"Kız okulları tartışmasında" farklı görüşler mevcut: "Projeye dönüşmüş bir durum yok"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Kız okullarını da açabilmeliyiz" açıklamasıyla başlayan ve siyasilerin de dahil olduğu tartışmayı üç eğitimciye sorduk. Eğitimciler; Taştan, Yavuz ve Erkut'tan farklı açıklamalar geldi

Tarihi İzmir Kız Lisesi'de birçok kız ve erkek lisesi gibi 2000'li yılların başında karma eğitime geçmişti ancak okul tabelasını halen koruyor / Fotoğraf: Facebook

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, geçtiğimiz günlerde katıldığı A Haber yayınında karma eğitimle ilgili gelen bir soruya verdiği cevap tartışma başlatmıştı.

Tekin, kızlarını okula göndermek istemeyen ailelerin bulunduğunu ifade ederek kimi ailelerin, "çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum" dediğini savunmuş ve Tekin, şunları kaydetmişti:

"Milli Eğitim Bakanı olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamaktır. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz. Veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli."

 

yusuftekin.jpg
Yusuf Tekin, gerekirse kız okullarının da açılması gerektiğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

Kamuoyunda tartışma yarattı

Tekin'in bu sözleri kamuoyunda bir süredir tartışılıyor.

MHP, BBP, HÜDAPAR gibi partilerden destek geldi. 

CHP, TİP ve bazı sivil toplum kuruluşları ise tepki gösterdi. 

Şu an kızların eğitim gördüğü okullar bazı imam hatip liselerinde var.

Kız okullarının olması gerektiğini savunanlar 20-30 yıl öncesine kadar birçok yerde var olan kız ve erkek liselerini hatırlatıyor.

 

alitaştan.jpg
Ali Taştan / Fotoğraf: Twitter

 

"Cinsiyete dayalı meslekler bittiğinden kız ve erkek okullarına gerek kalmadı"

Bu örneği eğitim uzmanı Ali Taştan'a hatırlatarak, "Neden şimdi kız okullarına itiraz ediliyor" diye sorduk.

Taştan, kız ve erkek okullarının geçmişte cinsiyete dayalı işlere eleman yetiştirmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

"Cinsiyete dayalı meslekler kalktı" diyen Taştan, şöyle konuştu:

"Herkes her işi yapabiliyor. Erkekler hemşire, kızlar asker ve pilot olabiliyor. Dolayısıyla kız - erkek okulu gibi bir ayrıma gitmenin anlamı kalmadı. Bu dünyada da artık genel kabul görüyor. Ayrıca kız okulları resmen de kaldırılmadı. Artık çok tercih edilmediğinden, işlevini yitirdiğinden buralarda da karma eğitime geçildi." 

"Çocukların sosyalleşmesi, kişilik gelişimi için karma eğitim esas olmalı"

Taştan, kız ve erkek okulu şeklinde ayrıma gitmenin birçok handikabı olduğunu öne sürerek, "Çocukların sosyalleşmesi, gelişimi, etkileşimi, topluma karışımı ve toplum içerisinde kendisine bir yer edinmesi açısından karma eğitimi esas alınması gerekiyor. Siz kızları ayrı, erkekleri ayrı bir okula koyarsanız kişilik gelişimiyle ilgili de sıkıntılar yaşarsınız. Ondan dolayı karma eğitim esas olmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

 

kızçocukları.jpg
Taştan, kız çocuklarının okullaşma oranının erkeklerinkiyle neredeyse aynı olduğunu söyledi / Fotoğraf: AA

 

"Kız çocuklarının okullaşma oranı erkeklerle neredeyse aynı"

Tekin'in velilere dayandırarak gündeme getirdiği iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunan Taştan, "Bizzat MEB'in açıkladığı rakamlarda kız çocuklarının okullaşma oranı, erkek çocuklarının okullaşma oranı ile neredeyse aynı. Çok az bir fark var. Dolayısıyla kızını erkekler var diye okula göndermeyenler çok münferit bir grup" dedi.

Bugün "erkek var" diye okula göndermeyen kişilerin yarın aynı gerekçeyle kızını işe, sokağa toplu taşımaya da göndermeyeceğini, bu konuda düzenlemeler isteyeceğini öne süren Taştan, "Yaşamın her alanını kadın ve erkek diye ayıracak mısınız? Asıl sırf erkek var diye kızını okula göndermeyen zihniyetle mücadele etmeli" şeklinde konuştu. 

"İki bin civarında yeraltına inmiş okul var"

"Özel sektör kız okulları açabilir mi" sorusuna Taştan, şu yanıtı verdi:

"Böyle bir düzenleme eğitim birliğini bozar. Özel sektöre böyle bir hakkı vermek çok tehlikeli süreçlere yol açar. Türkiye genelinde 2 bin civarında yeraltına inmiş okul var. Medrese, imam mektebi adı altında faaliyet gösteriyorlar. Bunların sayısında bir katlanma olur. Milli Eğitim Bakanı önce yasalara aykırı açılmış bu yerleri kapatması gerekiyor" diyerek sözlerini bitirdi.

 

talatyavuz.jpg
Talat Yavuz / Fotoğraf: Eğitim Bir Sen

 

"Kız okullarının olması gerektiğini düşünüyoruz"

Eğitim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Talat Yavuz ise karma eğitimle ilgili tartışmanın daha önce de yapıldığını hatırlattı. 

Kız okullarının olması gerektiğini ve bunun bir ihtiyaç olduğunu düşündüklerini belirten Yavuz, "Her şeyden önce demokratik bir ülkede bu seçenek de sunulmalı. Gerekçesi ne olursa olsun, bu seçenek sunulmalı. Bu okullar daha önce de vardı" dedi.

"Karma okullar gibi kız okullarının olması da son derece normal"

Avrupa'nın birçok ülkesinde kız okulları olduğunu ve bunların çok başarılara imza attıkları bilgisini aldıklarını vurgulayan Yavuz, "Bu mesele de kendi bağlamında çıkarılarak siyasi tartışmanın parçası haline getirildi. Karma okullar olduğu gibi sadece kız okullarının olması da son derece normal diye düşünüyorum" yorumunu yaptı. 

"Projeye dönüşmüş bir durum yok"

Yavuz, ayrıca Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sadece sorulan bir soru üzerine görüşünü açıkladığını anımsatarak, ortada projeye dönüşmüş bir durumun olmadığını da kaydetti.

Gösterilen tepkiyi abartılı bulduğunu dile getiren Yavuz, "Türkiye'de eğitimin başka öncelikli sorunları var. Öncelikle bunları tartışmak lazım" diyerek sözlerini tamamladı. 

 

erhanerkut.jpg
Erhan Erkut / Fotoğraf: Twitter

 

"Kızının erkeklerle beraber okumasını istemeyen imam hatiplere gönderebilir"

Eğitim uzmanı Prof. Dr. Erhan Erkut da imam hatip ortaokulları ve liselerinde sadece kız ve erkeklerin eğitim gördüğü bölümlerin bulunduğunu hatırlattı.

Bu haliyle Türkiye'de fiili olarak kız okullarının olduğunu söyleyen Erkut, imam hatip liselerinde, fen lisesi ayarında olanların ve farklı dillerde eğitim yapanların da olduğunu ifade etti.

"Kızının erkeklerle beraber okumasını istemeyen, evladını imam hatip liselerine gönderebilir" diyen Erkut, "Bütün eğitimi, erkek-kadın ekseninde ayırmanın yanlış olduğunu, böyle bir alternatifin insanlara tanınması gerektiğini düşünüyorum ama zaten bu okullar da var diyorum. O nedenle bu konuyu suni bir tartışma olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

imamhatip.jpg
Erkut, kızlarını erkeklerle aynı okula göndermek istemeyenlerin kız imam hatip liselerine gönderebileceğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

"İsteyen çocuğunu, kız lisesine gönderebilmeli"

Erkut, ailesiyle bir dönem yaşadığı Kanada'da 1 veya 2 tane de olsa kız lisesinin olduğu belirterek şunları kaydetti:

"İnsanlar, kızlarını buralara göndermek yerine sosyal ve kişilik gelişimi için karma eğitim veren okullara göndermeyi tercih ediyor. Ama çocuğunu kız lisesine göndermek isteyen de göndermeli. Zaten Türkiye'de şu an var. İsteyen zaten gönderebiliyor. Çok farklı imam hatip liseleri de var. Dolayısıyla tek tip diye bir mecburiyet yok. Bunun ötesinde bütün liselerin kız erkek diye ayrılmasını son derece yanlış ve çağdışı olarak görüyorum." 

"Batı'daki kız ve erkek liseleri çok tarihi kurumlar"

Prof. Dr. Erhan Erkut, Batı'da kız ve erkek liselerinin bulunduğunu ancak sayılarının azaldığını aktararak, "Bunlar hep tarihi okullar. 100 veya 70-80 yıl öncesine kadar okulların çoğu kız ve erkek okulu diye ayrıydı. Bunlardan günümüze kadar kalanlar var. Örneğin Kanada'nın başkenti Toronto'da da tıpkı İstanbul Erkek Lisesi gibi bir tane erkek lisesi var. Çok tarihi,100 yıllık kurumlar. Tarihi geleneklerinden dolayı tek cinsiyet devam ediyorlar" şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU