Koka fiyatlarındaki düşüş Kolombiyalı çiftçileri açlığa sürüklüyor

Kokain yapımında kullanılan bitkinin fiyatı, eskisinin üçte birine kadar geriledi

Kolombiya gayrı safi milli hasılasının yüzde 0,2'lik dilimini koka üretiminden elde ediyor (Reuters)

Kokainin temel bileşeni olan koka bitkisinin fiyatlarındaki keskin düşüş Kolombiya'nın kırsal bölgelerinde kriz yarattı.

Reuters'ın aktardığı BM raporuna göre koka fiyatlarının düşüşü, Kolombiya kırsalındaki ailelerin gıdaya ulaşımını dahi etkileyecek şekilde ekonomik çöküşe neden oldu.

Kolombiya'da binlerce ailenin yasal alternatifler yerine çok daha kazançlı görülen koka yetiştiriciliği yaptığı biliniyor. Uyuşturucu kaçakçılığı yapan gruplar da çiftçilerin nakliye, gübre ve diğer masraflarına destek sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak yüksek enflasyonla mücadele eden ülkede son dönemde koka bitkisine alıcı çıkmaması çiftçileri zor durumda bıraktı.

Birleşmiş Milletler Gıda Programı'nın hazırladığı sunumda, "Yiyecek alacak nakit yok ve gıda fiyatlarındaki enflasyon sürekli artıyor" ifadeleri kullanıldı.

Koka fiyatlarının düşmesinde, rekor seviyede mahsul elde edilmesinden kaynaklı arz fazlası etkili. Bölgede koka üretimi artarken, uyuşturucu kaçakçılığı rotalarındaki gelişimin aynı hızı yakalayamaması ve Guatemala, Honduras ve Meksika gibi ülkelerde yeni koka tarlalarının oluşturulması da fiyatların düşmesinde ciddi rol oynadı.

BM'nin raporunda, kaçakçı gruplar arasındaki bölge savaşları ve en büyük kokain pazarlarından biri olarak kabul edilen ABD'de fentanil ticaretinin ön plana çıkması da fiyat düşüşünün gerekçeleri arasında gösterildi.

Kolombiya genelinde 400 bin ailenin koka hasatıyla bağlantılı gelirlerle geçindiği biliniyor.

Kolombiya Devlet Başkanlığı'na bağlı Sıfır Açlık Girişimi'nde danışman olarak görev yapan Valerin Saurith, yasadışı bitki yerine başka ürünler ekmeleri için 77 bin aileye yaklaşık 500 dolarlık destek sağlanacağını söyledi. 

Hükümetin orta vadede uygulanabilir ekonomik seçenekler sunmak için çalıştığını belirten Saurith, "Bu sadece mahsulü değil ekonomiyi değiştirmekle ilgili" diye konuştu.

Koka fiyatlarının eski seviyesinin yüzde 30'una kadar düştüğünü belirten Kolombiya Uluslararası Kriz Grubu'ndan kıdemli analist Elizabeth Dickinson, bunun sonucunda kırsal bölgelerin "tam bir ekonomik çöküşle" karşı karşıya kaldığını söyledi.

Dickinson, Narino bölgesinde daha önce fiyatı 975 dolara kadar çıkan bir kilo kokanın, şu anda alıcı bulunursa 240 dolara satıldığını söyledi.

Kırsal bölgelerdeki mağazalar ve diğer sektörlerin de kokadan gelen gelire bağımlı olduğunu hatırlatan Dickinson, "Bu durum sadece ekonomik kriz değil açık bir insani kriz de yaratıyor" diye konuştu.


Independent Türkçe, Reuters, AFR

DAHA FAZLA HABER OKU