Amerikalıların sadece yüzde 10'u ülkede demokrasinin iyi işlediğini düşünüyor

Toplumun yarısından fazlası hükümette temsil edilmediğine inanıyor

Birçok siyaset bilimci ABD'nin 1965'teki oy verme yasasının ardından tam demokrasiye geçtiğini düşünüyor (AP)

Associated Press ve NORC Center'ın yaptığı ortak araştırma, ABD'deki her 10 yetişkinden sadece birinin ülkedeki demokrasinin işleyişinden memnun olduğunu ortaya koydu.

Katılımcıların önemli bir bölümü, ABD kanunları ve politikalarının ekonomi, silah politikası, göç ve kürtaj gibi konularda Amerikalıların çoğunluğunun isteklerini yansıtma konusunda başarısız olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete göre Kongre'nin demokratik değerleri koruma konusunda başarısız olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 53 olarak ölçülürken, tersini düşünenlerin oranıysa yüzde 16'da kaldı.

Amerikalıların yüzde 49'u ülkede demokrasinin iyi işlemediğini söylerken, yüzde 40'ı durumun "biraz iyi" olduğunu, yüzde 10 ise "çok iyi" olduğunu söyledi.

Katılımcıların neredeyse yüzde 50'si ABD siyasetindeki etkin iki partinin de kötü iş çıkardığını belirtirken, bu rakam Demokratlar için yüzde 47, Cumhuriyetçiler içinse yüzde 56 olarak ölçüldü.

Anketteki en ilginç sonuçlardan biri de temsiliyet hissiyle ilgili sorulardan birine verilen yanıtlardan geldi. 

ABD'lilerin yüzde 53 "kendileri gibi kişilerin" hükümette temsil edilmediğini söylerken, biraz temsil edildiklerini söyleyenler oranı yüzde 35, çok iyi şekilde temsil edildiklerini söyleyenlerin oranıysa yüzde 12 olarak tespit edildi.

Her 10 Cumhuriyetçi'den 6'sı hükümetin kendilerini temsil etmediğini belirtirken, her 10 Demokrat'tan 4'ü de bu soruya aynı yanıtı verdi.

Ankete katılanların yüzde 71'i kanunlar ve politikalar hazırlanırken en önemli faktörün Amerikalıların ne istediği olması gerektiğini belirtirken, bunun pratikte uygulandığına inananların oranıysa yüzde 48'de kaldı.


Independent Türkçe, AP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU