Endişe verici OPEC verileri

"Şüphesiz rızkınız ve size vadedilenler göktedir"

Fotoğraf: Reuters

Medya mensuplarının Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) bir petrol veya enerji bakanıyla her görüşmelerinde ısrarla sordukları bir soru var:

Petrolün geleceği hakkında endişeli misiniz?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dürüst olmak gerekirse, henüz bir bakanın herhangi bir konuda endişelendiğini söylediğini duymadım. Çünkü endişe, güven eksikliğinin kanıtıdır ve bakanların geleceğe güven duymaları gerekir. Aksi takdirde konumları zayıflar.

Ancak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suheyl el-Mezrui'nin geçen hafta Viyana'da düzenlenen 8'inci Uluslararası OPEC Forumu'nda "Petrol talebinden değil arzın geleceğinden endişe ediyorum" demesi hoşuma gitti.

Allah'a şükür bakanlardan biri nihayet endişesini kabul etti. Ancak el-Mezrui 'arzın geleceği' derken ne demek istiyor?

El-Mezrui'nin pandemi sırasında dünyanın günde yaklaşık yedi milyon varil kaybettiğini ve her geçen yıl artan petrol talebindeki artış ışığında bunu telafi edecek yeterli petrol yatırımının olmadığını açıklarken verdiği cevap önemli.

Bundan daha da kötüsü, el-Mezrui'ye göre dünyanın, yaşlanan ve her yıl büyük miktarlarda petrol kaybeden petrol sahalarının karşı karşıya olduğu doğal düşüşle yüzleşmek için günde yedi milyon varil ilaveye ihtiyacı var.

Zira hiç kimse yeni keşiflerle veya yeni kuyular açarak bu rakamın yerini dolduramaz. Bakana göre bu, çok hızlı bir şekilde azalan ve yüzde 40'tan fazla olan şeyl petrol kuyuları ve sahaları için geçerli.

Bakanın sözleri, salı günü yayımlanan yıllık OPEC istatistik raporundan bir hafta önce geldi. Rakamlar, küresel petrol rezervlerinin geçen yıl bir miktar büyüdüğünü gösterirken, ham petrol üretiminin pandemi öncesi seviyelere dönmediğini gösteriyor.

Rafinaj tarafında ise 2019 yılından 2022'ye kadar dünyanın rafinaj kapasitesinin 101 milyon varili geçmediği görülüyor.
 


El-Mezrui ve OPEC'in bu endişe verici rakamları ile ilgilenmeli miyiz?

Hayır. Çünkü biz petrol üreten ülkeleriz. Petrolün geleceğinden endişe etmesi gereken tüketicilerdir.

Ama tüketici ülkeler daha iyi bir gelecek vizyonuna sahipler: Elektrikli araba ve yenilenebilir enerji kaynakları arayışı. Ancak dünya o kadar hızlı büyüyor ki petrolden kurtulmayı düşünmek bile zor.

Bir kısmı geçen hafta Viyana'da bulunan uluslararası ve Amerikan petrol şirketleri de dahil olmak üzere herkes bu gerçeğin farkında.

Tüm alanlarda üretimdeki bu düşüş, petrolün fiyatlandırılması ve düşmanca politikalar nedeniyle bugün dünyanın kazdığı, gelecekteki bir enerji krizinin ortaya çıkması gibi diğer konularda beni endişelendiriyor.

Aynı şekilde, arz kıtlığı beklentisiyle OPEC ülkelerinin şimdi ve gelecekte yüksek petrol fiyatlarından nasıl yararlanacağı konusunda da endişeliyim.

Petrol fiyatlarının kalıcı olarak yüksek kalması kaçınılmaz değil ve bu ülkeler petrolden uzaklaşma konusunda büyük bir zorlukla karşı karşıya.

Genel olarak petrol, OPEC ülkeleri için gelir sağlayan bir emtiadır. Şimdiye kadar hava OPEC'e uygun görünüyor.

Şüphesiz rızkınız ve size vadedilenler göktedir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammet Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU