İran'ın Hürmüz Boğazı’nda iki petrol tankerine el koyma girişimi engellendi

Dört ülke Tahran'a Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava açtı

Hürmüz Boğazı'ndan geçen bir petrol tankeri. Fotoğraf: Arşiv - Reuters

ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada, İran'ın salı günü şafak vakti Hürmüz Boğazı yakınlarında iki petrol tankerine el koymaya çalıştığı ve gemilerden birine ateş açtığı bildirildi. ABD Donanması'nın uyarısının ardından İran gemileri geri çekildi ve iki ticaret gemisi seferlerine devam etti.

ABD Donanması Beşinci Filo Sözcüsü Timothy Hawkins yaptığı açıklamada, İran donanmasının uluslararası sularda bir ticari tankere el koyma girişiminde bulunduğunu ve ABD Donanması'nın derhal karşılık vererek, söz konusu girişimi engellediğini söyledi. İkinci geminin vurulmasının ciddi yaralanma veya hasara yol açmadığını belirten Hawkins, petrol tankerinin vurulması ile ilgili ayrıntı vermedi.

ABD Deniz İstihbarat Servisi, ateş edilen tankerin Yunanistan'a ait ve ABD tarafından işletildiğini ve Bahamalar bayrağı taşıdığını, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Singapur'a geçmekte olduğunu belirtti. Saldırının Umman'ın başkenti Maskat'ın 28 deniz mili (yaklaşık 52 km) kuzeydoğusunda gerçekleştiği ifade edildi.

Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) dün yaptığı açıklamada, Kanada, İngiltere, İsveç ve Ukrayna'nın İran'ı Lahey'de bulunan ICJ nezdinde, 2020 yılında Tahran tarafından düşürülen uçağın yolcularının ailelerine tazminat ödemesi talebiyle dava açtığını duyurdu. Bu ülkeler, İran'ın Sivil Havacılık Anlaşması kapsamındaki ‘bir dizi yükümlülüğü ihlal ettiğini’ ve bunun da uçaktaki 176 kişinin tamamının ölümüne yol açtığını belirttiler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU