AB'den kuş gribi uyarısı: "Kedi ve köpekleri dışarı salmayın"

Bu çağrı, Polonya'da 10 Haziran'dan beri 24 kedide kuş gribi testinin pozitif çıkmasının ardından geldi

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi insanları kedi ve köpekleri içeride tutmaya çağırdı (Unsplash)

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), dünya genelindeki rekor düzeyde kuş gribi vakası nedeniyle insanları kedi ve köpekleri içeride tutmaya çağırdı.

Bu çağrı, Polonya'da 10 Haziran'dan beri 24 kedide kuş gribi testinin pozitif çıkması ve bazı vakaların ölümle sonuçlanmasının ardından geldi. Kontaminasyonun kaynağı henüz belirlenmedi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi aralıkta yaptığı açıklamada, süregelen kuş gribi salgınının "Avrupa'da şimdiye kadar gözlemlenen en büyüğü" olduğunu belirtmişti. Salgının ilk yılında, Ekim 2021'den Eylül 2022'ye kadar, 37 Avrupa ülkesinde kümes hayvanlarında 2 bin 520, kafes kuşlarında 227 salgın ve yabani kuşlarda 3 bin 867 vaka tespit edilmişti.

EFSA son bilgilendirmesinde "Evcil kedi ve köpeklerin ve genel olarak etobur evcil hayvanların ölü veya hastalıklı hayvanlara maruz kalmasının önlenmesi tavsiye edilmektedir" dedi.

Yabani kuşlarda HPAI virüslerinin yaygın dolaşımının teyit edildiği bölgelerde köpeklerin tasmalı tutulması ve kedilerin kapalı alanlara kapatılması olası önlemlerdir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluş, köpek ve kedi sahiplerini, virüsün bildirildiği bölgelerde evcil hayvanlarını çiğ kümes hayvanı etiyle beslemekten kaçınmaya da çağırdı.

Son haftalarda İtalya'da 5 köpek ve bir kedi enfekte oldu. Öte yandan Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı'na göre Ekim 2022'den bu yana Birleşik Krallık'ta (BK) 188 kuş gribi vakası tespit edildi.

İngiltere'de kuş gribinden korunma amaçlı aşılama kümes hayvanları ya da kafes kuşlarının çoğuna yapılmıyor. Fakat kısa süre önce Fransa, 2023 sonbaharı gibi erken bir tarihte kümes hayvanlarını aşılamaya başlamayı umduğunu açıkladı.

ABD de kuşlarda muhtemel kullanımları için birkaç aşı adayını test etmeye başladı.

BK Baş Veterinerlik Sorumlusu Christine Middlemiss, kümes hayvanlarının aşılanmasının "sihirli bir değnek olmadığı, çünkü virüsün sürekli değiştiği" uyarısında bulundu.

BK Sağlık Güvenlik Kurumu (UKHSA), mayısta BK'de iki kişide kuş gribi tespit edildiğini açıkladı.

Vakaların, bu iki kişinin yakın zamanda çalıştıkları bilinen tek bir kümes hayvanı çiftliğindeki hasta kuşlara maruz kalmalarıyla bağlantılı olduğu düşünüldü.

Her iki işçi de enfeksiyon semptomlarından mustarip değildi ve her iki vaka da tarama sırasında tespit edildi.

UKHSA, insan sağlığına yönelik risk seviyesinin hâlâ "genel nüfus için çok düşük" olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU