Mısır ve Etiyopya’dan Nahda Barajı müzakereleri konusunda anlaşma

Müzakereleri 4 ay içinde tamamlama konusunda uzlaşı sağlandı

Etiyopya’nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Nahda Barajı  / Fotoğraf: Etiyopya Su ve Enerji Bakanlığı

Mısır ve Etiyopya liderleri, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa etmekte olduğu Nahda Barajı’nın (Rönesans Barajı) dördüncü dolum aşaması öncesinde, barajın doldurulması ve işletilmesiyle ilgili kurallar konusundaki anlaşmayı dört ay içinde sonuçlandırmak konusunda ‘acil’ müzakerelere başlamak için anlaştı. Bu gelişme, Addis Ababa'nın her iki ülkenin de su ihtiyacını karşılamak için Kahire ve Hartum'a ‘ciddi bir zarar vermeme’ sözü sonrasında yaşandı.

10 yılı aşkın bir süredir devam eden aralıklı üçlü müzakereler, başta ABD ve Afrika Birliği olmak üzere birçok uluslararası tarafın sponsorluğuna rağmen bir çözüme ulaşmayı başaramadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır ve Etiyopya, dün Kahire'nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Sudan'a Komşu Ülkeler’ Zirvesi’nden yararlanarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Etiyopya Başbakanı Ahmed Abiy arasında Kahire’nin ‘varoluş meselesi’ olarak tanımladığı Nahda Barajı’na ilişkin görüşme gerçekleştirdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü tarafından resmi Facebook sayfasında yayınlanan, iki ülke arasındaki ortak açıklamaya göre iki lider, ilişkileri güçlendirmek için karşılıklı siyasi, ekonomik ve kültürel olarak adımlar atma yönünde karşılıklı siyasi iradelerini teyit etti. Açıklamada bunun aynı zamanda bölgede istikrar, barış ve güvenliğin sağlanmasına ve iki ülkenin ortak sorunlarla mücadele yetisine etkin bir şekilde katkı sağlayacağı aktarıldı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre her iki taraf da Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Nahda Barajını doldurmak adına yapılan anlaşmayı ve işletim kurallarını sonuçlandırmak için acil müzakereler başlatarak” Nahda Barajı müzakerelerindeki çıkmazın üstesinden gelmeyi ve dört ay içerisinde tamamlanmasını kabul etmeyi kabul etti. Etiyopya, ‘müzakere döneminde ve 2023-2024 hidrolojik yılında barajın doldurulması sırasında, her iki ülkenin su ihtiyacını karşılamak için Mısır ve Sudan'a önemli bir zarar vermeme taahhüdünü’ vurguladı.

Etiyopya Başbakanı dün ülkesinin mevcut sel mevsiminde Nil Nehri üzerindeki Nahda Barajı rezervuarının dördüncü dolum aşamasını gerçekleştirme niyetini açıkladı ve ülkesinin hem Mısır hem de Sudan ile müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu ifade etti.

Mısır ve Sudan özellikle Nil'in Mısır'ın ana su kaynağı olması nedeniyle Etiyopya'yı uluslararası hukuka dayalı bağlayıcı bir anlaşma imzalamaya çağırıyor.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU