Hafter’den yeniden iç savaş sinyali

Doğu Libya’yı yöneten İstikrar Hükümeti, petrol gelirlerinin yönetimi için bir komite kurulmasını olumlu karşıladı

Hafter, Bingazi'de LUO komutanlarıyla bir araya geldi. Fotoğraf: LUO

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Başkomutanı Halife Hafter, Libya'da iç savaş davullarının yeniden çalmaya başlamasının işareti olarak görülen bir gerilimin fitilini ateşledi. Hafter, LUO’ya ülkenin doğusunda konuşlanması ve ‘zamanı geldiğinde emir ve talimat almaya hazır olması’ talimatı verdi. Hafter, başta ABD’nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland olmak üzere Libya'daki bazı yabancı büyükelçileri ‘hadlerini aştıklarını’ söyleyerek eleştirdi.

Hafter, LUO komutanlarıyla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, “LUO’nun ‘kritik’ olarak tanımladığı ‘önümüzdeki dönemde hazırlıklı olması gerektiğini” söyledi. “Libyalıların haklarının kaybedilmeyeceğini ve LUO’nun halkın emirlerini yerine getirmeye hazır olduğunu” ifade eden Hafter, “Düzenleyici kurumların hiçbir şey yapamaması karşısında Libya'nın modern tarihinde kamu parasının yağmalanmadığını ve Libyalıların daha da fakirleştiğini’ söyledi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde petrol gelirlerinin yönetimi için bir üst komite kurulması çağrısında bulunan ve bu komitenin çalışmalarına başlaması için önümüzdeki ağustos ayının sonuna kadar süre veren Hafter, “Komitenin çalışmaları sekteye uğrarsa o zaman halk haklarını aramaya gelir” ifadelerini kullandı.

Yolsuzluğun ağır darbesi

Libya krizine gerçek çözümün, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçimlerinin engelsiz ve koşulsuz olarak yapılması olduğunu düşünen Hafter, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasında tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin ülkeden ayrılması ve (5+5) Ortak Askeri Komite toplantılarının sonuçlarına saygı gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Bir süre sonra da olsa kimsenin vesayeti olmadan Libyalıların iradesini ortaya koyacağı özgür ve adil seçimlerin yapılacağını belirten Hafter, ‘Libya topraklarının üçte ikisinden fazlasını kontrol ettiğini’ söylediği LUO’nun sınırlı imkanlarına rağmen ulusal görevlerini yerine getirdiğini ve LUO’ya yönelik uluslararası silahlanma yasağının devam ettiğini de sözlerine ekledi. Hafter, LUO’nun kontrolündeki bölgelerde güvenlik ve hizmet koşullarının iyileştirilmesine değindi.

Bingazi hükümetinden Hafter’e destek

Öte yandan Bingazi merkezli paralel İstikrar Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ali el-Katrani, petrol gelirlerinin adil bir şekilde dağıtılması, her bireye, Libya’nın her bölgesine ve şehrine hak ettiğinin verilmesi, maddi çıkarların toplumda eşit dağılımı, demokratik bir toplumda servet dağılımında en yüksek derecede eşitliğin sağlanması ve temel ihtiyaçların eşit olarak sunulması konusunda ‘sıradan vatandaşın sesi olduğunu’ söylediği Hafter'in tutumunu destekledi.

Hafter’in açıklamalarından birkaç saat önce ABD’nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland, ülkede çatışmaya neden olan sorunlardan biri olan Libya'nın petrol gelirlerinin nasıl dağıtılacağı sorusunun yanıtladı. Son yorumlarının Libyalı liderler arasında bir tartışma başlatmasının kendisini mutlu ettiğini ifade eden Norland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin Başkanlık Konseyi, Temsilciler Meclisi (TM), Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) ve diğerlerinin gelirlerin dağılımı için şeffaf ve hesap verebilir bir mekanizma oluşturma çabalarını desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Norland, “Biz her zaman bu konuda sadece Libyalıların karar verebileceğine, hiçbir yabancı tarafın buna karışmaması gerektiğine inandık ve beyan ettik” yazdı.

İlgili kurumlar arasında son günlerde bu konuda ‘gerçek bir ilerleme’ kaydedildiğini söyleyen Norland, “Libyalı liderleri bir anlaşmaya varmaya teşvik ediyoruz. Bu, güven inşa etmek, yolsuzlukla ilgili önemli ve meşru endişeleri ele almak ve Libya'nın devam eden petrol üretiminden elde edilen büyük gelirlerin tüm Libyalılara fayda sağlamasını sağlamak için bir fırsattır” yorumunda bulundu. ABD’li yetkili, Libya’nın geleceğinin bu önemli yönü hakkında Libyalı liderlerle görüş alışverişinde bulunma fırsatını da memnuniyetle karşıladı.

Devlet kurumlarının birleştirilmesi

Diğer yandan Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan aktardığına göre  UBH Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, petrol üretimini artırmak için tüm devlet kurumlarının çabalarını petrol ve doğalgaz sektörü lehine birleştirmesi ve petrol sektörünün işletme ve iaşe giderlerinin açıklanması gerektiğini vurguladı. Dün akşam Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) Başkanı Ferhat bin Kıdara ile Trablus’ta görülen Dibeybe, UBH’nin devlet harcamalarında şeffaflık ilkesinin sağlanmasına önem verdiğini vurguladı. UBH’nin önceliğinin ‘petrol gelirlerinden ülkenin tüm bölgelerindeki vatandaşların faydalanmasını sağlamak’ olduğunu belirten Dibeybe, NOC Başkanı Bin Kıdata ile NOC'un petrol ve doğalgaz üretimini artırma planını ve belirlenen bütçeye göre sektörün kalkınma planı prosedürlerini görüştüğünü açıkladı.

Zaviye’de gerginlik

Bir diğer gelişmede, başkent Trablus'un batısında yer alan Zaviye şehrinin batısındaki Harşe bölgesinde ana petrol rafinerisi yolunun silahlı milisler tarafından kapatılmasının ardından UBH’ye bağlı güçlerin ani baskını sonrası şehirde yeniden gergin bir hava hakim oldu. Tunus ile Libya arasındaki Ras Ajdir Sınır Kapısı’nda Cumhuriyet savcılığı tarafından aranan silahlı gruplardan birine üye olduğundan şüphelenilen iki kişi gözaltına alındı.

Libya basınında yer alan haberlere göre 103. Piyade Taburu’ndan unsurlar sahil yolunu kapattı, ancak şehirdeki petrol rafinerisinin normal şekilde çalışmaya devam ederken sahil yolunun kapatılmasından etkilenmedi. Rafinerinin sözcüsü, rafinerideki çalışmaların her zamanki gibi devam ettiğini ve rafineri dışında yaşananların güvenlik birimleriyle ilgili olduğunu açıkladı. Görgü tanıkları, Zuvara şehrine ve Ras Ajdir Sınır Kapısı’na girmeye hazırlanan UBH’ye bağlı güçlerin askeri takviyelerde bulunduklarını aktardılar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU