Tayland yargısı seçimleri kazanan Pita'nın vekilliğini askıya aldı

Karar başbakanlık oylamasından saatler önce alındı

42 yaşındaki Pita Limjaroenrat, Harvard mezunu bir liberal ve Tayland'ın varlıklı ailelerinden birinin oğlu (Reuters)

Tayland'da 14 Mayıs'ta yapılan seçimlerden zaferle çıkan reformist İleri Hareket Partisi'nin (MFP) lideri Pita Limjaroenrat'in milletvekilliği Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alındı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, başbakan seçilmeyi uman Pita'nın iktidarı devralma hayallerinin önündeki yeni bir engel olarak görülüyor.

42 yaşındaki Pita'nın vekilliğinin askıya alınma nedeniyse Taylandlı siyasetçinin bir medya şirketinde hisse sahibi olduğuna yönelik iddialar.

Bu yönde bir şikayet olduğunu açıklayan Anayasa Mahkemesi, konuyla ilgili bir karar verilene kadar Pita'nın vekilliğinin askıya alınmasına hükmetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayland yasalarına göre milletvekilleri medya şirketlerinde hisse sahibi olamıyor. Ancak Pita'nın hisse sahibi olmakla suçlandığı televizyon kanalı 2007'den bu yana aktif değil ve herhangi bir yayını yok.

Pita hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararı, Tayland Parlamentosu'nda başbakanlık oylamasının yapıldığı sırada alındı. Ülkedeki mevcut yasalara göre, Pita bir medya şirketinde hisse sahibi olsa dahi başbakan adayı olarak yarışabiliyor ancak parlamentoya dahil olamıyor ve başbakanlık seçiminde oy kullanamıyor.

Ancak Pita'nın başbakanlık yolundaki tek engel yargı kararları değil.

Tayland'da parlamentonun alt kanadında 500 vekil, parlamentonun üst kanadı olan Senato'da ise ordu tarafından atanan 250 senatör bulunuyor. 

Yeni başbakanın hükümet kurabilmek için 376 oy alması gerekiyor. 

İlk başbakanlık oylamasında oy kullanan 249 senatörden sadece 13'ü Pita lehine oy kullanmıştı. Böylece Pita'nın parlamentoda ve senatoda aldığı destek 324 oya ulaşmıştı.


Pita'nın İleri Hareket Partisi'nin 2014'teki askeri darbeden bu yana ülkeyi yöneten cunta tarafından "düzen dışı" olarak görüldüğü ve bu nedenle ordu tarafından atanan senatörlerin desteğini alamayacağı tahmin ediliyor.

Tayland'da siyaset darbeden bu yana ordunun gözetiminde yapılıyor. Ancak mayıstaki son seçimlerden birinci parti olarak çıkan MFP, merkez sol ve anti-militarist bir parti olarak Tayland siyasetinde yer alıyor.

Parti lideri Pita ise 2020 ve 2021'deki sokak gösterilerine destek veren ve seçimlerde büyük siyasi reformlar vadeden bir isim. 

Mayıstaki seçimlerde MFP 152 sandalye kazanırken, cunta lideri Prayut Chan-o-cha'nın partisinin 36, eski genelkurmay başkanı Prawit Wongsuwan'ın partisininse sadece 40 sandalye kazanabilmesi ülkede askeri yönetimin sona ereceği yönündeki umutları artırmıştı.

Seçimlerde yüzde 36 oy oranına ulaşmayı başaran Pita parlamentodaki başbakanlık seçimiyle ilgili, "Halkın sesine göre oy verirseniz, bu krallıkta isminiz onur ve kıvançla anılacak" diye konuşmuştu.

Senatörlere seslenen Pita, "Lütfen halkın çoğunluğunu temsil eden bir başbakan için oy kullanın" ifadelerini kullanmıştı.

Birçok senatör ve milletvekili, Pita'nın kraliyet yasasında değişiklik yapmak ve monarşiyi devirmek istediğini öne sürerek Taylandlı siyasetçiye destek vermeyeceğini açıkladı. Bu iddiaları reddeden Pita ise, monarşinin kendisini engellemek için bir bahane olarak kullanıldığını belirtiyor.
 

Independent Türkçe, AFP, Guardian, Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU