilere göre Ankara'da üç gün kalacak olan Mahmut Abbas, Hamaslı yetkililere görüşecek. 

30 Temmuz'da Kahire'de toplanacak

Filistinli gruplar, Mısır'ın başkenti Kahire'de 30 Temmuz'da başlaması planlanan ulusal diyalog görüşmelerinde ihtilaflı konuların çözüme kavuşturulmasını ve siyasi bölünmenin sona erdirilmesini istiyor.

Bütün Filistinli grupların katılacağı Filistin Diyalog Grubu toplantıları önceci Fetih Hareketi ve Hamas arasındaki ilk temas Türkiye'de sağlanacak. Mahmut Abbas Türkiye ziyareti kapsamında Hamas lideri İsmail Heniye ile bir araya gelecek.

Görüşmenin Kahire'de görüşmeler öncesinde diyalog zemini güçlendirmeye yönelik olduğu ifade ediliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU