ABD'de toplu katliamlar son 17 yılın zirvesinde

Ocak 2023'ten beri 140'tan fazla kişi öldürüldü

(AP)

Dehşet uyandıran verilere göre ABD'de bu yılın ilk yarısında, son 17 yıldaki tüm diğer 6 aylık dönemlerden daha fazla toplu katliam yaşandı.

Associated Press, USA Today ve Northeastern Üniversitesi'nin yürüttüğü veritabanına göre 1 Ocak'la 30 Haziran arasında 28'den fazla toplu katliam gerçekleşti.

Daha önceki 6 aylık dönem rekoru, 2022'nin ikinci yarısında 27 toplu katliamla kırılmıştı.

Veritabanı toplu katliamı, 24 saatlik bir süre içinde saldırgan hariç 4 veya daha fazla kişinin öldürüldüğü olay diye tanımlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplu katliamın bu tanıma uymak için silah içermesi gerekmese de bu yılın ilk yarısındaki olayların yüzde 99'unda ateşli silah kullanıldı. Sadece bir olayda ateşli silah kullanılmadı.

Daha önce veritabanı 2022'yi, en ölümcül kitlesel silahlı saldırıların ve ikinci en ölümcül toplu katliamların yaşandığı yıl ilan etmişti. Öte yandan ABD'de kitlesel silahlı saldırılar ve katliamların 2023'teki gerçekleşme hızına bakılırsa, bu sayı bu yıl aşılabilir.

Philadelphia, Forth Worth, Baltimore ve daha birçok yerde meydana gelen bir dizi ölümcül kitlesel silahlı saldırı, 4 Temmuz'un olduğu hafta sonuna çoktan damgasını vurdu.

Northeastern Üniversitesi'nde kriminoloji alanında öğretim üyesi olan James Alan Fox, Associated Press'e şöyle dedi:

Eskiden yılda iki ila üç düzine kitlesel silahlı saldırı gerçekleştiğini söylerdik.

Fox, "Yarım yılda 28 toplu katliam yaşandığı gerçeği sarsıcı bir istatistik" diye ekledi. Fox, artan toplu katliam sayısını ABD'de silah sayısıyla nüfusun artmasına bağladı.

ABD'de kitlesel silahlı saldırılar devamlı gerçekleşiyor gibi görünse de nispeten nadir yaşanan bu olaylar, ABD'deki silahlı şiddet olaylarının yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor.

Kuşkusuz Amerikalılar ve parlamenterlerin çoğu, kitlesel silahlı saldırıları ve silahlı şiddeti önlemek ve durdurmak için bir şeyler yapılması gerektiğine inanıyor. Ama bunu yapmanun doğru yoluna dair tartışmalarda anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Demokrat Parti'den pek çok parlamenter, silah kontrolü yasalarını güçlendirmenin ve ateşli silahlara erişimi zorlaştırmanın işe yarayacağını düşünüyor.

Cumhuriyetçi parlamenterlerse bu görüşe katılmıyor ve kitlesel silahlı saldırıların nedeninin akıl sağlığı, güvenlik önlemlerinin alınmaması ve saldırıya karşılık verip saldırganı etkisiz hale getirememe gibi diğer faktörlerle ilgili olduğuna inanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU