Uçak trafiği, BAE ve Türkiye arasındaki ilişkilerin canlılığını yansıtıyor

Ulusal havayolu şirketleri, her gün onlarca uçuşla daha fazla esneklik ve konfor sunuyor

Fotoğraf: AA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye arasındaki ilişkiler, uçak trafiğine yansıdı.

Ulusal havayolu şirketleri, her gün onlarca uçuşla daha fazla esneklik ve konfor sunarak, iki ülke arasındaki turizm hareketini ve iş ve yatırım fırsatlarını keşfetmek için önemli bir kapı görevi görüyor.

Ulusal şirketler, BAE ve Türkiye arasındaki talebi karşılamak için başarılı oldu ve kapasitelerini önceki seviyelerine geri getirdi. Şirketler, Türk pazarının önemli bir destinasyon olduğunu ve Türk destinasyonlarına olan seyahat talebinin güçlü bir şekilde arttığını belirtiyor.

Sivil Havacılık Genel Otoritesi tarafından yapılan açıklamada, hava taşımacılığı ilişkilerini güçlendirmek ve dünya ülkeleri ile ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için çalışıldığına dikkat çekildi.

1986 yılındaki anlaşma

1986 yılında BAE ve Türkiye arasında imzalanan Hava Taşımacılığı Hizmetleri Anlaşması'nın, iki ülke arasındaki hava taşımacılığı ilişkilerini düzenleyen yasal çerçeve olduğunu ve bu anlaşma aracılığıyla iki ülke arasında düzenli uçuşların düzenlendiği belirtildi.

Haftada 250’ye yakın uçuş

Açıklamada, BAE'nin ulusal havayolu şirketlerinin haftada 157 uçuş gerçekleştirdiğini, Türk şirketlerinin ise haftada 80 uçuş gerçekleştirdiğini ve bu sayının toplamda haftada 237 uçuşa ulaştığı ifade edildi.

BAE'den Türkiye'ye gelen yolcu sayısı 448 bin

Açıklamaya göre bu yılın ilk yarısında BAE'den Türkiye'ye giden yolcu sayısı 448 bin 487, Türkiye'den BAE'ye gelen yolcu sayısı 565 bin 318, BAE'den aktarmalı olarak Türkiye'ye giden yolcu sayısı ise 459 bin 313 oldu.

Sivil Havacılık Genel Otoritesi’nin açıklamasında, iki ülke havacılık otoriteleri arasında bu ilişkileri daha da geliştirmek için sürekli koordinasyon yapıldığı ve son olarak 2022 yılında iki ülke arasında daha fazla uçuş düzenlemek için bir mutabakat zaptı imzalandığı ifade edildi. Türkiye, BAE vatandaşları ve sakinleri için bir turizm destinasyonu olarak kabul ediliyor ve BAE, Türkiye için önemli bir ticaret pazarı olarak kabul ediliyor.

Etihad Havayolları

Etihad Havayolları, Türkiye'de tek bir noktaya, İstanbul'a uçuyor. Her hafta gerçekleştirilen bu 10 uçuş, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı'ndan kalkıyor. Havayolu, Türkiye pazarına hizmet vermek için ilk uçuşlarını 2009 Haziran ayında başlattı. Etihad Havayolları Türkiye pazarına Airbus A330-200 ve Boeing 787 Dreamliner uçaklarını kullanarak hizmet veriyor.

Etihad Havayolları, koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında durdurulduktan sonra Abu Dabi ve İstanbul arasındaki ticari uçuşlarını 17 Ocak 2021 tarihinde yeniden başlattı.

Emirates Havayolları

Emirates Havayolları, Türkiye'ye uçuşlarına erken başladı. 1987 yılında, yani Emirates'in kuruluşundan iki yıldan kısa bir süre sonra, İstanbul, havayolu şirketinin 10. destinasyonu oldu. Havayolu şirketi, bugün altı kıtada 140 varış noktasını kapsayan bir ağ oluşturdu.

Emirates Havayolları'na göre, İstanbul'a şu anda her gün yüksek koltuk doluluk oranına sahip 3 uçuş gerçekleştiriyor.

Emirates Havayolları EK123 numaralı uçuşu, sabah 10:35'te Dubai'den kalkıyor ve öğleden sonra 14:25'te İstanbul'a varıyor. Dönüş uçuşu EK124, İstanbul'dan saat 4:25'te kalkıyor ve gece 9:50'de Dubai Uluslararası Havalimanı'na iniyor. (A380 uçağı)

Emirates Havayolları EK121 numaralı uçuşu, Dubai'den öğleden sonra 14:20'de ayrılıyor ve akşam 17:55'te İstanbul'a varıyor. Dönüş uçuşu EK122, İstanbul'dan saat 19:25'te kalkıyor ve gece 00:55'te Dubai'ye varıyor. (Boeing 777-300ER uçağı)

Emirates Havayolları EK117 numaralı uçuşu, Dubai'den akşam 18.00'da ayrılıyor ve gece 21:35'te İstanbul’a varıyor. Dönüş uçuşu EK118, İstanbul'dan saat 23:20'de kalkıyor ve ertesi sabah saat 4:50'de Dubai'ye varıyor. (Boeing 777-300ER uçağı)

Emirates Havayolları, geçtiğimiz Şubat ayında Dubai'deki Dünya İnsani Hizmetler Şehri ile koordineli olarak, Türkiye ve Suriye'yi vuran yıkıcı depremlerin ardından arama ve kurtarma faaliyetlerini ve sahadaki yardım çabalarını desteklemek için acil malzeme, tıbbi malzeme ve ekipman taşımak için bir hava köprüsü düzenledi. Havayolu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden aile çadırları ve diğer malzemeler, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Gıda Programı'ndan tıbbi malzemeler ve barınma malzemeleri de taşıdı.

Fly Dubai

Fly Dubai, 2010 yılında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na günlük uçuşlar başlatarak Türkiye'ye uçuşlarına başladı. Havayolu, bugün Ankara, Bodrum ve Trabzon'a ek olarak İstanbul'daki iki havalimanı olan Sabiha ve İstanbul Havalimanı'na olmak üzere beş varış noktasına uçuş gerçekleştiriyor.

Fly Dubai, Haziran ve Eylül 2023 tarihleri ​​arasında, Dubai Uluslararası Havalimanı ile Türkiye'deki beş varış noktası arasında haftada 102 sefere kadar hizmet verecek ve bu da tatil sezonunda yolculara kolay seçenekler sunacak. Türk destinasyonları, BAE'den gelen yolcuların yanı sıra Hindistan, Suudi Arabistan ve Pakistan gibi Fly Dubai ve Emirates'in ortak kodlu uçuşlarında bulunan diğer ülkelerden gelen yolcular tarafından da yüksek talep görüyor.

Fly Dubai Ticari Operasyonlar Başkanı Hamad Ubeydullah, "Türk pazarı, Fly Dubai ağındaki önemli pazarlardan biridir ve bugün beş varış noktasına günlük uçuşlarla hizmet veriyoruz. Sezonluk uçuşlarımız geçtiğimiz Haziran ayında başladı ve yaz sezonu boyunca Türkiye'ye olan operasyonlarımızda büyümeye devam ediyoruz" dedi.

Ubeydullah ayrıca “Dubai, yaz aylarında Avrupa, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, Maldivler ve Sri Lanka gibi çeşitli destinasyonlara giden yolcular için popüler bir turizm merkezi olmaya devam ediyor. Dubai, yıl boyunca öne çıkan bir turistik destinasyon olarak konumunu korurken, Milano ,Bergamo, Pattaya ve Krabi gibi yeni destinasyonlarımızın yanı sıra Yunanistan'daki Korfu ve İtalya'daki Olbia gibi noktalarda da açılışlar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Air Arabia

Air Arabia, Türkiye'ye dört destinasyona uçuyor: İstanbul, Antalya, Trabzon ve Bodrum. Havayolu, Sharjah Uluslararası Havaalanı ve Abu Dhabi Uluslararası Havaalanı aracılığıyla bu destinasyonlara uçuyor.

Air Arabia, Sharjah Uluslararası Havaalanı'ndan İstanbul'a haftada 10 uçuş ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na günlük bir uçuş gerçekleştiriyor. Havayolu, sezonluk uçuşlar için Antalya'ya günlük bir uçuş ve Trabzon'a haftada üç uçuş sunuyor. Abu Dabi Uluslararası Havaalanı'ndan Sabiha Gökçen Havalimanı'na haftada dört uçuş gerçekleştiriyor.

Wizz Air

Wizz Air Abu Dabi, düşük maliyetli ulusal bir havayolu şirketi, geçtiğimiz Haziran ayının başından itibaren her Salı, Perşembe ve Cumartesi günü Abu Dabi'den Antalya'ya uçmaya başladı. Wizz Air Abu Dabi, Ocak ayının başından itibaren Ankara'ya uçuşlarını başlattı. Ankara'ya uçuşları her Salı, Perşembe ve Cumartesi günü gerçekleştirmeye devam ediyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU