Petrol, Libya'nın "lütfu" mu "laneti" mi oldu?

Hafter, güçlerinin gelirleri korumak için müdahale etmeye hazır olduğunu ve ülkenin silahlı çatışmalar alanına dönmesinden korktuğunu açıkladı

Hafter, ABD Özel Temsilcisi Richard Norland'ı "malum" olarak nitelendirdi ve "Libya krizini çözmekte başarısız olduğunu" belirtti / Fotoğraf: Libya Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı

Libya'nın doğusundaki silahlı kuvvetlerin komutanı Halife Hafter, Ulusal Birlik Hükümeti'ni yolsuzlukla suçladı.

Hafter, askeri üniformasını giyerek, belirlenen zamanda kuvvetlerinin müdahaleye hazır olacağını açıkladı.

Hafter ayrıca, petrol gelirlerinin etkilenmemesi çağrısı yaparken, petrolden elde edilen gelirin bir üst komite tarafından dağıtılması için gelecek ağustosa kadar mühlet verdi. 

Hafter, ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland'ı 'malum' olarak nitelendirirken, "Libya krizini çözme konusunda başarısız oldu" dedi.

Aynı şekilde yabancı ülkelerin büyükelçilerini de "Libya'nın içişlerine karışmakla" suçladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Libya büyükelçisine "petrol gelirlerine dokunulmama" çağrısı

Hafter, birkaç siyasi gelişmenin hemen ardından açıklamada bulundu.

Bu gelişmelerin başında ise ABD'nin Libya büyükelçisinin ekonomik sonuçlar nedeniyle petrol gelirlerine dokunulmaması çağrısı geliyor. 

70 milletvekili, Norland'ın açıklamalarını yargı kararlarına müdahale olarak değerlendirerek söz konusu açıklamaları eleştirdi. 

Geçen ayın sonunda parlamento tarafından görevlendirilen Başbakan Usame Hammad, Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı Ulusal Petrol Şirketi'nin 'tahmini 16 milyar dolarlık petrol gelirine yasadışı bir şekilde el koyması' üzerine petrol ve gaz akışını durdurmak, ihracatını engellemek ve mücbir sebep ilan etmek tehdidinde bulundu. 

Hammad hükümeti, petrol geliri fonlarına idari el koyma prosedürleriyle ilgili daha önce yaptığı bir açıklamada, 'el konulan fonların tahrif edilmesini durdurmak için yargıya başvurarak, el konulan fonlara bir adli muhafız atayacağını' kaydetti.

Ulusal Birlik Hükümeti tarafından Hafter'in açıklaması hakkında henüz herhangi bir yorum gelmezken açıklama, bazı çevrelerde 'yakıtı petrol kartı olacak olan ülkenin uzun soluklu silahlı çatışmalar meydanına dönmesi' korkusunu artırdı.

Ayrıca bazı kesimler de bunun sadece Ulusal Birlik Hükümeti'ne baskı yapmak için siyasi ve askeri manevra olduğunu dile getirdi.


Savaş olası mı?

Madrid Medya Merkezi'nde Libya meseleleri konusunda uzman araştırmacı olan Muhammed el-Surayt, petrol gelirleri zemininde doğu askeri kutbu ile batı askeri kutbu arasında yeniden savaşa dönüş olasılığına değinirken, Hafter'in açıklamasının parlamento tarafından oluşturulan Usame Hammad hükümetinin pozisyonunu desteklemek için geldiğini, çünkü petrol geliri bombasını patlatanın Hammad olduğunu açıkladı.

Independent Arabia'ya konuşan uzman, "Hafter, kuvvetlerinin belirtilen zamanda müdahaleye hazır olacağını iddia ederek askeri çatışmalara dönüş imasında bulundu. Bu, Hafter'in onların siyasi kolu olduğunu göz önüne aldığımızda doğu siyasi kutbundan (Temsilciler Meclisi ve Hammad hükümeti) kaynaklanan siyasi pozisyona daha fazla güç ve sembolizm katmak için gelen askeri bir destekten başka bir şey değildir" dedi. 

Surayt, kutupların kendi içlerinde savaş çıkma olasılığına dikkat çekerken, "Durumun doğu ile batı arasında çatışmaya dönüşmesi ve iki kutup arasındaki ateşkesin sürdürülmesinde olumlu bir adım atan 5+5 Ortak Askeri Komite'nin çalışmalarının durması söz konusu değildir. Çünkü petrol kartı, özellikle Rusya- Ukrayna savaşından kalan enerji krizinin etkisi ışığında sadece yerel bir kart değildir" şeklinde konuştu. 

Petrol geliri kartının sadece siyasi baskı amaçlı olduğuna dikkat çeken Muhammed el-Surayt, bunun Temsilciler Meclisi Petrol Komitesi Başkanı İsa el-Aribi'nin geçtiğimiz günlerde "Haklarımızı almak için petrolü kapatıyoruz" sözlerinde de açıkça görüldüğüne dikkati çekti.

Surayt, "Petrol sadece Libya'nın kartı değildir ve özellikle 2011'de Şubat devrimi olaylarının patlak vermesinden bu yana talep toplamak amacıyla 10'dan fazla kez kullanıldığı için, petrol meselesinin manipüle edilmesi yararlı olmayacaktır. Kullanılsa bile bir süre petrol kesintisi şeklinde geçici olur ve sonra tekrar geri gelir" dedi. 

Hafter'in ABD'nin Libya temsilcisini ilk kez 'malum Norland' olarak dile getirmesi ve ABD ile ilişkisinin sona ermesiyle ilgili olarak Surayt, Hafter'in kendi ifadesiyle Libya siyasi krizine çözüm arayışında ABD konumundan sapacağına inanmadığını söylerken, "Çünkü ABD, Libya hususunda çok önemli bir ülke ve bundan kaçınmak ya da kaçınmaya çalışmak havaya uçmakla eş değer" dedi. Uzman ayrıca, bu sözlerin, Norland'ın açıklamalarına ve petrol dosyasına müdahalesine yanıt niteliğinde olmasının muhtemel olduğuna dikkati çekti. 
 


Kısa balayı

Siyasi analist Ahmed et-Tohamy, "Hafter'in yeniden askeri üniformasıyla ortaya çıkması ve belirtilen zamanda güçlerinin müdahalesinden bahsetmesi, onun petrol zenginliğini ve Libya halkının yeteneklerini savunmaya hazır olduğu teyidinden başka bir şey değildir" açıklamasında bulundu.

Tohamy, "Ulusal ordu komutanının askeri harekata başvurmasını uzak görmek ya siyasi aptallıktır ya da ulusal ordunun gerçek değerini düşürme girişimidir" dedi. 

Her gün büyüyen Rus işbirliğine benzer şekilde, ordunun herhangi bir askeri harekattan önce ihtiyaç duyacağı uluslararası fikir birliğine dikkati çeken Ahmed et-Tohamy, "Bu, Libya'yı birleştirme sürecini tamamlamak ve devletin prestijini geri kazanmak için bir yardımcı bir faktördür. Libya'da servet dağılımı, özellikle ülkedeki siyasi mücadelenin bir parçası haline geldiği ve ABD'nin Libya büyükelçisinin her seferinde vurguladığı bir nokta olduğu için gereklidir" ifadelerini kullandı.

'Er-Racme' kampına (Hafter'in kampı) yakın siyasi analist, doğu kuvvetleri komutanının 'malum büyükelçi Norland' diyerek, ABD'ye bir mesaj göndermek istediğini dile getirdi.

Tohamy ayrıca, silah ambargosu ile ilgili konuşmasının ise Libya'ya teröre karşı savaşında herhangi bir yardım sağlamamak anlamına geldiğini belirtti. 

Hafter'in ABD örtüsünden ayrılmasıyla ilgili olarak ise Ahmed et-Tohamy, Hafter ile ABD arasındaki balayının bir süre önce sona erdiğine dikkati çekerken, bunu 'çok kısa bir balayı' olarak nitelendirdi ve yalnızca eski Başkan Donald Trump döneminde olduğunu dile getirdi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU