Bir dinozorla, porsuk benzeri bir memelinin mücadelesini ölümsüzleştiren 125 milyon yıllık fosil

Zamanın bir noktasında donup kalmış çarpıcı anın fosilleşmiş kalıntıları keşfedildi

Psittacosaurus 125 milyon yıl önce Repenomamus'un saldırısına uğruyor (Gang Han/Hainan Tropikal Okyanus Üniversitesi)

125 milyon yıl süren bir çarpışmada bir memeli ve bir dinozor "ölümcül bir kavgada kilitlenmiş" halde bulundu.

Zamanın bir noktasında donup kalmış bu çarpıcı anın fosilleşmiş kalıntıları Çin'in Liaoning eyaletinde keşfedildi.

Bunun, bir memelinin kendisinden çok daha büyük (yaklaşık iki katı büyüklüğünde) bir dinozoru avlamasının ilk kanıtlarından biri olduğu düşünülüyor.

Fosildeki memelinin yaklaşık 47 cm uzunluğunda, porsuk benzeri bir hayvan olan Repenomamus robustus olduğu tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

R. robustus, dinozorların egemen olduğu bir zaman olan Kretase dönemindeki en büyük memelilerden biriydi.

Öte yandan saldırıya uğrayan dinozor, yaklaşık 120 cm uzunluğundaki gagalı, bitki yiyen bir yaratık olan Psittacosaurus lujiatunensis.

Önceki kanıtlar, R. robustus'un genç dinozorları avlamış olabileceğine işaret ediyor.

2005'te bilim insanları, göğüs kafesinin içinde genç bir psittacosaurun küçük kemiklerinin yer aldığı başka bir R. robustus fosili bulmuştu.

Araştırmacılar Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan bulguların, yaklaşık 145 ila 66 milyon yıl önceye denk gelen Kretase döneminde dinozorların gezegende rakipsiz dolaştığı görüşünü tartışmaya açtığını söyledi.

Kanada'nın Ottava kentindeki Kanada Doğa Müzesi'nde paleobiyolog olan, çalışmanın yazarı Dr. Jordan Mallon şöyle diyor:

İki hayvan ölümcül bir kavgada kilitlenmiş, çok yakın bir şekilde birbirine dolanmış durumda ve bu, bir memelinin bir dinozora karşı gerçek yırtıcı davranışını sergilediğini gösteren ilk kanıtlar arasında yer alıyor.

 

Psittacosaurus ve Repenomamus

Scientific Reports'un dağıttığı, Psittacosaurus'un 125 milyon yıl önce Repenomamus tarafından saldırıya uğradığını gösteren, canlıların görünümünün yeniden yapılandırıldığı tarihi belirsiz bir çizim. Porsuk büyüklüğünde bir memeli ve bitki yiyen bir dinozorun "ölümcül bir kavgada kilitlenmiş" haldeki, 125 milyon yıl öncesine ait kalıntıları bulundu. Zamanın bir noktasında donup kalmış bu çarpıcı anın fosilleşmiş kalıntıları Çin'in Liaoning eyaletinde keşfedildi (Gang Han/Hainan Tropikal Okyanus Üniversitesi)


Dr. Mallon, "Bu iki hayvanın bir arada varoluşu yeni değil ama bu inanılmaz fosil aracılığıyla bilimde yeni olan, gösterdiği yırtıcı davranış" diyor.

İyi korunmuş fosil, P. lujiatunensis'in yüzü koyun yattığını gösteriyor.

Dinozorun vücudunun her iki tarafındaki arka bacakları katlanırken, boynu ve kuyruğu sola doğru kıvrılıyor.

Öte yandan R. robustus, dinozorun sol tarafının üzerinde, sağa doğru kıvrılırken görülebiliyor.

Memelinin sol pençesi dinozorun alt çenesini kavrarken, sol arka bacağı dinozorun katlanmış sol bacağının altında sıkışmış, arka pençesiyse sol kaval kemiğini kavramış halde duruyor.

R. robustus'un dişlerinin P. lujiatunensis'in göğüs kafesine gömüldüğü görülebiliyor ve bu da dinozor saldırıya uğradığı sırada, muhtemelen volkanik bir patlamanın ardından çamur kaymalarına yakalanan iki hayvanın da aniden öldüğüne işaret ediyor.

Araştırmacılar, dinozor kemiklerinde bir diş izi görülmediğinden R. robustus'un P. lujiatunensis'in cesedini yemediğini söylüyor.

Bilim insanları dinozor memeliyle karşılaşmadan önce ölseydi iki hayvanın birbirine bu kadar dolanmış hale gelmesinin pek mümkün olmadığını da düşünüyor.

Dr. Mallon şöyle diyor: 

Kanıtlar güçlü bir şekilde, aktif bir saldırının devam ettiğini gösteriyor.

Bilim insanı, memelinin dinozoru "canlıyken, yani her ikisi de daha sonra çamur içinde ölmeden önce" yiyor olabileceğini söylüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU