Mısır, Kıpti azınlıkların yaşadıklarını anlatan aktiviste üç yıl hapis cezası verdi

Patrick Zaki'ye yüksek lisans öğrenimini tamamladığı İtalya'daki solculardan da destek geldi

Zaki'nin yüksek lisans öğrenimi gördüğü İtalya'daki öğrencilerden de aktivistin serbest bırakılması için destek gelmişti (Il Manifesto)

Mısırlı insan hakları aktivisti Patrick Zaki'ye üç yıl hapis cezası verildi.

Mahkemenin salı günü açıkladığı kararda, 32 yaşındaki aktivistin "dezenformasyon" gerekçesiyle hapis cezası aldığı belirtildi.

Kahire merkezli hak örgütü Mısır Bireysel Haklar Girişimi'nden (EIPR) yapılan açıklamada, Zaki'nin muhalif haber sitesi Daraj'da 2019'da yayımlanan yazısından ötürü ceza aldığı ifade edildi.

Aktivist, söz konusu yazıda Mısır'da Kıpti azınlığa mensup biri olarak karşılaştığı zorlukları anlatmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EIPR, "Yerinden Edilme, Öldürülme ve Kısıtlanma: Mısır'daki Kıptilerin Bir Haftalık Günlükleri" başlıklı yazıda, Zaki'nin şahsi görüşlerini aktardığını ve mahkeme kararının aktivistin temel haklarını ihlal ettiğini savundu.

Şubat 2020'de gözaltına alınan Zaki hakkındaki dava, başkent Kahire'nin kuzeyindeki Mansure kentinde Eylül 2021'de görülmeye başlanmıştı. Önleyici gözaltı kapsamında hapiste tutulan aktivist, hakkındaki suçlamaları reddetmiş daha sonra da Aralık 2021'de serbest bırakılmıştı.  

İtalya'daki Bologna Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi kazanan Zaki, davadan dolayı yurtdışına çıkması yasaklanınca, tez savunmasını da videokonferans yoluyla yaptı. Üniversite rektörü Giovanni Molari, aktiviste verilen cezayı "büyük bir adaletsizlik" diye niteledi. Zaki, İtalya'da öğrenim görürken Şubat 2020'de ailesini ziyaret etmek için Mısır'a gitmiş ama ülkeden bir daha çıkamamıştı.
 

patrick zaki afp.jpg
Sisi'nin, Zaki hakkında af çıkarma yetkisini kullanıp kullanmayacağı merakla bekleniyor (AFP)


Öte yandan muhalefetteki İtalyan Solu partisinin genel sekreteri Nicola Fratoianni, Başbakan Giorgia Meloni'ye seslenerek, Zaki serbest bırakılana dek Mısır'la ilişkileri dondurma çağrısı yaptı. 

Meloni ise "Sürecin olumlu sonuçlanacağına dair inancımızı koruyoruz" derken, herhangi bir adım atılıp atılmayacağına dair bilgi paylaşmadı.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin aktardığına göre Zaki'nin karara itiraz etme hakkı bulunmuyor. Hapis cezasını sadece Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi bozabilir. 

EIPR'nin kurucularından Hüsam Bagat da Sisi'den mahkeme kararının iptalini istemesini talep etti.


Independent Türkçe, BBC, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU