Oppenheimer'dan önce bunu izleyin: Nolan'ın beklenen filmiyle çok ortak noktası var

Cillian Murphy'nin bir fizikçiyi canlandırarak başrolde yer aldığı bilimkurguyu Danny Boyle yönetmişti

Danny Boyle, hem 28 Gün Sonra hem de Gün Işığı'nda Cillian Murphy'yle çalışmıştı (Searchlight Pictures)

Christopher Nolan'ın uzun süredir beklenen filmi Oppenheimer, aslında Cillian Murphy'nin insanlık tarihinin gidişatını değiştirecek bir bombadan sorumlu olan Robert adlı bir fizikçiyi ilk canlandırışı değil.
 
47 yaşındaki oyuncu, 2007'de Danny Boyle'un yönettiği Gün Işığı'nda (Sunshine) fizikçi Robert Capa rolündeydi. 2057'de bir uzay gemisinde geçen bilimkurgu, insanlığın son umudu olarak Güneş'e devasa bir "yıldız bombası" fırlatmakla görevli 8 kişilik mürettebatı konu alıyordu.

6 hafta boyunca bilimkurgu izlediler

Filmin senaryosunu birlikte kaleme alan Alex Garland ve Danny Boyle, filme danışmanlık yapması ve senaryonun bilimsel bir teoriye dayanmasına yardımcı olması için fizikçi Brian Cox'u getirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Danny Boyle'un ustalıkla oluşturduğu gerilimle hafızalara kazınan film ayrıca Murphy, Chris Evans, Rose Byrne, Michelle Yeoh, Mark Strong ve Benedict Wong'un da aralarında bulunduğu kalabalık oyuncu kadrosunun güçlü performanslarıyla öne çıkmıştı.

Boyle, bu mükemmel performansları elde etmek için oyuncuları çok zorlamıştı. Ekip, çekimlerden önceki 6 hafta boyunca bilimkurgu klasiklerini birlikte izlemiş, bilim derslerine gitmiş, uzay gemisinin klostrofobisini hissetmek için nükleer bir denizaltı gezmiş ve tüplü dalış yapmıştı.

Cillian Murphy rolü için Dr. Cox'u adım adım izledi

Boyle ayrıca, daha sonra eklenecek bilgisayar efektlerinin yerine fiziksel efektlerin kullanılmasında da ısrar etmişti.

Başrol oyuncusu Murphy de, Dr. Cox'la fazladan zaman geçirmiş hatta Cenevre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) çalışırken onu izlemiş ve toplantılara katılmıştı. Cox'a göre Murphy, etrafındaki fizikçilerden, doğaçlama diyaloglarının bazılarında ortaya çıkan tavır ve konuşma kalıplarını almıştı.

Olumlu eleştirilere rağmen gişede başarısız oldu

Aldığı olumlu eleştirilere rağmen  Gün Işığı, gişede başarısız olmuş ve Örümcek Adam (Spider Man), Transformers, Karayip Korsanları (Pirates of the Caribbean) ve Harry Potter gibi fantastik serilerin gölgesinde kalarak 40 milyon dolarlık bütçesini geri kazanamamıştı.

Cillian Murphy'nin başrolde olduğu Oppenheimer, 21 Temmuz'da gösterime girecek.


Independent Türkçe, Collider, Today

DAHA FAZLA HABER OKU