"Kovid-19'u semptomsuz geçirmeyi sağlayan" koruyucu gen bulundu

Araştırmacılar elde edilen bulgular sonucunda yeni tedavi ve aşıların geliştirilebileceğine inanıyor

Yeni bir araştırmaya göre bir gen varyantı, şanslı bir azınlığın Kovid-19 semptomları göstermemesini sağlamış olabilir (Unsplash)

Bir gen varyantının şanslı bir azınlığın Kovid-19 semptomlarından mustarip olmamasını sağlamış olabileceği yeni bir araştırmada belirtildi.

Bilim insanları "süper kaytarıcılar" denen kişilerin öksürük, titreme, yorgunluk ve diğer hastalık belirtileri gibi semptomlara yol açmadan önce virüsü savuşturmalarını sağlayan bir gen taşıdığını keşfetti.

Bu, asemptomatik Kovid'in genetik bir temeli olduğuna dair ilk kanıt.

Araştırmacılar elde edilen bulgular sonucunda yeni tedavi ve aşıların geliştirilebileceğine inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma bağışıklık sisteminin belirli bir hücrenin istenmeyen bir istilacı olup olmadığını anlamasını sağlayan, hücrelerin yüzeyindeki proteinler olan insan lökosit antijenlerine (HLA'lar) odaklanıyor.

Koruyucu gen, Kovid-19'dan sorumlu koronavirüste bulunan bir HLA'nın, rutin soğuk algınlığına neden olan mevsimsel koronavirüslerde bulunan HLA'ya benzediğini bağışıklık sisteminin fark etmesini sağlıyor.

Bu, koruyucu gene sahipseniz ve daha önce mevsimsel koronavirüse maruz kaldıysanız bağışıklık sisteminizin Kovid-19 enfeksiyonuna karşı savunma silahlarını harekete geçireceği ve böylece semptomlara maruz kalmayacağınız anlamına geliyor.

Pandeminin ilk yılı boyunca takip edilen 30 bin denekten yalnızca 3 bin kadarı HLA-B15 adı verilen bu gen varyantını taşıyor.

Araştırmayı yöneten, Kaliforniya San Francisco Üniversitesi Weill Nörobilim Enstitüsü'nden Profesör Jill Hollenbach "Düşmanı erken tanıyabilen bir ordunuzun olması muazzam bir avantaj" diyor.

Bu, ne arayacağını ve bunların kötü adamlar olduğunu çoktan bilen, savaşa hazır askerlere sahip olmak gibi bir şey.

Çalışma koruyucu genin bir kopyasına sahip kişilerin, bu geni taşımayan kişilere kıyasla asemptomatik kalma eğiliminin iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Öte yandan genin iki kopyasına sahip kişilerin Kovid enfeksiyonu sırasında semptom göstermeme olasılığı 8 kattan fazlaydı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU