Podcast'ler yanlış bilgilendirme riski taşıyor

Podcast'ler, sosyal medya platformlarından farklı olarak, herhangi bir yorum yapma veya yalanları ifşa etme imkânı sunmaz

Steve Bannon (sağda), War Room adlı bir podcast bölümünde / Fotoğraf: AFP

ABD'deki seçim sonuçları veya Kovid-19'a karşı aşılar gibi her konuda yayılan dezenformasyon, çok popüler ancak çok da şeffaf olmayan bir iletişim aracı olan podcast'ler aracılığıyla milyonlarca Amerikalıya ulaşıyor.

Brookings Enstitüsü adlı Amerikan araştırma enstitüsü, on binlerce bölümün analizinin ardından, aşırı sağın en önde gelen ismi ve Başkan Donald Trump'ın eski danışmanı Steve Bannon tarafından sunulan War Room adlı podcast'in, 2020'deki son başkanlık seçimlerinde sahte iddiaları teşvik ettiği ve 136 milyondan fazla kez indirilen bölümlerde büyük miktarda yanıltıcı veriyi yaydığını belirledi. 

Benzer şekilde, Joe Rogan, Spotify platformunda en popüler olan podcast'ini kullanarak, COVID-19'a karşı etkisi kanıtlanmamış tedavileri teşvik etti.


Yanlış haberler

Brookings Enstitüsü'nün çalışmasına liderlik eden Veri Analisti Valerie Wirtschafter, podcast'lerle ilgili şunu belirtti:

Podcast sunucusu ile dinleyicileri arasındaki ilişki, doğruluk ve güven açısından önemlidir. Elbette, buradaki zorluk, herhangi bir kişinin bir podcast başlatabilmesi, bir mikrofon edinebilmesi ve istediği şeyleri anlatabilmesidir.


Valerie Wirtschafter ve ekibi, 36 bin bölümü analiz etti ve Amerika'da popüler olan podcast'lerin yüzde 70'inin en az bir kanıtlanmış yanlış iddiayı içerdiğini ve bunların çoğunun 2020 seçimleri ve Kovid salgınıyla ilgili olduğunu tespit etti.

Brookings araştırmacıları şubat ayındaki raporlarında, sosyal medyanın aksine, podcast'lerin "yanlış, yanıltıcı veya asılsız içeriğin yayılmasını kolaylaştıran" yanlış bilgileri yorumlama veya ifşa etme imkânı sunmadığını yazdı.


Nadir otosansür

Geçen ocak ayında Joe Rogan, yanlışlıkla bir doktora atfedilen Kovid aşıları hakkında yanıltıcı bir tweet'e değindiği bir bölümü sildi, ancak böyle bir girişim son derece nadir.

Wirtschafter, teknoloji şirketleri için bu içeriği yönetmenin "gerçekten karmaşık bir konu" olduğuna dikkat çekti.

Nisan ayında Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre Amerikalıların yaklaşık yarısı podcast dinlemekte olup, bunların yüzde 87'si doğru bilgi beklentisi içindedir, bu da diğer medya kaynaklarına kıyasla daha yüksek bir güven oranını yansıtmaktadır.


Güven faktörü

Florida Üniversitesi'nde medya tüketimi üzerine araştırmalar yapan Sylvia Chan-Olmsted, podcast'lerin ayırt edici özelliğini şöyle dile getirdi:

Bu daha çok özel bir konuşma gibi, podcast sunucusunun size konuştuğunu hissettiriyor. İnsanlar daha fazla güven duyuyorlar, bu yüzden etkisi daha büyük oluyor.

Steve Bannon ve Joe Rogan, AFP'nin sorularına yanıt vermedi, ancak Bannon, New York Times gazetesine "raporda adının geçmesinden gurur duyduğunu" belirterek, başkalarının dezenformasyon olarak sınıflandırdığı şeyleri "gerçek" olarak gördüğünü vurguladı.

Örneğin Spotify, tehlikeli içerikleri yasaklamaktadır, ancak aynı zamanda Joe Rogan gibi yaratıcıların ifade özgürlüğüne saygı duyduğunu ifade ediyor.

Platform, 2022 yılında koronavirüs hakkında yanıltıcı bilgiler yaymakla suçlanan Rogan'ı destekledi.
 


Geçerlilik değerlendirmesi

İnternet sitelerinin güvenilirliğini değerlendiren NewsGuard, 2024 yılında etkinliğini yaklaşık 200 podcast'e çıkarmayı planlıyor, bu da dinleyiciler için daha fazla şeffaflık sağlayacak ve reklam verenlerin yanıltıcı bilgiler veya markalarıyla çelişen içerikler barındıran podcast'lerden kaçınmasını sağlayacaktır.

Editör Eric Effron, bölümlerin dinlenmesini ve analiz için içeriklerinin yazıya dökülmesini gerektiren sesli podcast'lerin doğası gereği, internet sitelerini değerlendirmekten "daha büyük bir zorluk" oluşturduğuna inanıyor.

Effron, şu ifadeyi kullandı:

Bu, insan zekasını kullanmamız gereken devasa bir yatırım gerektiriyor.  


Ayrıca bu alandaki sorumluluk net görünmüyor çünkü kimileri platformları, kimileri de Apple ve Google gibi teknoloji devlerinin benimsediği öneri algoritmalarını suçluyor.

Valerie Wirtschafter, son olarak şu sözlere dikkat çekti:

İçeriğin silinmesi, bilgilerin kalitesini artırmak için en iyi çözüm olmayabilir. Aslında, insanların gerçekten araştırabilmesi veya inceleyebilmesi için daha fazla arka plan eklemenin ve daha geniş bir bağlam sağlamanın çok yararlı olabileceğini düşünüyorum.

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU