Savcılar Trump'ın malikanesinde daha fazla gizli belge olduğunu biliyormuş

Trump'ın mülküne arama emri çıkarmak için kullanılan yeminli ifadenin daha az sansürlenmiş bir halinde, savcıların Trump'ın muhtemelen daha fazla gizli belge sakladığını nasıl belirlediği görülüyor

Trump'ın deposundaki kutular (ABD Federal Mahkemesi)

Geçen yıl Donald Trump'ın mülküne arama emri çıkarmak için kullanılan yeminli ifadenin daha az sansürlenmiş bir haline göre federal dedektifler, mahkeme celbiyle elde edilen güvenlik kamerası görüntüleri dolayısıyla eski başkanın Mar-a-Lago malikanesindeki başkanlık kayıtları ve diğer eşyalarla dolu sayısız kutunun içinde büyük ihtimalle gizli belgeler sakladığını biliyordu.

Yeminli ifadenin bu hali, çarşamba günü geç saatlerde ABD Sulh Mahkemesi Hakimi Bruce Reinhart'ın emri üzerine kamuoyuna açıldı. Hakim, yeminli ifadenin hiçbir sansüre uğramamış haline erişmek isteyen haber kuruluşlarından oluşan bir koalisyonun argümanlarını dinliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgenin kamuoyuna yeni açıklanan kısımları, savcıların Trump'ın ana ikametgahı ve başkanlık sonrası ofisi olan, sosyal kulübe dönüştürdüğü Mar-a-Lago'daki 1920'lerden kalma malikanesini aramak için arama emri isteme kararları öncesi haftalar ve aylarda ne bildiklerine ve ne zaman bildiklerine dair daha fazla ayrıntı sunuyor.

Dedektifler Haziran 2022'de kulübün güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntüleri talep etmek için bir mahkeme celbi kullandığında, Trump'ın avukatlarının bir mahkeme celbine yanıt olarak sınıflandırma işaretleri olan 38 belgeyi ve eski başkanın elindeki tüm bu belgelerin yönetime geri verildiğini öne süren bir sertifikayı teslim etmesinin üzerinden çok geçmemişti.

Ertesi ay Trump Organizasyonu, dedektiflere mahkeme celbiyle talep ettikleri güvenlik kamerası görüntülerini içeren bir sabit disk verdi. Diskin içinde Trump'ın Beyaz Saray'a dair elindeki tüm kayıtları tuttuğunu öne sürdüğü deponun yakınındaki hareket sensörlü kameraların kaydettiği görüntüler vardı.

"Güney Tüneli Likörü" dahili adını taşıyan bir kameranın görüş alanında deponun altın renkli kapısı ve bu alanı mülkün geri kalanına bağlayan tünel vardı.

Yeminli ifadeye göre, Trump'ın hukuk ekibi tarafından yapıldığı iddia edilen belge aramasından önceki döneme ait görüntülerin gözden geçirilmesi, Trump'ın kişisel yardımcısı Walt Nauta'nın arama öncesinde orada saklanan kutulardan en az 60'ını ortadan kaldırıp o bölgeye sadece 25 ila 30 kutuyu geri gönderdiğini gösterdi.

Yeminli ifadeyi hazırlayan FBI ajanı, "depodan çıkarılan ancak depoya iade edilmeyen kutuların mevcut yerinin" o sırada "bilinmediğini" yazdı.

Kayıp kutular, savcıların Trump'ın daha fazla gizli belge sakladığından şüphelenmesine yol açtı, zira Trump'ın avukatları bu tür belgelerden yalnızca 38 tanesini teslim ederken, 2022 başlarında Ulusal Arşiv ve Kayıtlar İdaresi tarafından mülkten alınan 15 kutuluk bir kısımda, üzerinde sınıflandırma işaretleri olan yaklaşık 200 ayrı belge bulundu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU