İran'da üç şehirde kadınların futbol maçlarına girişine izin verilecek

Başkent Tahran'da nasıl bir uygulama yapılacağı henüz bilinmiyor

İran Milli Takımı'nın Kenya'yla martta oynadığı karşılaşmaya kısıtlı sayıda kadın taraftar alınmıştı (AFP)

Uzun yıllardır kadınların stadyumlara girmesi yasak olan İran'da gelecek sezon bazı şehirlerde oynanacak maçlara kadın seyircilerin de alınacağı açıklandı.

İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Taj kararı "Bu yıl, ligin öne çıkan gelişmelerinden biri kadınların stadyumlara girişine tanıklık etmemiz olacak" ifadeleriyle duyurdu.

16 takımlı ligin fikstür çekiminde konuşan Taj, yeni sezonun gelecek ay başlayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Futbol Federasyonu Başkanı Taj, kadınların İsfahan, Kerman ve Ahvaz'daki stadyumlara girebileceğini söylerken, başkent Tahran'da nasıl bir uygulama yapılacağına ilişkin bilgi vermedi.

Ağustosta yıllar sonra ilk kez kadınların bir ulusal lig karşılaşmasını izlemesine izin verilmişti. İstisna olarak kayda geçen karşılaşma Tahran ekibi İstiklal'le Mes Kerman kulüpleri arasında oynanmıştı.

Konuyla ilgili bir diğer istisna da Ekim 2019'da İran'ın 2022 Dünya Kupası elemelerinde Kamboçya'ya karşı oynadığı karşılaşmada yapılmıştı. Tahran'daki Azadi Stadı'nda oynanan maça 4 bin kadın seyircinin girmesine izin verilmişti. 

İran'da kadınların spor müsabakalarına katılmasını engelleyen bir kanun yok ancak 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana kadın seyirciler futbol ve diğer branşlarda yapılan karşılaşmalara alınmıyor.

Ülkedeki karar mekanizmalarında önemli rol oynayan mollalar, kadınların spor sahalarındaki maskülen ortamdan korunmaları ve "yarı örtük" erkek sporcuları görmemeleri gerektiğini savunuyor. Bazı yetkililerse spor tesislerindeki altyapı sorunlarının kadınların girişine engel olduğunu söylüyor.

İran 2019 yılında Seher Hudayari isimli bir İstiklal taraftarının ölümünün ardından kadınların stadyumlara alınması konusunda artan bir baskıyla karşı karşıya kalmıştı.

Hudayari, İstiklal'in oynadığı bir maça erkek kılığında girmeye çalışırken yakalanmış ve hapse girme korkusuyla kendini ateşe vermişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU