Rüzgarla birlikte gitti mi?

Amacımız, çoğu kişinin sosyal medya platformları kurucularına ve sahiplerine atfettikleri masumiyetin, maskeleri uçuran rüzgarla birlikte uçup gittiğini söylemektir

Fotoğraf: Reuters

Mark Zuckerberg, Twitter platformuna meydan okuyarak yeni platformu Threads'i lanse ettiğinden bu yana, bu haber dünyadaki sosyal medya takipçilerinin ilgi odağında yer alıyor.

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'tan çoğu siyasi-ideolojik, azı idari sebeplerden dolayı nefret edenler,  eski adı Facebook olan Meta platformunun sahibinin, dünyadaki büyük "Twitter" kitlesini yeni platforma yöneltmek için yarışa dahil olmasına sevindiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zengin ve zeki Amerikalı Musk'ın eşcinselliği radikal bir şekilde savunma, iklim ve nüfus konularının siyasileştirilmesi ve ideolojikleştirilmesi gibi konularda geniş Obamacı liberal kanattan farklı görüşlere sahip olduğu bir sır değil.

Musk bu anlaşmazlıkları gizlemeye çalışmıyor. Ayrıca, hepsi aynı renkten olan gruplar, şirketler ve sosyal medya yöneticileri, kendileriyle aynı fikirde olmayanları dışlıyor, dijital varlıklarına son veriyorlar.

Nitekim Donald Trump'ın sosyal medyadan uzaklaştırılması hikayesi bize çok uzak değil.

Dahası, tahminime göre, Musk'ı Twitter'ı on milyarlarca dolara satın almaya teşvik eden ana sebep de buydu.

Sadece rakamlarla düşünen bazı kişiler bunu kötü bir anlaşma olarak görseler de Musk'ın, hızlı kârın ötesine baktığını düşünüyorum.

O, küresel kamuoyunu hareket ettiren ve şekillendiren bir grubun diktatörlüğünü nasıl önleyeceğine bakıyor.

Her halükarda Zuckerberg, Twitter yerine piyasaya sürdüğü yeni ürününü ve yeni platformunu pazarlamayı başaramadı. Hem de Hollywood ünlülerinin ve "Obama" yanlısı ünlülerin kendisini coşkuyla tanıtma hevesine rağmen.
 


Bir pazarlama şirketi olan Sensor Tower'ın Genel Müdürü Anthony Bartolacci birkaç gün önce CNBC'ye şunları söyledi:

Threads'in lansmanı gerçekten çok büyük ve benzeri görülmemiş bir katılım ve ilgi oluşturdu, ancak Sensor Tower verileri, uygulamanın lansmanından bu yana kullanıcı etkileşiminde önemli bir düşüş olduğunu gösteriyor. Salı ve Çarşamba günleri, platformun günlük aktif kullanıcıları Cumartesi gününe göre yaklaşık yüzde 20 düştü. Kullanıcının geçirdiği süre ise yüzde 50 azalarak 20 dakikadan 10 dakikaya indi.

Bartolacci, "Bu erken sonuçlar, uygulamanın lansmanına eşlik eden gösterişe rağmen, sosyal ağlar arasında yer edinebilmek için kendisini zorlu bir yukarı tırmanışın beklediğine işaret ediyor."

Al Arabia internet sitesinin haberine göre benzer şirketlerden alınan veriler, dünya genelinde Android telefonlarında uygulamanın aktif kullanıcı sayısının günlük olarak yüzde 25'ten fazla azaldığını gösterdi.

Haberde ayrıca benzer web verilerinin kullanım süresinin yarıdan fazla azaldığını gösterdiği belirtildi. ABD'li kullanıcıların uygulamada geçirdikleri ortalama süre 6 Temmuz'da yaklaşık 20 dakikadan 10 Temmuz'da 8 dakikanın biraz üzerinde bir orana kadar geriledi.

Zuckerberg'in yeni platformunun başarısızlığına hükmetmek için belki de çok erken.

Burada amacımız, çoğu kişinin sosyal medya platformları kurucularına ve sahiplerine atfettikleri masumiyetin, maskeleri uçuran rüzgarla birlikte uçup gittiğini söylemektir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU