SDG ve rejim güçleri arasında gerçekleşen karşılıklı askerî harekâtlar

ABD ve Rusya, birbirlerini Havacılık Güvenliği Mutabakat Muhtırası'nı ihlal etmekle suçluyor

ABD güçleri, Bağuz'da faaliyet gösteren DEAŞ örgütünü ortadan kaldırma mücadelesi ile Deyrizor kırsalına konuşlandı / Fotoğraf: Independent Arabia

Geçen haftalarda, ABD ve Rusya'nın birbirlerini askeri havacılığın güvenliğine ilişkin anlayışı ihlal etmekle ve Suriye hava sahası içerisinde 'profesyonel olmayan davranışlar sergilemekle' suçladıkları bir dönemde, Suriye'nin kuzeydoğu bölgesi farklı tarafların askeri hareketlerine tanık oldu.

Karşılıklı ithamlar

Temmuz ayı başlarında, Suriye'deki Rus Uzlaşma Merkezi Başkanı Oleg Gorinov, ABD'nin liderlik ettiği Suriye'deki uluslararası koalisyonun geçen Haziran ayında Suriye Havacılık Güvenliği Muhtırası'nı 315 kez ihlal ettiğini söyledi. Ayrıca koalisyona ait insansız hava araçlarıyla (İHA) ilgili 10 ihlal vakası kaydedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD tarafı ise 5 Temmuz'da ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'na tabi Dokuzuncu Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alexus Grynkewich aracılığıyla, Rus askeri uçaklarını Suriye'de ABD uçaklarıyla etkileşime girerken güvenli ve profesyonel olmayan davranışlarda bulunmakla suçladı. 

ABD menşeli üç MQ-9 model İHA'nın DEAŞ hedeflerine yönelik görev icra ederken, üç Rus savaş uçağı tarafından taciz edilmeye başladığını sözlerine ekleyen Grynkewich, yaşananların yürürlükteki standart ve protokollere aykırı olduğuna atıfta bulundu. 

Grynkewich, Rus uçaklarının İHA'ların önüne çok sayıda paraşüt fişeği attığını, bunun da uçaklarını çalım manevraları yapmaya zorladığını ve buna ek olarak bir Rus pilotun uçağını MQ-9'un önüne yerleştirip pilotun manevra kabiliyetini azaltarak güvenli bir sürüş gerçekleştirmesine engel olduğunu ifade etti. 

Grynkewich, bu olayları, ABD ve Rus kuvvetlerinin güvenliğini tehdit eden, Suriye'de faaliyet gösteren Rus Hava Kuvvetleri'nin tehlikeli ve profesyonel olmayan eylemlerinin bir başka kanıtı olarak gördüğünü belirtti.

ABD'li general, Suriye'deki Rus güçlerini pervasız olarak nitelendirdiği bu davranışı durdurmaya ve DEAŞ'ın kalıcı yenilgisine odaklanabilmemiz için profesyonel bir hava kuvvetlerinden beklenen standartlara uymaya çağırdı.


Süregelen ABD endişesi

Grynkewich, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, IŞİD'e karşı karada savaşan koalisyon güçlerinin varlığı nedeniyle bu hava sahasını korumalarına rağmen, Rus uçaklarının hava sahalarına girmesinin sık sık endişelerini artırdığını vurguladı.

Kendilerini asıl endişelendiren durumun ise Rusların, içerisinde bombaların da bulunduğu hava-kara askeri garnizon cephanelerinin doğrudan üstünden veya yakınından uçmaları olduğunu ve bunun endişe verici bir durum olduğunu ifade etti. 

Rus uçaklarının izlediği davranışın büyük sonuçları olduğunu şiddetle vurgulayan Grynkewich, "Söz konusu eylemler, bize karşı tehdit oluşturan ve bir dereceye kadar Suriye ve Rusya rejiminin baskı yapması gereken alanlarda hareket özgürlüğü olan DEAŞ'le mücadele etmek gibi ortak bir amacımız varken hepimizin Suriye üzerindeki dikkatini dağıtıyor" dedi.  

IŞİD'in hâlâ eğitim kampları düzenleyebildiğine ve kapasitesini artırabildiğine dikkat çeken Grynkewich, "Çünkü Ruslar ve Suriye rejimi, onun oluşturduğu tehdide karşı koyma kapasitesinden veya hazırlığından yoksun. Bu nedenle, ortak güçlerimizin faaliyet gösterdiği Suriye bölgelerinden Irak gibi komşu ülkelere kadar uzanıyor" ifadelerini kullandı.

Grynkewich, yakın zamanda gerçekleşen F-22 Raptor konuşlandırmalarının, Suriye'de faaliyet gösteren Rus uçaklarının giderek daha güvensiz ve profesyonelce olmayan davranışlarının ardından ABD'nin gücünü desteklemek için geldiğini vurguladı.

Grynkewich, "Suriye'deki Rus Hava Kuvvetleri'nin profesyonel olmayan davranışlarını artırdığını ve bize karşı daha saldırgan bir şekilde uçtuğunu gördük. Bu yüzden davranışlarına karşı aldığımız savunma önlemlerini ve pozisyonumuzu değiştirmeyi kendimizce zorunlu bulduk" diye ekledi. 
 


Saha hareketleri

Suriye topraklarında, özellikle doğuda ve batıda Fırat Nehri'ne paralel olan bölgelerde, Suriye kıyısındaki Hmeymim Hava Üssü'nden havalanan Rus uçaklarının da katıldığı gerçek mühimmatlı tatbikatlarda Suriye düzenli ordusunun Rus ordusuyla birlikte gerçekleştirdiği askeri saha hareketleri gerçekleştiriliyor.

Geçen salı, Suriye'deki Rus Uzlaşma Merkezi Başkanı Oleg Gorinov, Rusya ve Suriye hava kuvvetleri için ortak askeri tatbikatların başladığını duyurdu. 

Gorinov, eğitim müfredatının altı gün süreceğini belirterek, hükümet takviye kuvvetlerinin Fırat Nehri'ne bitişik bölgelere ne kadarlık bir kuvvet ve teçhizat ile geldiği belirtilmeyen haberlerin olduğu bir ortamda, hava saldırılarına karşı koymak için hava silahları, hava savunma araçları ve kuvvetleri, elektronik savaş gibi hususları içerecek bir uygulama olacağına işaret etti.  

Öte yandan ABD devriyeleri, geçtiğimiz Cumartesi günü Kamışlı'nın batısındaki Derbesiye kırsalına dört yıl aradan sonra ilk kez iki gün süreyle hareket etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, ABD askeri araçlarından oluşan devriyeler, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından 'Türkiye'nin askeri harekât başlatmasını engellemek için' daha önce açtığı tünellerin doldurulmasını denetlerken, SDG tarafından konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. 

Aktivistler ve yerel internet siteleri, SDG ve Suriye İç Güvenlik Güçleri'nin takviye kuvvetlerinin Deyrizor'un doğu kırsalındaki kasabalara gelişini izledi.

Suriye rejimine yakın olan kaynaklar, bu güçlerin Deyrizor yakınlarındaki yedi köy olarak bilinen Hüseyniye, Salihiye, Hatla, Marat, Mazlum, Khsam ve Tabiya köylerini kontrol altına almaya hazırlandığını dile getirdi. Köy sakinleri ise Suriye güçlerinin ve İranlı milislerin buralardan çıkmasını talep ediyor. 

Ayrıca SDG'nin bazı üslerinde Amerikan gözetiminde ve çeşitli canlı silahlar kullanılarak askeri eğitim verilmesinden de söz edildi.

Bu arada Deyrizor kentindeki yerel kaynaklar, başkent Şam'dan gelen Rus ve İranlı subaylardan oluşan iki üst düzey askeri heyetin şehrin havaalanından geldiğini, ancak her iki delegasyonun Fırat Nehri'nin batı kıyısında yer alan kentte ana karargahlarına gittiğini bildirdi.


SDG sürgünü

SDG'nin medya merkezi, Deyrizor kırsalında son dönemde yaşanan askeri hareketlilik haberlerini yanlış bilgi olarak nitelendirerek, ortalıkta dolaşan hiçbir bilginin doğru olmadığını ve spekülasyonların herhangi bir olgusal temele dayanmadığını vurguladı. 

Merkez, SDG'nin geçen günlerde Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri ile ortaklaşa bir şekilde terör hücrelerinin oluşturduğu tehditlerin büyüklüğüyle orantılı olarak IŞİD hücrelerine karşı mücadelede kaydettiği ilerleme düzeyini korumak ve bölge sakinlerinin daha iyi bir güvenlik ve istikrar düzeyine kavuşması için rutin askeri operasyonlar çerçevesinde ani olmayan operasyonlar düzenlediğini belirtti. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU