Yunan basını, haftaya yapılacak Erdoğan-Miçotakis görüşmesini nasıl görüyor?

ABD'li heyetin, NATO'nun yeni haritalarında Çanakkale ve İstanbul boğazlarının hem Yunanca hem Türkçe isimle yer alması teklifine Yunanistan nasıl bakıyor?

NATO zirvesinde beklenen görüşme, Miçotakis'in yeni kabinesinin, Türk hükümetiyle kuracağı ilk teması olacak (Reuters)

Yunan basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında 11-12 Temmuz'daki NATO zirvesinde gerçekleşmesi öngörülen görüşmeyi yakından takip ediyor. 

Kathimerini: "Atine, bekle ve gör yaklaşımını benimsedi"

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Atina yönetiminin görüşme öncesinde Ankara'yla ilişkilerinde "bekle ve gör" yaklaşımına geçtiğini yazdı.

Vassilis Nedos'un kaleme aldığı analizde, Atina'daki diplomatların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında 11-12 Temmuz'daki NATO zirvesinde gerçekleşmesi öngörülen görüşmeden çıkacak sonuçları beklediği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıda, ikili ilişkilerde izlenecek yol haritasının, söz konusu görüşmenin sonuçlarına göre şekillendirileceği ifade edildi.  

Analizde, ABD'nin Boğazlarla ilgili "çift isim" önerisine de değinildi. Kathimerini'nin cumartesi günkü haberinde, Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği (AB) Liderleri Toplantısı'na katılan ABD'li heyetin, Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı'nın NATO'nun yeni haritalarında hem Yunanca hem Türkçe isimle yer almasını teklif ettiğini yazmıştı. 

Nedos, Atina'nın ve Ankara'nın bu teklife sıcak bakmadığını belirterek, Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'nde de bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmasının beklenmediğini ifade etti.

Söz konusu zirvede, Miçotakis'e Dışişleri bakanı Giorgos Gerapetritis ve Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın da eşlik edeceği belirtildi. Ekibe Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou veya Yunanistan Başbakanı Diplomatik Ofis Direktörü Anna-Maria Boura'nın katılabileceği bilgisi de paylaşıldı.

Greek Reporter: Yunanistan, Kıbrıs'ta BM çözümünü destekliyor

Haber sitesi Greek Reporter ise Gerapetritis'in göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yaptığını yazdı. 

GKRY Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos'la bir araya gelen Gerapetritis'in, Atina'nın Türkiye'nin talepleri doğrultusunda haritalandırılmış bir bölünmeyi kabul etmeyeceğini söylediği belirtildi. Yunanistan Dışişleri Bakanı, "Birleşmiş Milletler yönergesi doğrultusunda iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun kurulması" talebini de yineledi. 

IN: Kıbrıs meselesi görüşülebilir

In.gr haber sitesindeki analizde, Kıbrıs meselesinin Türkiye - Yunanistan ilişkilerindeki önemli başlıklardan biri olduğuna dikkat çekilerek, bunun Erdoğan ve Miçotakis'in görüşmesinde gündeme gelip gelmeyeceğini merak edildiği bildirildi. 
 


TO VIMA: Kamuoyunda iyimserlik var

Yunanistan'ın en çok satan gazetelerinden TO VIMA'daki analizdeyse, Türkiye ve Yunanistan'daki son seçimlerde güçlü hükümetler kurulduğu, bunun da ikili ilişkilerin düzeltilebileceğine dair kamuoyunda iyimser bir bakış açısı oluşturduğu yazıldı.

Panagiotis Tsakonas'ın kaleme aldığı analizde, Atina hükümetinin yeni liderliğini pekiştirebilmesi için Türkiye'yle iyi ilişkiler kurması gerektiği, Erdoğan'ın atacağı adımların da bunda belirleyici olacağı belirtildi.

Greek City Times: Miçotakis, dostluk eli uzatacağını söylemişti

Haber sitesi Greek City Times da Atina hükümetinin oluşan olumlu atmosferi değerlendirerek, Türkiye'yle iyi diyalog kurmayı amaçladığını yazdı. 

Haberde, geçen ay Miçotakis'in seçimlerden önce yaptığı açıklamada, Türkiye'ye "dostluk eli uzatacağını" söylediği de hatırlatıldı. 

Miçotakis, 21 Mayıs'ta düzenlenen seçimlerde hiçbir partinin gerekli oy oranına ulaşamamasının ardından 25 Haziran'da yapılan seçimleri kazanarak yeniden başbakan olmuştu. Partisi Yeni Demokrasi de yüzde 40,56 oyla 300 sandalyeli meclise 158 milletvekili göndermişti. 

Ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ise yüzde 17,83 oyla mecliste 47 sandalye almıştı. Aleksis Çipras, ağır yenilginin ardından 29 Haziran'da SYRIZA'nın liderliğinden istifa ettiğini duyurmuştu.


Independent Türkçe, Kathimerini, Greek City Times, Greek Reporter, In.gr, TO VIMA

DAHA FAZLA HABER OKU