Reuters 4 maddede yanıtladı: OPEC'in üretimi kısması neden petrol fiyatını artırmıyor?

OPEC ve OPEC+ kasımdan beri üretim kesintisine gidiyor

Uzmanlar kısa vadede petrol fiyatlarında artış beklemiyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'yle (OPEC) bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun hayata geçirdiği üretim kısıtlamalarına rağmen petrol fiyatlarının neden artmadığını mercek altına aldı.

Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC'le Rusya önderliğindeki OPEC+, pazartesi günkü toplantıda üretim kesintilerine devam edileceğini açıkladı. Ayrıca 4 Haziran'daki görüşmede de üretim kesintilerinin 2024 sonuna kadar uzatıldığı bildirilmişti.

Ancak bu gelişmelere rağmen petrol fiyatlarında yalnızca kısa süreli artışlar yaşanıyor. Reuters, bunun olası nedenlerini 4 başlıkta inceledi.

1 - Düşük talep

Analizde, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi konumundaki Çin'in, Kovid-19'daki katı karantina koşullarının ardından yakaladığı ekonomik toparlanmanın güç kaybettiği savunuldu. Bu nedenle piyasada Çin'in petrol talebinde düşüş yaşanacağı görüşünün hakim olduğu belirtildi.

Alman bankası Commerzbank'tan Carsten Fritsch, "Çin'in petrol talebine ilişkin veriler sağlam görünse bile pandemi sonrası ekonomik toparlanma beklenenden daha ağır gerçekleşti" dedi. 

2 - Yükselen faiz oranları

Analizde, dünyanın önde gelen merkez bankalarının enflasyonla mücadelede faiz artışına gitmeyi sürdüreceğine dair görüşün, petrol fiyatlarındaki yükselişi engellediği yorumu da paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek faiz oranlarının tüketicilerin gelirini azalttığına dikkat çekilirken, bunun da araç kullanma ve seyahat harcamalarına olumsuz yansıdığı belirtildi. 

Söz konusu durumun üreticiler için maliyetleri artırdığına da dikkat çekildi. BK merkezli PVM Oil şirketinden Tamas Varga, "Lafı dolandırmaya gerek yok. Japonya, BK, ABD ve Euro bölgesinde sektör küçülürken, geçen ay Çin'de de yavaşlama olduğu görüldü. Fabrikalar dünya genelinde zorlanıyor" dedi. 

3 - ABD'nin üretimi artırması

ABD'nin üretiminde beklenenden daha fazla büyüme yaşanması da petrol fiyatlarını etkiliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin 6 Haziran'da yayımladığı raporda, bu yıl ABD'de ham petrol üretiminin 720 bin varillik artışla, günlük 12,61 milyon varile yükseleceği tahmini paylaşılmıştı. Bu rakam 2018'de günlük 10 milyon varil civarındaydı.

Ayrıca önceki tahminlerde günlük varil artışının 640 bin olacağı bildirilmişti. 
 


4 - Uzun (long) pozisyonlarda düşüşün sürmesi

Analizde, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman'ın 4 Haziran'daki kritik OPEC+ toplantısından önce piyasada düşük petrol fiyatıyla ilgili spekülasyon yapan kişileri uyardığı hatırlatıldı. 

Bu uyarının piyasada, OPEC+'ın spekülatörlere karşı daha fazla üretim kesintisine gitmeyi planladığının işareti olarak yorumlandığı belirtildi. 

Öte yandan petrol piyasasında uzun (long) pozisyonlarda düşüşün devam ettiğine de dikkat çekildi. 

Danimarka merkezli yatırım bankası Saxo Bank'tan Ole Hansen, "Elimizdeki son veriler, Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ve Brent petrolde uzun (long) pozisyonların 66 bin azalarak 231 bine gerilediğini gösteriyor" dedi.


Independent Türkçe, Reuters, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU