Cenin operasyonunu bitiren İsrail gerektiğinde geri dönmekle tehdit etti

İsrail’in roketlere verdiği sınırlı yanıt, Gazze ile gerilimi azaltma arzusunu gösteriyor.

Filistinli bir kız, dün İsrail'in Cenin'deki askeri operasyonunun sona ermesinin ardından duvarlarından birinin yıkıldığı evin içinden dışarı bakıyor. Fotoğraf: EPA

İsrail ordusu, kanlı bir askeri operasyonun sonunda güçlerinin çekilmesinin ardından Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı’na geri dönme tehdidinde bulundu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari dün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, ordunun ‘gerektiğinde’ Cenin Mülteci Kampı’na geri döneceğini söyledi. Hagari, Cenin'de ‘silahlı grupların altyapısını yok etmeyi ve aranan birçok kişiyi tutuklamayı amaçlayan’ askeri operasyonun sona erdiğinin duyurulmasından sonra “Cenin'deki operasyonların tüm teröristlere ulaşana kadar devam edeceğini” söyledi.

İsrail, Cenin Mülteci Kampı’nda 12 Filistinliyi öldürdü ve yüzlerce kişiyi tutukladı. Ancak bu isimler arasında, İsrail'in arananlar listesinin başında gördüğü ‘Harmiş’ operasyonunun failleri de dahil olmak üzere üst düzey kişiler bulunmuyordu.

Askeri sözcü, Cenin operasyonunun hedeflerinden biri olmasına rağmen, ordunun Harmiş operasyonunun faillerine ulaşamamasına ilişkin bir soruya yanıt olarak, istihbarat bilgilerinin eksikliğinin söz konusu isimlere ulaşılmasını engellediğini belirtti.

Bu arada İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nden yerleşim yerlerine atılan füzelere yanıt olarak, Gazze Şeridi'nde belirli hedefleri bombaladı.

İsrail ordusu, Hamas Hareketi’ne ait mühimmat üretimi yapan bir tesisin yanı sıra, füzeler için hammadde üretimi yapan bir diğer tesise saldırdığını duyurdu.

İsrail'in sınırlı tepkisi, Cenin Mülteci Kampı’ndan çekilmesinden sadece birkaç saat sonra Gazze ile gerilimi daha fazla artırmak istemediğini gösteriyor.

Cenin'e yönelik saldırının ardından İsrail, Gazze Şeridi ile gerilimin artması olasılığına hazırlıklıydı.

Kaynaklar Şarku'l Avsat'a arabulucular vasıtasıyla gönderilen mesajların, İsrail ve Filistinli grupların yeni bir çatışma dalgası istemediğini gösterdiği değerlendirmesinde bulundu.

Gruplar arabuluculara, roket atışları ile ilgilerinin olmadığı ve Gazze Şeridi'nde gerilimi tırmandırmak istemediklerini bildirdi.

Bu, İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki durumun kontrol altına alınması çağrısında bulunarak arabuluculara ilettiği tutumla örtüşüyor.

Roket atışını hiçbir grup üstlenmezken, roketlerin arkasında ordunun Cenin'e yönelik saldırısına kızan bir grubun olduğuna inanılıyor.

Bu füzelerin fırlatılma koşulları, önümüzdeki günlerde netleşecek gibi görünüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU